EmediateAd
Sund for Sjov

Spis løs af sundt sødemiddel uden at blive fed

Sukker feder – det er der ingen tvivl om. Sukker påvirker blodsukkeret og dermed også vores insulinproduktion meget kraftigt.

Der findes efterhånden en del naturlige sødemidler, der har et lavere glykemisk indeks end sukker og derfor ikke påvirker vores blodsukker så kraftigt. Mange af de sunde alternativer omdannes dog til sukker, når de kommer ind i kroppen og påvirker derfor blodsukkeret i et vist omfang alligevel.

Kunsten er derfor at finde et naturligt sødemiddel, som ikke påvirker blodsukkeret.

Sukrin har et glykemisk indeks på 0, påvirker ikke blodsukkeret og feder derfor ikke. Det kan dog være en dyr fornøjelse at søde med Sukrin, hvis der skal bruges store mængder som i grød, marmelade, saft mm. I sådanne tilfælde anbefaler jeg Stevia.

Stevia er et forholdsvis nyt, naturligt sødemiddel på markedet. Det søder 20-30 gange så meget som sukker og har et glykemisk indeks på nul. Undersøgelser viser, at Stevia er et effektivt middel mod diabetes type II, fordi det sænker blodsukkeret med op mod 20 %. Stevia sænker desuden blodtrykket og har en positiv effekt på fedtindholdet i blodet.

Med Stevia er det muligt at spise søde sager med sund og god samvittighed!    

Tilbage

12 kommentarer


 1. jul 11, 2011
  6:16 am

  Jane

  Stevia har bestemt potentiale. Men kan det virkelig gøre det med 20-30 gange? Det var mit indtryk at stevia søder 300 gange mere end sukker. Den fra Natur Drogeriet er i hvert fald fælt sød, hvis man bruger mere end en mikroknivspids. Og så synes jeg smagen er lidt særpræget. Muligvis pga. overdosering.

  Har du held med at bruge den i opskrifter? det er en god pointe med marmelader og andre ting, som kræver meget sukker. Sukrin giver også en mærkelig smag ved store doser, så man skal nok finde et passende blandingsforhold 🙂

  Jeg glæder mig til stevia godkendes til fødemiddel i Danmark og forhåbentlig sendes på markedet i en lidt mere brugervenlig form.

  🙂 Jane


  • jul 11, 2011
   8:11 am

   sundforsjov

   Kære Jane

   Du har helt ret, jeg har også set steder, hvor man skriver, at Stevia søder 200-300 gange mere end sukker, mens man andre skriver 20-30 gange. Min egen erfaring er det sidste. Det er bestemt ikke ret meget Stevia, som skal bruges, men jeg er også mere sensitiv overfor den søde smag end resten af familien er 🙂
   Foreløbig har jeg brugt Stevia til smoothie, saft, grød, men vil til at eksperimentere mere, fordi jeg også syntes, at Sukrin kan blive for meget i for store mængder.

   Jeg ser også frem til at Stevia bliver godkendt. I USA kan du få en masse spændende produkter sødet med Stevia. Jannicke fra Sunnfamilie havde nogle med, da hun var på besøg, så jeg skal i gang med at bestille på nogle af disse produkter. Det skriver jeg selvfølgelig mere om 🙂

   KH Charlotte


 2. jul 11, 2011
  7:24 am

  Kisser

  Det er altid interessant med alternativer – men hvor køber du dem? Jeg var i Helsemin i går til “søndagstilbud”, og fik bl.a. Sukrin til en billigere penge 🙂 Jeg har ikke prøvet Sukrin før. Nogen hjælp fra dig/jer til dossering? Evt. navn og findested på en af jeres yndlingsopskrifter også!? 😛


