EmediateAd
Sund for Sjov

Selvhjælp til forkølelse del 2

C-vitamin er ikke det eneste gode selvhjælpsmiddel mod forkølelse og virus. Nedenfor får du derfor en liste med planteemner og vitaminer, som jeg også bruger til selvhjælp ved forkølelse. Fire af de mest velkendte planteemner, som har naturlige bakterie- og virushæmmende egenskaber er echinacea (rød solhat), olivenblad, propolis og hyldebær. Derudover skal nævnes hvidløg, som er effektiv mod både svampe, vira og forskellige bakterier.

Rød solhat: Blandt indianerne på prærien i USA blev rød solhat dråber (Echinacea Purpurea) traditionelt brugt ved febersygdomme og mod bid af rovdyr og slanger. Solhat findes nu også som suge- og tyggetabletter, og som kapsler. Smagen kan være ganske stærk, og for børn kan det være en god ide at blande solhatekstrakt med for eksempel solbærsaft. 

Undersøgelser viser, at raske personer, som bruger solhat dagligt for at undgå forkølelse, ikke synes at have nogen fordel af dette. Solhar bør normalt heller ikke bruges i mere end 4-6 uger kontinuerligt. Personer som lider af autoimmune sygdomme som gigt, visse tarmsygdomme og MS bør ikke bruge solhat. Årsagen er, at når immunforsvaret er ude af balance, kan en immunstyrkende behandling måske forværre tilstanden. 

Den sorte hyld: Sambucus nigra er en del af nordisk og europæisk folkemedicin, og blev traditionelt brugt mod forkølelse og luftvejsproblemer. Mange mennesker kender hylden som et dekorativt træ i haven. Medicinsk bruges både blomster og bær. Af hylden kan man lave både vin og saft, men der findes også koncentrater, som sælges i helsekostforretninger. Forskning fra Israel og Norge viser, at hyld kan være effektiv mod influenza-virus, men erfaring viser, at ekstrakter fra hyld også kan bruges mod forkølelsesvirus.

Zink: Af alle mineraler og sporstoffer har zink bedst effekt mod forkølelse og ondt i halsen. Zink indgår i en række af kroppens enzymsystemer, og er vigtig for at sikre sig et optimalt immunsystem. Zink virker desuden hæmmende på vækst og bakterier. Sidstenævnte gør, at zink også kan anbefales mod dårlig ånde og tandkødslidelser. 

I flere videnskabelige undersøgelser har det vist sig, at zink i form af sugetabletter eller halsspray kan forkorte forløbet af en forkølelse væsentligt. I mange tilfælde vil sygdommen være gået over i løbet af 2-3 dage mod normalt 5-7 dage. Normalt bruges doser på 8-15mg, som gentages hver 2-3 time. Hos enkelte kan zink dog give kvalme, og så bør dosis reduceres. 

Hvidløg: Allerede i oldtiden blev hvidløg brugt mod infektioner og forskning viser, at hvidløg både har immunstyrkende egenskaber og antioxidante og antibakterielle virkninger mod enkelte bakterietyper. Da forkølelse skyldes virus, er sidstnævnte virkning kun nyttig ved at hindre sekundære infektioner fra bakterier. Følsomme personer kan få løs mave af hvidløg, som derfor ikke egner sig lige godt til alle. Det er ikke smart at putte hvidløg i næsen eller i ørerne for at få en stærkere lokal virkning. Hvert år må mange læger pille dem ud igen hos personer, som ønsker en hurtigere helbredelse.

Propolis: Bierne lever i tætte samfund, og er temmelig sårbare overfor smitsomme infektioner. Derfor beskytter de sig på forskellige måder, blandt andet ved at tætne bikuberne med et klæbrigt stof med antimikrobielle egenskaber. Stoffet kaldes propolis, og er et populært middel mod halsonder og forkølelse. Det kan bruges i sin naturlige form, hvor konsistensen er som tyggegummi, i form af en opløsning som sprayes i halsen eller som tabletter. Nogle mindre forsøg har vist, at propolis også kan vær godt til forkølelser og særlig halsinfektioner. 

Venlig Hilsen

Frede Damgaard

www.helseministeriet.dk

Tilbage

2 kommentarer


 1. okt 28, 2010
  12:34 pm

  En sunn familie

  Dette var lærerikt 🙂


 2. okt 28, 2010
  12:45 pm

  sundforsjov

  Dejligt at høre – skønt at være med til at give noget videre, som andre kan bruge:-))

Skriv en kommentar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort eller delt. Krævede felter er markeret med *