EmediateAd
Sund for Sjov

Hold dig fra hydrogeneret olie

Af og til bliver jeg sgu træt! Træt af at opdage alt det lort, som mange fødevareproducenter kommer i vores mad, og som vi forbrugere køber i bedste tro og overbevisning. Det er desværre ingen rettesnor, at fordi vi køber økologisk eller fordi vi handler i en helsekostbutik, så er vi sikret mod industrielt ødelagte fødevarer.

For et par år siden blev jeg introduceret til sojafløde og blev jublende glad, fordi der rent faktisk fandtes et alternativ til fløde, som hele familien kunne lide. Sojafløden har været flittigt brugt hjemme hos os til fredagsguf og familiefødselsdage på kager og i kakao.

MEN så skete det, at sojafløden blev taget ud af produktion og da den endelig kom tilbage på helsekostbutikkernes hylder, modtog jeg en mail om, at sojafløden var tilbage – og her var det så, jeg falder over ingredienslisten, som fortalte, at sojafløde indeholder hydrogereret olie.

For et par dage siden skrev jeg til forhandleren, som var sødt at give mig et hurtigt svar og bekræfte, at sojafløden indeholder mættet fedt, da det er nødvendigt for at den kan piskes til flødeskum.

Men, men, men – det er ikke ”bare” mættet fedt, vi her taler om. Hydrogenering er en proces, hvor vegetabilske fedtstoffer tilsættes brint for at gøre fedtstofferne mere faste i konsistensen og samtidig gøre dem langtidsholdbare. Det vil sige, at de med andre ord kan sidestilles med transfedtstoffer! Disse transfedtstoffer bruges ofte i industrielt behandlet fødevarer, fordi transfedt aldrig bliver gammelt. Har du nogensinde tænkt over, hvor længe en pakke kiks kan ligge i dit skab uden at blive gammel?     

Så glem at jeg har været fortaler for sojafløde! Der er slut!!! Jeg vil i stedet i gang med at afprøve forskellige mærker af kokosmælk og se, hvor godt det bliver/smager, når jeg pisker det fede lag i toppen af kokosmælken.

Tilbage

13 kommentarer


 1. maj 10, 2012
  12:31 pm

  frk. sveske

  Hej Charlotte,
  Øv øv!
  Glæder mig til at høre, om dine erfaringer med at piske det tykke i kokosmælken. Har læst og set det på nettet, men ikke forsøgt mig med det.
  Jeg har i øvrigt været heldig at få tid hos Frede på mandag – det glæder jeg mig til!
  KH
  – frk. sveske


 2. maj 10, 2012
  12:52 pm

  sundforsjov

  Kære frk. sveske 🙂
  Mega øv! Jeg har i sin tid fået det anbefalet af Janicke fra en Sunnfamilie, men har aldrig kastet mig ud i det. Det kommer til at ske nu 🙂
  Super du har fået tid hos Frede! Jeg håber virkelig, det kan give dig svar på en masse 🙂 KH Charlotte


  • maj 10, 2012
   8:49 pm

   frk. sveske

   Hej Charlotte,
   Jeg har netop modtaget spørgeskemaet fra Frede – håber, jeg kan udfylde det tilstrækkeligt.
   Har du noget, jeg skal ‘tage med’ mig? Spørgsmål, som der er gode at få svar på eller andet?
   KH
   – frk.sveske


   • maj 11, 2012
    6:31 am

    sundforsjov

    Kære frk. sveske
    Skriv alle de symptomer som du kan komme i tanke om – både fysiske og følelsesmæssige. Gerne hvor længe du har haft dem, om der har været nået af stressmæssig karakter, som er sket forud for symptomerne, om du har amalgamfyldninger (sølvplumber) osv. Mærk i det hele taget bare efter, hvilke spørgsmål som ligger dig på sine og skriv spørg om de ting som undrer dig 🙂
    KH Charlotte


    • maj 11, 2012
     12:18 pm

     frk. sveske

     Tak Charlotte,
     Jeg vil forsøge at forberede mig og udfylde det tilsendte spørgeskema i weekenden. Glæder mig til analysen.
     KH
     – frk. sveske


 3. maj 10, 2012
  1:40 pm

  Jane

  Måske kan også mandelfløde bruges? Det har – forestiller jeg mig – en mere neutral smag end kokosfløde. Men jeg skal da have tjekket mandelfløden for hydrogeneret fedtstof, slår det mig lige…Hvor er det irriterende, at man skal være sådan på vagt!

  PS: Hvad med laktosefri piskefløde? eller bøvler I med andet end laktosen?


  • maj 11, 2012
   6:26 am

   sundforsjov

   Kære Jane
   Tak for tippet 🙂 Jeg skal også tjekke mandelfløden, for jeg kunne se, at flere af disse typer fløde var tilsat hydrogeneret olie! Jeg kan nu rigtig godt li smagen af kokos, men det kunne også være rart med et mere neutralt alternativ. Har du prøvet at lave “flødeskum” ala Caroline Fibæk med nødder?
   KH Charlotte


   • maj 11, 2012
    5:12 pm

    Jane

    Nej, aldrig. Efter min kokoslatte-oplevelse er jeg også blevet (endnu mere) hooked på kokosmælk. 🙂 Hvor køber du kokosfløde? Eller bruger du bare den fede creme fra dåsen?


    • maj 12, 2012
     12:24 pm

     sundforsjov

     Jeg forsøgte mig med kokosmælk i kaffen til morgen, men det blev en meget plumret oplevelse!! Jeg har godt nok heller ikke en maskine til at lave mælkeskum, men jeg prøver igen 🙂 Jeg har endnu ikke fundet et sted, hvor man kan købe kokosfløde, så jeg vil eksperimentere med at piske den fede creme fra dåsen. Finder jeg noget, så skal du nok høre det 🙂 KH Charlotte


 4. maj 18, 2012
  12:51 pm

  Malene fra Paleolivet

  Jeg har pisket den fede creme fra dåsen og det virker egentlig fint. Men det smager altså bare “forkert” på en eller anden måde, som er meget svær at forklare. Her tænker jeg alene, hvis man bruger det som rent flødeskum uden tilsætning af anden smag. Jeg savner flødeskum SÅÅÅÅ meget.


 5. maj 20, 2012
  8:44 pm

  sundforsjov

  Kære Malene
  Skønt at du lige smider en kommentar og fortæller om din oplevelse 🙂 Mon det giver en bedre smag, hvis man tilsætter ren vanilje? Blander med avokado? Uha det kan blive en rigtig kreativ process 🙂 Kunne det ikke være sjovt, om alle vi madglade mennesker samledes en dag og bare eksperimenterede 🙂 🙂
  KH Charlotte


 6. jun 30, 2016
  4:15 pm

  Evi

  Lidt malurt i bægeret vedr. ovenstående:
  Eneste plantefedt der indeholder kolesterol er:
  kokusolie og palmeolie.
  BEKLAGER, BEKLAGER, BEKLAGER.

  Hilsen Evi.


  • jun 30, 2016
   8:16 pm

   sundforsjov

   Hej Evi
   Det kommer vel an på de studier, du kigger.
   Kærlig hilsen Charlotte

Skriv en kommentar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort eller delt. Krævede felter er markeret med *