EmediateAd
Sund for Sjov

Vidste du, at bare synet af en kage kan gøre dig tyk?

Hvordan kan det egentlig lade sig gøre? 

Jo det kan det, fordi synet af kagen sætter nogle psykiske og fysiologiske reaktioner i gang. Når du kigger på kagen, vækker du dine lystfølelser. Du får lyst til at sætte tænderne i kagen og smage på den. Jo stærkere din lyst er til at smage, jo stærkere reagerer din krop. Du producerer mere spyt og måske begynder mundvandet ligefrem at løbe. 

Samtidig begynder bugspytkirtlen at procucere insulin. Insulinet binder sig til receptorer (små fangearme) på cellernes overflade, som gør, at cellerne kan optage glukose, som er nødvendig for kroppens energistofskifte. Insulinet fungerer med andre ord som en slags nøgle, der låser døren op til cellerne. Når døren er åben, trænger sukkeret ind i dine celler og tilfører dem ny energi. Dermed fjernes sukkeret fra blodet og blodsukkeret falder. Det mærker du blandt andet ved, at du bliver sulten og i dette tilfælde sikkert lækkersulten.

Glukose lagres også som energi i musklerne eller i leveren. Det er kroppens måde at skabe sig et lille reservelager, hvorfra den hurtigt kan få let tilgængelige reserver, hvis der opstår en nødsituation. Jo mere insulin du produerer, jo mere energi lagrer din krop, og det kan føre til overvægt.

Så hvis bare synet af en kage, eller mad for den sags skyld, kan få kroppen til at producere insulin og lagre det, så tænker jeg bare; “Fy for den”! Det betyder jo rent faktisk, at samme reaktion går i gang, når jeg sidder foran flimmerkassen fredag aften og reklamerne kører mellem “Vild med Dans”!!!

Kilder: “Aldrig mere vægtproblemer” af Dr. Phil McGraw & “Det selvhelbredende menneske” af Susanna Ehdin

Tilbage

6 kommentarer


 1. nov 4, 2010
  9:18 am

  En sunn familie

  Huff og huff…jeg får lukke øynene når det er reklame på tv, eller når jeg ser bakevarer i butikken!!


  • nov 4, 2010
   11:30 am

   sundforsjov

   Ja – bare vi så ikke går rundt og falder i butikkerne;-))


 2. nov 4, 2010
  8:24 pm

  Maria

  ØV! Ja det er bare med at lukke øjnene når jeg går forbi bageren..
  – og desværre gælder den med ” at det feder først i morgen” heller ikke!
  Tak for at du deler din viden…


  • nov 4, 2010
   9:33 pm

   sundforsjov

   Nej desværre ikke… Og selv tak Maria.. jeg får jo rydet op i en del på grund af inspiration fra dig:-))


 3. jan 29, 2013
  10:13 pm

  Simone

  Hej 🙂
  Jeg tænke på, at selvom insulinproduktionen går i gang, hvordan kan man så optage noget glucose, hvis man ikke engang spiser noget? Så er der jo ikke noget at optage, og dermed tager man jo ikke på..?:-)

  Håber du forstår spørgsmålet
  Hilsen Simone 🙂


  • jan 31, 2013
   4:13 pm

   sundforsjov

   Kære Simone 🙂
   Hvis du undlader at spise, vil dine binyrerne begynder at producere adrenalin, som enten frigør leverens glykogendepoter eller stimulerer bugspytkirtlen til at producere mere insulin og som så gør at du bliver lettere sulten og at du vil lagre mere energi af den kommende mad, du spiser, fordi din krop går i stress-mode og tror, at der er fare på fære, så den skal holde ekstra på energiressourcerne.
   Kærlig hilsen Charlotte

Skriv en kommentar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort eller delt. Krævede felter er markeret med *