EmediateAd
Sund for Sjov

TÆNK tester multivitamin tilskud til børn

01 februar , 2012 - af sundforsjov - Kategori: Kost, krop og kosttilskud - Tags: , , ,

Forbrugerblandet TÆNK har netop testet 13 forskellige multivitamin og mineral tilskud til børn, som du kan læse om i den nye udgave af bladet februar 2012. Og hvorfor vælger jeg at kommentere på det?

Jo det gør jeg, fordi flere af de tilskud som vurderes under middel er virkelig gode, og fordi begrundelsen for at placere produkterne under middel er, at de indeholder mere end 100 % af ADT (Anbefalet Daglig Tilførsel). Som argument nævnes også undersøgelser, som tyder på, at børn kan risikere at få for meget af f.eks A-vitamin og zink, hvis de over en længere periode indtager en vitaminpille SAMTIDIG med at de spiser en kost med høj koncentration af disse stoffer.

MEN ærlig talt – hvor mange børn gør det?  

Det er ikke så længe siden jeg vendte emnet her på bloggen i forhold til voksne. For mig handler sundhed først og fremmest om at spise en sund og varieret kost. En kost som indeholder mange af årstidens grøntsager og frugter og som så vidt muligt bør være danske og økologiske. Det er udgangspunktet – det er fundamentet for al sundhed og balance.

Det er ikke kun os voksne som bliver påvirket af travle hverdage med større eller mindre grader af stress – børn gør det også. OG DERFOR er deres behov for næringsstoffer OGSÅ stigende. I dag sidder børn foran computeren både i skolen og i hjemmet, har mobiltelefoner med trådløse netværk, får for lidt motion osv. Holder vi ikke øje med dem, så foretrækker de – ligesom os andre – hurtige kulhydrater og industrialiseret mad med ødelagte fedtsyrer og lavt indhold af gode næringsstoffer.  

Ikke desto mindre anbefaler man i testen at man sagtens kan vælge et af de billigste produkter, så længe de holder sig på grænsen af 100 % ADT. Her må jeg bare slå fast, at der er OGSÅ på barnevitaminer er forskel på indhold og optagelighed.  

Personligt vil jeg på intet tidspunkt være bekymret for at overdosere mine børn ved at tilbyde dem et dagligt tilskud af hverken OmniMini, Spektro2, Barnevitamun, Barne-Multi eller MinVitamin.   

Men hvad med dig – bliver du bekymret, når du læser sådanne undersøgelser?

Tilbage

14 kommentarer


 1. feb 1, 2012
  9:49 am

  studinden

  Hej Charlotte.
  Tusind tak!
  Som understøttende indlæg, vil jeg gerne linke til æblebørn.dk ved sundhedspl. Anette Opstrup:

  http://aebleboern.dk/Aebleboern/Ny-viden/Vitaminer.aspx


 2. feb 1, 2012
  10:19 am

  sundforsjov

  Kære Studinden
  Tak for dit indlæg :-))) Her må jeg klart læse mere!
  KH Charlotte


 3. feb 1, 2012
  1:00 pm

  studinden

  Jeg kom lige til at tænke på, at jeg også har denne mail liggende, som jeg gerne vil dele med jer, da jeg i starten af dette år spurgte Carsten Vagn-Hansen, Anette Opstrup og dig, kære Charlotte, om jeres mening om vitaminer. Jeg blev meget glad, da I uafhængigt af hinanden, kom med meget fyldestgørende og næsten enslydende svar.
  Her indtager vi nu:
  Børnene: 1 Omnimini, 1 Calcium Kids, 1 Bio Gaia og en tskfuld Eskimo-3-kids.
  Vi voksne: 1 Omnimin, 2 Cal-Mag-citrate, 2 Symbioflor+, 3 Eskimo-3.
  Vi satser derfor stærkt på at vi IKKE bliver ramt af influenza når den kommer her til landet….

