Hold dig fra hydrogeneret olie
Af og til bliver jeg sgu træt! Træt af at opdage alt det lort, som mange fødevareproducenter kommer i vores mad, og som vi forbrugere køber i bedste tro og overbevisning. Det er desværre ingen rettesnor, at fordi vi køber økologisk eller fordi vi handler i en helsekostbutik, så er vi sikret mod industrielt ødelagte fødevarer.
For et par år siden blev jeg introduceret til sojafløde og blev jublende glad, fordi der rent faktisk fandtes et alternativ til fløde, som hele familien kunne lide. Sojafløden har været flittigt brugt hjemme hos os til fredagsguf og familiefødselsdage på kager og i kakao.
MEN så skete det, at sojafløden blev taget ud af produktion og da den endelig kom tilbage på helsekostbutikkernes hylder, modtog jeg en mail om, at sojafløden var tilbage – og her var det så, jeg falder over ingredienslisten, som fortalte, at sojafløde indeholder hydrogereret olie.
For et par dage siden skrev jeg til forhandleren, som var sødt at give mig et hurtigt svar og bekræfte, at sojafløden indeholder mættet fedt, da det er nødvendigt for at den kan piskes til flødeskum.
Men, men, men – det er ikke ”bare” mættet fedt, vi her taler om. Hydrogenering er en proces, hvor vegetabilske fedtstoffer tilsættes brint for at gøre fedtstofferne mere faste i konsistensen og samtidig gøre dem langtidsholdbare. Det vil sige, at de med andre ord kan sidestilles med transfedtstoffer! Disse transfedtstoffer bruges ofte i industrielt behandlet fødevarer, fordi transfedt aldrig bliver gammelt. Har du nogensinde tænkt over, hvor længe en pakke kiks kan ligge i dit skab uden at blive gammel?
Så glem at jeg har været fortaler for sojafløde! Der er slut!!! Jeg vil i stedet i gang med at afprøve forskellige mærker af kokosmælk og se, hvor godt det bliver/smager, når jeg pisker det fede lag i toppen af kokosmælken.
Tilbage