EmediateAd
Sund for Sjov

Kalorier er ikke bare kalorier! Ved du, om din morgenmad fremmer eller hæmmer et vægttab?

Forleden ”faldt” jeg over et interessant studie af en forsker ved navn Dr. David. Studiet er super relevant og interessant, fordi det klart og tydeligt viser, hvorfor kalorier ikke bare er kalorier og hvorfor slankekure som kun er bygget op om at tælle kalorier, er dømt til at mislykkedes.

I studiet inddelte Dr. David overvægtige børn i 3 grupper, som han hver morgen i 12 uger gav et forskelligt måltid bestående af lige mange kalorier. Gruppe 1 fik pulverhavregrød. Gruppe 2 fik havregrød af grofthvalsede havregryn og gruppe 3 fik grøntsagsommelet og frugt. Børnenes blod blev målet før de spiste og hver halve time efter over fem timer, og til frokost fik de præcis det samme, som de spiste til morgenmad. Efter frokost måtte de spise, når de var sultne.  

Måske hører du til en af de mange, som spiser havregrød til morgenmad, fordi du tror det er sundt og mætter? I så fald vil jeg tro, at du finder resultatet af undersøgelsen rigtig interessant!

Gruppe 1 som fik pulverhavregrød (den morgenmad som bestod af flest hurtige kulhydrater) spiste 81 % mere mad om eftermiddagen end gruppe 3, som havde fået ommelet. Ikke alene var gruppe 1 mere sultne, deres blodsukkerværdier så også anderledes ud. Gruppe 1 havde højere niveauer af insulin, blodsukker og adrenalin (stresshormon) i kroppen, selvom de havde fået samme antal kalorier som gruppe 3.  Og endnu mere interessant var det, at gruppe 2 som spiste grovvalsede havregryn også spiste mere – nemlig 51 % mere  – om eftermiddagen end børnene fra gruppe 3.  

Pointen er altså, at den TYPE af kalorier, som du spiser til morgenmad og ikke mindst fordelingen mellem protein, fedt og kulhydrater, har stor betydning for, hvor sulten du bliver sidst på dagen og hvor meget, du skal kæmpe imod for at modstå eftermiddagsfristelser på arbejdet, to portioner aftensmad og ikke mindst søde sager til aftenskaffen.

Tilbage

2 kommentarer


 1. apr 17, 2012
  6:22 am

  frk. sveske

  Godmorgen Charlotte,
  Virkelig interessant undersøgelse – der blev jeg da lige dobbelt så glad for mine ægge-pandekager 🙂
  God dag.
  – frk. sveske


 2. apr 17, 2012
  11:04 am

  sundforsjov

  Godmorgen frk. sveske 🙂
  Ja virkelig interessant! Det bliver pludselig lidt lettere at prioritere tiden til sund morgenmad. God og dejlig dag til dig også 🙂 KH Charlotte

Skriv en kommentar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort eller delt. Krævede felter er markeret med *