EmediateAd
Sund for Sjov

Kan man blive syg af drikke og spise lightprodukter?

13 juli , 2011 - af sundforsjov - Kategori: Kost, krop og kosttilskud

Det hersker der stor uenighed om.

Måske hører du til en af de mange personer som i tidernes morgen begyndte at drikke light sodavand, light saftevand, spise light marmelade, tygge tyggegummi, spise slik eller yoghurt uden sukker i håb om at tabe dig eller i frygt for at tage på i vægt. 

Hvis du kan svare ja til dette, så skal du vide, at du ikke alene. Det vurderes, at omkring 350 millioner mennesker i verden dagligt indtager det kunstige sødestof Aspartam.  Aspartam indeholder fire kalorier pr. 100g, søder 200 gange mere end sukker og meget brugt i fødevarer uden sukker. Aspartam sælges også under navnene Nutra Sweet, Canderel og Equal og alene i Europa sælges der 2000 ton af sødemidlet på årsbasis.

Hvorfor er det nu så slemt?

Det er det, fordi resultaterne af et studie som blev frigjort i 2005 indikerer, at Aspartam er et multipotentielt kræftfremkaldende stof, selv med et dagligt indtag på 20 milligram pr kg legemsvægt.

Flere uafhængige forskere mener endda, at Aspartam kan medføre en lang række foruroligende symptomer og sygdomstilstande som eksempelvis:

· Kræft
· Hovedpine
· Hukommelsestab
· Humørsvingninger
· Slagtilfælde
· Sklerose
· Parkinson’s-lignende symptomer
· Svulster

Du kan læse mere om alle de spændende og tankevækkende undersøgelser her og her.

Tænk dig om, før du vælger, hvad du putter i munden!

Tilbage

8 kommentarer


 1. jul 13, 2011
  7:56 am

  Jane

  Hørt! Det er det rene gift. Jeg havde en hæslig oplevelse med en cola light forleden. Jeg var på ølbar for at sige farvel til en kollega, som skulle stoppe, og på denne her ølbar serverede de kun øl og sodavand. Ingen danskvand eller kildevand. Så jeg tog en cola light som jeg så som det “mindst onde” (sukker er jo ikke lige mig). For det første smagte den rædsomt – hvinende sød og syntetisk! Tænk, at jeg nogensinde har kunnet drikke det sprøjt! Et par timer senere fik jeg det så elendigt. Min mave pustede sig op som en ballon og jeg fik smertefulde jag i maven.

  Så nej tak til light produkter. Det har jo ingenting med mad at gøre!


  • jul 13, 2011
   8:23 am

   Charlotte Rasmussen

   Det er utroligt, hvad vi kan vende vores krop til og uhyggeligt at tænke på, hvad man slippe igennem med at komme i vores mad!!


 2. jul 13, 2011
  8:24 am

  Susanne Koborg

  Jeg vil jo sige at det er rigtigt det du skriver, har jo et eller andet sted mærket det på egen krop da jeg stoppede med at drikke cola ligth (Pepsi Max) Efter 4-5 dage med abstinenser fik jeg det bare så godt. Jeg vil så tilstå at jeg stadigvæk drikker ligth sodavand, men slet ikke i de mængder som dengang. Når man bliver vejledt af diætister osv går de jo meget indfor lligth 🙂
  knus Susanne


  • jul 13, 2011
   8:35 am

   Charlotte Rasmussen

   Kære Susanne

   Super godt at du har lagt light sodavand så meget på hylden 🙂 Jeg må desværre give dig ret i, at diætiser stadig går ind for light produkter og jeg har fornyelig diskuteret det, da Sten, min mand, var til diætist med sin sukkersyge. Diætistens argument for at vælge produkter med aspartam var, at han ville dø af sin sukkersyge, før han døede af kræft, så det skulle ham ikke bekymre sig om!!!
   Jeg går nu hellere ind for at vi bruger Sukrin og Stevia som ikke påvirker blodsukkeret og i det hele taget finder på sunde alternativer fremfor dårlige nødløsninger.
   KH Charlotte


 3. jul 13, 2011
  3:58 pm

  Jane

  Jeg har studset over det samme. Hvad sker der lige for, at diætister anbefaler light produkter? selv dem som vil hjælpe folk ud af sukkerafhængighed, taler for at erstatte med lightprodukter. Jeg forstår det ikke…


  • jul 13, 2011
   7:41 pm

   Charlotte Rasmussen

   Enig Jane! Jeg forstår det overhoved heller ikke og bliver voldsomt provokeret af det, fordi mange spiser det i god tro, når det er anbefalet af en diætist. Mon de selv spiser det stads!!!


 4. aug 19, 2011
  11:51 am

  Tina

  Åh det er da heller ikke til at finde ud af hvad der er bedst om det er light sodavand eller ej.. Har netop læst denne artikel i samvirke og så bliver man igen i tvivl…
  http://samvirke.dk/forbrug/artikler/kunstige-soedemidler-farlige.html


  • aug 19, 2011
   2:33 pm

   sundforsjov

   Kære Tina
   Det er en fin artikel, du der refererer til. I artikeln skrives der; at “Der findes ikke dokumentation for, at et normalt indtag af kunstige sødemidler er skadeligt for kroppen”. Men hvad er et normalt indtag?
   Personligt vil jeg altid fravælge light med kunstige sødemidler. Kunstigt betyder, at kroppen ikke kender det fra naturen, og derfor har sværere ved at omdanne det.
   Jeg bruger selv Stevia og Sukrin, og glæder mig til at Stevia kommer “rigtig” til Danmark.

   KH Charlotte

Skriv en kommentar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort eller delt. Krævede felter er markeret med *