EmediateAd
Sund for Sjov

Er det spild af penge at spise vitaminpiller?

Jeg har fået et spørgsmål på mail fra en af mine faste læsere på bloggen (gennem snart et år – skønt at høre). Hun har i julen hørt en læge fra Rigshospitaler udtale, at vitaminpiller er noget “værre noget” og den udtalelse, har hun bedt mig kommentere på.

For mig handler sundhed først og fremmest om at spise en sund og varieret kost. En kost som indeholder mange af årstidens frugter og grøntsager og som så vidt muligt bør være danske og økologiske. Når vi spiser efter årstidens grønt, får vi helt naturligt en mere varieret kost. Ingen fødevarer indeholder alle vitaminer, mineraler og næringsstoffer og af samme årsag, er det vigtigt, vi spiser varieret og sørger for at få de friskeste råvarer, som har den bedste smag og en naturlig høj næringsværdi.

Mad er vores fundament. Det er maden, som giver næring til vores krop og herigennem påvirker vores bevidsthed, som så igen påvirker vores sjæl. Uden sund og næringsrig mad, er det næsten umuligt at give næring til alt, hvad der hedder følelser, tanker og sjæleliv og skabe et liv i balance og glæde. 

Når alt dette er sagt, så er jeg stor fortaler for kosttilskud!

En ting er alle gode intentioner end anden er praksis. Vi har alle gode intentioner om at leve et sundt liv i balance, men det er de færreste af os, som kan sige os fri af travle hverdage med større eller mindre grader af stress. Dagligt bliver vi påvirket at trådløse netværk fra computere og mobiltelefoner, en stor del af vores mad er blevet industrialiseret og indeholder ikke de samme næringsstoffer, som i gamle dage. Fedtsyrerne i vores mad bliver ikke behandlet med omtanke, hvorfor de harsker. Mad og hudpleje indeholder ofte hormonforstyrrende stoffer osv. osv..  

Derfor anbefaler jeg til enhver tid et dagligt tilskud af vitaminer og mineraler. Vitaminer og mineraler er med til at understøtte kroppens omsætning af fedtstoffer, så de ikke oxiderer og sætter sig i blodårerne og så indeholder de antioxidanter (dem vi bruger en masse af, når vi udsættes for stress), som modvirker angreb fra frie radikaler.

Vær dog opmærksom på, at der er forskel på mulitvitamin præperater lige som med alt andet. Vælg et letoptageligt vitamin og mineraltilskud – og glem ikke det gode omega 3. Alle har individuelle behov. Er du i tvivl om dit behov, så opsøg en terapeut eller spørg i din lokale helsekostbutik.

Tilbage

6 kommentarer


 1. jan 11, 2012
  8:15 am

  Jane

  Hvis man sådan ligefrem kan bestille indlæg, vil jeg gerne læse mere om kosttilskud. Jeg kan godt lide, når du anbefaler specifikke produkter, som du har haft glæde af 🙂


  • jan 11, 2012
   9:14 pm

   sundforsjov

   Kære Jane
   Ideer og ønsker er altid velkommende 🙂 Så flere anbefalinger af kosttilskud er på vej 🙂


 2. jan 11, 2012
  8:23 am

  frk. sveske

  Hej Charlotte,
  Hvor er jeg glad for, at du kom med den konklusion/slutning på dit indlæg. Mange mener, de lever sundt og varieret og derfor ikke behøver tage multivitamintilskud. MEN jeg kunne ikke være mere enig med dig. Ingen lever i den perfekte verden, tror jeg i hvert fald ikke på. Jeg har taget vitaminpiller hele mit liv. Du skabte dog lige et tvivls-spørgsmål: Er de fleste multivitamin-mineral-tilskud, man kan købe ikke letopløselige?
  Mht. omega-3-tilskud, hvilken kilde er du tilhænger af? Jeg tager selv olieshot fra plantekilder, men hørte for nylig, at olierne fra fisk nemmere optages og derfor den bedste kilde?
  Hav en fantastisk dag.
  – frk. sveske


  • jan 11, 2012
   9:25 pm

   sundforsjov

   Kære frk. sveske
   Der er stor forskel på vitaminers optagelighed og derfor kan der også være forskel på dem prismæssigt. Nogle mener, at det kan være fint nok at købe deres vitaminpiller i et supermarked, men her er det som med så meget andet, du får, hvad du betaler for. Kig efter eller spørg om vitaminpræperatet er organiske – de er meget lettere for kroppen at optage, og i sidste ende betyder det også, at du får mere for pengene – fordi du får maksimal udnyttelse af dit tilskud.
   Jeg er tilhænger af vi spiser varieret og derfor også får vores omega 3 fra flere kilder – dog er fisk meget vigtigt. Her vil jeg gerne anbefale OmniKrill som har et unikt indhold af Omega-3 fosfolipider – de er nemmere for kroppen at optage end almindelig fiskeolie.
   Rigtig dejlig dag til dig også ;-))
   Kram Charlotte


 3. jan 11, 2012
  2:27 pm

  lovelyliller.com

  kosttilskudd er greit i perioder med dårlig kosthold. ellers får jeg alt jeg trenger via kosten 🙂


  • jan 11, 2012
   9:26 pm

   sundforsjov

   Det er altid godt at supplere med noget ekstra, når vi er ude af balance 🙂 Jeg går også ind for forebyggelse, men vigtigst af alt at lytte til kroppen.
   KH Charlotte

Skriv en kommentar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort eller delt. Krævede felter er markeret med *