Flerumættede fedtsyrer og et lille tip
Sidst, men ikke mindst, har vi de flerumættede fedtsyrer. Flerumættede fedtsyrer er de mest ustabile fedtsyrer. Hvis du vil bevarer de gode egenskaber i de flermættede olier, bør du udelukkende spise dem kolde til salat, i grøntsagsjuice, til frugt eller komme dem i en smoothie – efter den er blendet.
- Rapsolie
- Hørfrøolie
- Græskarolie
- Solsikkeolie
- Valnødolie
- Tidselolie
TIP: Hvis du er i tvivl, kan du bruge oliens konsistens som rettesnor.
Sæt olien i køleskabet og tjek dens konsistens efter et lille stykke tid. Hvis olien bliver hård og fast, er den mættet og varmestabil. Hvis olien bliver grynet, er den umættet og tåler kun en lille smule opvarmning. Hvis olien forbliver flydende, er den flerumættet og bør kun spises kold og/eller til kolde retter.
Du skal være opmærksom på, at alle tre typer af fedtsyrer er sundest, når de spises kolde! En kold olie har som udgangspunkt flere af de gode egenskaber og dermed en større næringsværdi.
Tilbage