  Her er Carsten Vagn-Hansens svar:

  Tak for mailen. Det, som du har hørt og læst om vitaminpiller, stammer fra en dårlig videnkabelig undersøgelse, så det er i modstrid med tusindvis af andre undersøgelser, der viser en klar og god virkning af kosttilskud i form af vitaminer og mineraler. Det er også logisk, at det er vigtigt og rigtigt at forsyne kroppen med alle de næringsstoffer, som den har brug for til at kunne fungere bedst muligt, øge de selvhelbredende kræfter og undgå sygdom. Ideelt set, skulle vi kunne få det hele fra vores kost, men det kræver, at kvaliteten af maden er i top, og at vi varierer den, samt at maden ikke indeholder nogen skadelige kemiske stoffer. Altså at vi får en økologisk eller biodynamisk kost, der er lavet fra bunden uden tilsætningsstoffer. Det er der ikke mange, der kan leve op til. Desuden er vi alle udsat for kemiske
  og andre belastninger samt stress i vores liv, og dette øger behovet for næringsstoffer. Desuden er der ved normal brug af kosttilskud ikke i årevis set skader af dette og slet ikke dødsfald. Risikoen er bittelille og nærmest ikke eksisterende. I forhold til at der dør tusinder hvert år på grund af bivirkninger af lægemidler.
  Det er dog klogt at bruge sine kosttilskud på den rigtige måde og at alde være med at overdrive. Gravide må ikke tage ekstra tilskud af A-vitamin, og forholdet mellem de enkelte vitaminer og mineraler skal være i orden. Tager man fx et enkelt B-vitamin, skal man også have noget af de andre B-vitaminer for at bevare balancen mellem dem. Tagr man kalktabletter, skal man og have magnesium og sikre sig, at man får nok K-vitamin, enten fra grønsager, sunde tarmbakterier eller som tilskud, for ellers kan kalken have i de bløde væv, fx pulsårerne, i stedet for i knoglerne. En kost med mange grønne grønsager indeholder tilstrækkeligt af både kalk og K-vitamin samt meget andet godt, så det er måske ikke så nødvendigt at tage kalktilskud, især ikke for din mand. Jeres børn vil sikkert også have gavn af et tilskud af omega-3 fedtsyrer, fx Eskimo-3, som I voksne tager. De gode fedtsyrer af omega-3 type er blandt andet vigtige for hjernens udvikling. BioGaia og Symbiolfor indeholder gode mælkesyrebakterier, som er vigtige for fordøjelsen, tarmens trivsel og funktion og er styrkedde for immunforsvaret, så det er klogt at supplere med dem, i hvert fald med mellemrum.
  Mange gode hilsener
  Carsten Vagn-Hansen
  http://www.radiodoktoren.dk


  • feb 1, 2012
   2:03 pm

   sundforsjov

   Hej igen kære Berit (Studinden) 🙂
   Tak for dit indlæg 🙂 Både Carsten Vagn Hansen og Anette Opstrup er dygtige folk – som jeg har stor respekt for -og det glæder mig, at vi har været meget enige om de råd, vi har givet dig.
   Skulle du og dine blive ramt af influenza, så prøv ikke at se det som en årsag til, at tilskuddene ikke virker. Læg i stedet mærke til, hvor hurtigt i rejser jer fra sengen igen og ikke mindst hvor stærke I er i forhold til at modstå nye angreb, som ofte kommer i kølvandet, fordi immunforsvaret har måtte bruge af dine ressourcer.
   Tak for dit bidrag 🙂
   Kærlig hilsen Charlotte


 4. feb 1, 2012
  2:15 pm

  Christine fra KBH

  Jeg synes, at det er virkelig svært at forholde sig til. Jeg tror faktisk, at det er individuelt hvad vores behov er, og at det derfor for nogle vil være for højt indtag af vitaminer og mineraler, andre lige-til-pas og andre igen lige i underkanten.
  Og hvorfor tror jeg det?
  Jeg har nu selv eksperimenteret med vitaminer og mineraler efter retningslinjer fra bl.a. Oscar Umahro Cadogan, denne blog, Kernesundfamilie og lign. og nået til den konklusion, at mange af de ting, der anbefales her, gør mig dårlig. Eksempelvis Omnimin (bredspektret vitamin og mineraltab) som jeg bliver dårlig af, både hvis jeg spiser 1 eller 2 tabs om dagen. Jeg lytter derfor hellere til min min krop end følger overordnede retningslinjer. Jeg vil fremover snarere lytte til myndighedernes vitaminanbefalinger som umiddelbart ligger tættere op ad min krops behov end så meget andet.
  Tilsvarende med børn: her vil jeg virkelig være påpasselig, og havde jeg børn, ville jeg virkelig være i tvivl.