  • jul 11, 2011
   8:15 am

   sundforsjov

   Kære Kisser

   Du kan købe Sukrin og Stevia i Helsekostbutikker og på diverse netbutikker med helsekost. Som jeg skrev til Jane, har jeg fået en udenlandsk hjemmeside af Jannicke fra Sunnfamilie, som jeg skal prøve at bestille fra. Det skal jeg nok skrive mere om, når jeg har sat mig mere ind i deres varesortiment 🙂
   Prøv at kigge under kategorien “den søde tand” her på bloggen, her finder du nogle forskellige opskrifter ellers skal andre være mere end velkommende til at “smide” et link til deres yndlingsopskrifter med Sukrin – jeg vil også gerne inspireres mere 🙂

   KH Charlotte


 3. jul 11, 2011
  11:04 am

  Christine Kbh S

  Der er to former for stevia:
  Den grønne (Stevia), der er de knuste, tørrede steviablade. Den smager sødt og henad lakridsrod.
  Den hvide (Steviosid), der er et udtræk af steviabladene. Det smager kun sødt (og ikke med en lakridsagtig-tillægssmag). Personligt synes je,g at Steviosid er et bedre køb end Stevia, men det er kun, fordi jeg ikke kan vænne mig til bismagen.

  De kan begge købes i bl.a. Helsemin – nu er det længe siden at jeg købte mine, men jeg tror, jeg gav omkring 65/70kr pr stk.

  Doseringen er svær. Prøv derfor følgende: rør 1 tsk steviosid (eller stevia) op med 3 tsk vand. Det gøres bedst i et syltetøjsglas, hvor du kan ryste blandingen. Af denne flydende blanding svarer 1 tsk til ca. 2 dl sukker. Og kommer man blandingen i en dråbetæller (købes på apoteket/en tom flaske flydende hermesetas) er den let at dosere i kaffe, te, kage, smothie o. lign.

  Hos visse blomsterhandlere kan man købe planten. Den kan man have stående i vindueskarmen

  God fornøjelse!
  Mvh. Christine (Rigtig god blog i øvrigt!)


  • jul 11, 2011
   12:07 pm

   Charlotte Rasmussen

   Kære Christine

   Tuuuusind tak for dit indlæg og dine forklaringer (og de rosende ord). Det er virkelig nyttig viden, som jeg er meget glad for 🙂 Jeg har flere gange tænkt på at købe en Steviaplante for at prøve at komme et blad i the, men har endnu ikke fået gjort det. Måske jeg når det her i sommer!

   KH Charlotte


 4. jul 11, 2011
  11:11 am

  Christine Kbh S

  Hov! Glemte lige denne info:
  Mht. opskrifter kan du bruge nedenstående flydende stevia-vand i alle opskrifter, hvor der benyttes flydende Hermesetas.
  Steviaplantens friske blade kan du bruge direkte i kaffen/teen. Har ikke prøvet det selv, men det lyder sjovt og festligt!
  Mvh. Christine


 5. jul 11, 2011
  1:35 pm

  lovelyliller.com

  jeg elsker stevia,men bruker sukrin i blandt.


  • jul 11, 2011
   2:05 pm

   Charlotte Rasmussen

   Super godt at høre – en kombination af begge virker også rigtig godt 🙂
   KH Charlotte


 6. jul 11, 2011
  8:37 pm

  Christine Kbh S

  Opskrifter med stevia:
  http://www.helsenyt.com/frame.cfm?id=3047&sprog=1&grp=8&menu=7
  Mvh. Christine


  • jul 12, 2011
   8:16 am

   Charlotte Rasmussen

   Super – tusind tak. Dejligt med ny inspiration – de må dog lige justeres lidt i forhold til blodsukkeret 🙂

   KH Charlotte


 7. jul 18, 2012
  8:42 pm

  Christopher / Stevia

  Synes det er fantastisk produkt, som jeg bruger i mine proteindrikke…

  Jeg køber det på: http://www.soedemiddel.dk/

Skriv en kommentar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort eller delt. Krævede felter er markeret med *