EmediateAd
Sund for Sjov

Afhængighed, misbrug eller ren nysgerrighed og fascination

I fredages valgte en læser at forlade bloggen, fordi hun så mig som en person, hvis misbrug råbte langt ud over skærmen.

Jeg tror på, at vi alle er afhængige eller misbrugere i en eller anden grad. Vi hengiver os livet igennem til tilbagevendende aktiviteter, som eksempelvis overforbrug af sukker, overspisning, overarbejde, overbekymring, overbesættelse af en bestemt madkultur eller slankekur i et forsøg på at styre vores følelser. Desværre sker det, at aktiviteterne efter nogen tid begynder at styre os, og så er vores afhængighed skabt.

Mange er dog ikke bevidste om deres afhængighed, og opdager det først den dag, hvor de sneer inde og lageret af kaffe og søde sager er sluppet op eller netværket til computer og mobil ikke længere virker – her mærker man først for alvor sin afhængighed helt nede i kroppen.

I sidste ende handler misbrug og afhængighed om, at vi kæmper. Vi lever alle med en eller anden historie i både hoved og krop, som vi kæmper for ikke at mærke. En historie som fortæller os, at vi må ændre på noget, gøre noget anderledes, eller blive endnu bedre til noget, end vi er lige nu.

Men hvorfor – når vi alle indeholder noget unikt og smukt?

Fordi vi har glemt det! Vi har glemt at lytte til os selv, glemt at stole på, at vi er smukke, unikke, gode nok og elskværdige – præcis som vi er. Af samme årsag tyer vi, i et forsøg på at glemme vores utilstrækkelighed, til vores afhængighedsmønstre.  

Årsagen til at jeg ikke kun blogger om ét bestemt kostprincip eller én bestemt måde at tabe sig på er, at jeg – i min krop – forbinder det med at kæmpe og kontrollere. For mig bliver det nemt restriktioner, forbud og besvær, når der kun er én bestemt måde, hvorpå jeg SKAL leve for at holde mig sund og slank (det skyldes uden tvivl min historie og alle de stramme slankekure, som jeg fulgt gennem mit liv). Jeg har for flere år valgt at droppe kampen, og i stedet fokusere på leg og eksperiment (af samme årsag hedder bloggen Sund for Sjov). Jeg har valgt at være detektiv og med nysgerrighed og undren studere, hvordan min krop og psyke reagerer på forskellige fødevarer, menneskelige udfordringer mm.. Derfor eksperimenter jeg gerne med forskellige fødevarer og kosttilskud i det daglige og her på bloggen, og det bliver jeg ved med.

Små skridt skaber også store forandringer. Det vigtigste for mig er at turde slippe kampen og overgive sig til et liv fyld med glæde – i sit helt eget tempo. Det er sundhed for mig og lige præcis det, jeg vælger.

Tilbage

14 kommentarer


 1. okt 10, 2011
  10:11 am

  Lonnie Boe Pedersen

  Godt skrevet! Er helt enig!


 2. okt 10, 2011
  10:26 am

  Maria Cymborski

  Kære Charlotte

  Fortsæt den gode stil. Jeg henter så meget inspiration både til mig selv og andre via dine blogindlæg.
  Og ja misbrug og afhængighed er svære nødder at knække, og som bedst kan ændres hvis vi tør kigge på hvad der ligger bag. Lytte og mærke hvad vores krop og sjæl fortæller os og længes efter…
  Du er en stjerne!
  Kh
  M


  • okt 10, 2011
   1:10 pm

   sundforsjov

   Tak for de meget flotte ord 🙂 KH C


 3. okt 10, 2011
  11:14 am

  Lene Horn

  Kære Charlotte… brug du din energi på at tænke på hvor mange af os, der får en maaaaasse godt ud af at læse din blog og dine fine nyhedsbreve. Kram Lene


  • okt 10, 2011
   1:11 pm

   sundforsjov

   Det vil jeg hermed gøre gøre 🙂 Kram til dig Lene


 4. okt 10, 2011
  5:41 pm

  Helen - Kjernesunn Nordkvinne

  DET var flott skrevet! 🙂 TAKK!


  • okt 11, 2011
   2:26 am

   sundforsjov

   Kære Helen
   Selv tak 🙂
   Og ikke mindst TAK for dejlig inspiration til en lækker, sukkerfri sjokolademousse på din blog 😉
   KH Charlotte


 5. okt 11, 2011
  6:57 am

  Anne

  BANG! Der ramte du altså plet 🙂
  For ja – hvordan pokker skal man kunne gøre det bedste for sig selv, hvis man konstant nedgør det man ser i spejlet?

  Så tak for et virkelig godt og tankevækkende blogindlæg


  • okt 11, 2011
   12:47 pm

   sundforsjov

   Kære Anne 🙂
   Lige præcis – derfor er det også så utrolig vigtigt at kigge indad og studere, hvilke tanker og historier vi fortæller – om os selv og andre. Tanker påvirker vores følelser og energi, og er de negative, vil de på sigt dræne os for energi og spænde ben for vores vores vægttab.
   KH Charlotte


 6. okt 11, 2011
  1:46 pm

  Janicke

  SUPERT innlegg Charlotte!!! Jeg har lært så mye av deg og du imponerer meg stadig 😀 Stor klem


  • okt 11, 2011
   3:46 pm

   sundforsjov

   Tak Janicke og jeg kan kun sige; i lige måde. Du er så inspirerende 🙂
   Kram Charlotte


 7. okt 12, 2011
  6:29 am

  Lise

  Jeg læste godt kritikken og ville have skrevet et svar til dig. Jeg synes den var fuldstændig uberettiget for det, der skinner i gennem hos dig er tværtimod en meget positiv holdning til mad og sundhed – Forstår slet ikke kommentarens fokus på kemikalier – for du vælger netop producenter som Urtekram og Bioforce, hvor der tages den slags hensyn. At blive personlig omkring dine børn er ikke i orden – man kan/og skal ikke på basis af en blog vurdere den slags.

  Hold endelig fast – for du har fat i ¨den lange ende¨

  /Lise


  • okt 12, 2011
   11:08 am

   sundforsjov

   Kære Lise
   Tak for dit svar 🙂
   Jeg var meget uforstående overfor kritikken, og tænker, at jeg måske har ramt en skyggeside – som Debbie Ford kalder det. Sådan er det selvfølgelig, når man træder frem og deler sin glæde, mening og holdninger, og det er også okay. Jeg tager dog kraftigt afstand fra på den måde hvorpå mine børn bliver inddraget i det hele!
   Jeg er bare glad og taknemlig for, at du og så mange andre “derude” har ser min nysgerrighed og glæde overfor mad og sundhed 🙂 Så jeg holder uden tvivl fat.
   KH Charlotte

Skriv en kommentar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort eller delt. Krævede felter er markeret med *