Hvad er sundt fedt?
Gennem de sidste uger har jeg talt meget om sundt fedt, men hvad er sundt fedt egentlig?
Du skal vide, at der er stor forskel på fedtsyrer og stor forskel på, hvad du bør anvende dine fedtsyrer til. Nogle fedtsyrer er meget ustabile. Hvis en fedtsyrer er ustabil, betyder det blandt andet, at du ødelægger den, når du overopvarmer den, opbevarer den på en lys flaske, har den åben for længe så den bliver iltet eller blender den med i din smoothie.
I denne uge kommer du derfor til at høre en masse om, hvilke fedtsyrer du kan bruge til at stege eller bage i, hvilke du kan bruge til at hælde i dine supper, over dine grøntsager eller stege i ved svag varme og hvilke som du absolut ikke bør opvarmes.
Det er bestemt ikke uvæsentligt at vide. For ser du alle de positive egenskaber, som jeg nævnte om fedt i sidste uge, forsvinder nemlig, hvis du ikke behandler dine fedtsyrer med omtanke. Sunde fedtsyrer danner grundlag for kroppens dannelse af hormoner og regulerer blandt andet vores lykkehormoner, stofskiftehormoner, blodsukkerhormoner, stresshormoner og kønshormoner.
Spiser du sunde fedtsyrer danner du gode, regulerende hormoner og spiser du ødelagte eller forarbejdede fedtsyrer danner du dårlige og dårligt regulerende hormoner. På sigt kan dårlige fedtsyrer give mave- og rygdeller, cellulitis, forhøjet kolesterol, nedsat insulinfunktion, nedsat leverfunktion og åreforkalkninger.
Tilbage