 5. feb 1, 2012
  2:22 pm

  sundforsjov

  Kære Christine
  Tak for dit indlæg 🙂
  Jeg er helt ening med dig i, at det handler om at lytte til kroppen og mærke sit eget behov. Det er alfa omega. Er du i tvivl om, hvad du mangler at vitaminer og mineraler, vil jeg varmt anbefale dig et VEGA tjek, en kinesiologisk test eller lign. Her vil du også kunne finde frem til, om du bliver dårlig af Omnimin pga. for lidt mavesyre til at nedbryde og optage tilskuddet eller om du får kvalme af større doser zink, som nogle mennesker oplever. Der kan være mange muligheder. MEN i sidste ende er du eksperten på din krop, så gør det, der føles bedst for dig 🙂
  Kærlig hilsen Charlotte


  • feb 1, 2012
   9:56 pm

   Christine fra kBH

   Tak for svar. Hmm… det kunne da være, jeg skulle prøve et vegatjek. For lidt mavesyre lyder bestemt som en mulighed.


   • feb 2, 2012
    8:49 pm

    sundforsjov

    Kære Christine
    Det kan jeg varmt anbefale 🙂
    KH Charlotte


 6. mar 7, 2012
  3:02 pm

  Susanne

  Jo når TÆNK skriver det bliver jeg bekymret.. Senere tænker jeg på alt det, jeg så læser andre steder og tænker HVORFOR pokker undersøger TÆNK ikke baggrunden bedre–altså er ADT stadig aktuel ift hverdagen i 2012!!!! ift kost, levevis mm….Og er GLAD for at jeg i mit liv kender mennesker som arbjder m sundhed ligesom dig Charlotte!!! men hvad med ALLE DE ANDRE som læser Tænk, aviser mm og bliver advaret mod kosttilskud hele tiden!!!!!!


  • mar 8, 2012
   11:53 am

   sundforsjov

   Kære Susanne
   Det er virkelig en balancegang og igen er det vigtigt at lytte til sig selv og sin egen krop.
   KH Charlotte


 7. mar 7, 2012
  3:08 pm

  Susanne

  og ja så er vi alle jo forskellige…se bare vores blodtyber, hårstruktus og alt det andet- vi spiser og lever forskelligt, så HVORFOR skulle vi have behov for samme mængde af vitaminer, mineraler mm ????? jeg tror vi hver især har behov for noget forskelligt..har selv brugt både biopat, kinesiolog og VEGAtest gennem årerne, både m fokos på ubalancer og intollerence…


  • mar 8, 2012
   11:54 am

   sundforsjov

   Kære Susanne
   Jeg er meget enig med dig 🙂 Og jeg er stor fortaler for at bruge vitamin og mineral test samt VEGA tjek for at finde kroppens ubalancer. Vi skal sagtens fylde en masse vitaminer og mineraler på kroppen, men hvad nytter det, hvis vi går rundt med en ubalance i mave-tarm systemet og ikke er i stand til at optage dem! Så for at skabe optimal sundhed, må vi først have noget konkret at arbejde udfra 🙂


 8. feb 23, 2013
  2:13 pm

  inger jensen

  hej lotte …jeg lider af astma eksem som begyndte da jeg arbejdede i fiske industrien…hvilke vitamer er gode..jeg tåler ikke livets olie…..knuuuus


  • feb 24, 2013
   5:19 pm

   sundforsjov

   Kære Inger
   Astma eksem er ofte relateret til en ubalance i lunge/tyktarm området – derfor vil det være gavnligt, at du starter med en udrensningskur og et godt tilskud af probiotika. Husk af få 1-1½ liter rent vand hver dag og så er kæmpe natlysolie også rigtig god for huden, men det er spørgsmålet, om det er den fra Livets Olie, som du har brugt eller en af de andre? Dernæst er gode, organiske antioxidanter vigtige for huden, så en god organisk eller biotilgængelig multi-vitamin pille samt c-vitamin.
   Kærlig hilsen Charlotte

Skriv en kommentar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort eller delt. Krævede felter er markeret med *