EmediateAd
Sund for Sjov

Er du overvægtig pga. dine gener?

Diet & Genes måske har du allerede hørt om det? Det er et nyt slankekoncept på det danske marked, hvor man via en DNA-analyse får udarbejdet en personlig kost- og motionsprofil til at tabe sig udfra. Før jeg blogger mere om konceptet på fredag, vil jeg gerne knytte en kommentar til at se overvægt i et genetisk perspektiv.

Er fedme arvelig? Ud fra mit synspunkt og min holistiske tilgange til sundhed og vægttab, så kommer det an på, om vi taler arv af psykiske, sociale eller biologiske faktorer.

Da jeg startede med at arbejde med sundhed og vægttab, tillagde jeg ikke biologiske faktorer og gener nogen særlig betydning – og selvom jeg i dag er blevet mere åben overfor tanken, så tilskriver jeg stadig ikke gener en kæmpe betydning. I stedet fylder stress og hormonelle ubalancer opstået af på baggrund af tanker, følelser og industrielt fremstillet mad rigtig meget i min praktisk og min forståelse af overvægt.  

Faren ved at sige til sig selv; “min overvægt er genetisk betinget”, er, at man går hen og gør det til undskyldning – en hvilepude om man vil. Der findes flere undersøgelser og test, som viser, at folk der bærer gener for at blive overvægtige ikke nødvendigvis er det. Omvendt kan man altså også være overvægtig uden at have gener og arveanlæg for det.

Jeg syntes, det er en rigtig interessant udvikling, men testen bør ikke stå alene. Når det gælder overvægt, så kan det genetisk være ”farligere” for nogle mennesker, at spise forkert, bevæge sig for lidt og stresse for meget, men gener eller ej så er der INGEN som har godt af at leve med et ustabilt blodsukker, over- eller underspise, have for travlt og røre sig for lidt.  

Det er en spændende udvikling, som jeg glæder mig til følge. Jeg ved, at Marinne Palm fra Sund-Forksning er i gang med at teste Diet & Genes på egen krop og det kan man læse meget mere om i hendes magasin Sund-Forskning, som blandt andet findes i helsekostbutikkerne.    

På fredag fortæller jeg meget mere om det nye koncept, men indtil da kunne det være rigtig spændende at høre din mening?

Tilbage

8 kommentarer


 1. jun 20, 2012
  11:57 am

  frk. sveske

  Hej Charlotte,
  Jeg har set Diet & Genes i mit fitnesscenter, men er som dig meget skeptisk. Jeg tror ikke på, at man kan give generne hele skylden for overvægt – der spiller som du også skriver, mange andre faktorer ind. Men når det så er sagt, så er vi genetisk forskellige og jeg tror, det må have en eller anden betydning for evt. overvægt eller undervægt.
  Jeg er i bund og grund ret enig med dig – testen kan ikke stå alene.
  Jeg må lige holde øje med sund-forskning.dk, for den artikel vil jeg gerne læse.
  KH
  – frk. sveske


 2. jun 20, 2012
  12:43 pm

  sundforsjov

  Kære frk. sveske
  Dejligt med dit indlæg og dine refleksioner 🙂 Sund-forsknig er allerede udkommet, så bare nup det med næste gang, du er i helsen 😉 Der skulle også være noget omtale i nogle af de “kulørte” blade meget snart. KH Charlotte


 3. jun 20, 2012
  1:18 pm

  Anja C

  meget interessant at du vælger at blogge om det- så nemlig lige en video med Susy fra Netspiren den anden dag, hun er også i gang med at teste det på sig selv.

  jeg deler lidt holdning med dig Charlotte, for livsomstændigheder, såsom hvor stresset man er, spiller også meget ind. så nytter det ikke noget at ens DNA profil siger slank, men at mane r blevet tyk af psykisk spisning pga. stress :_)

  kh
  Anja


 4. jun 20, 2012
  1:41 pm

  sundforsjov

  Kære Anja
  Ej hvor sjovt. Det bliver spændende at høre om hendes erfaringer 🙂 Kan da også være, at jeg hopper på testen på et tidspunkt, men lige pt holder jeg mig min egen anamnese men spørgsmål til både appatitregulering, blodsukker, stress, inflammation mm. for at have et helhedsbillede.
  KH Charlotte


 5. jun 21, 2012
  9:41 am

  Jane

  Jeg har ikke hørt om det, og ved faktisk ikke hvad jeg skal mene om det. Og jeg plejer da ellers nok at kunne diske op med en holdning 😉

  Faktisk aner jeg ikke, hvordan det med vægttab fungerer, eller om man overhovedet kan sige noget generelt om det. For efterhånden 100 år siden, stoppede jeg med at ryge og tog hurtigt 5 kilo på. Det var jeg utroligt ked af og jeg prøvede ihærdigt at tabe mig. Jeg trænede, jeg spiste sundt og jeg gjorde “alt det rigtige”. Der skete intet. Som i intet overhovedet. Sådan gik der et helt år, og jeg måtte forlige mig med tanken om, at jeg åbenbart skulle være nogle kilo tungere end jeg egentlig syntes var ok. Og så tabte jeg mig pludselig 10 kilo på ganske kort tid uden overhovedet at ændre i nogle af mine vaner. De raslede bare af mig. Men er det ikke mærkeligt? Og er det i virkeligheden et udtryk for, at vi stresser kroppen så snart vi beslutter os for målrettet at gå efter et vægttab?

  Okay, det var lidt et sidespring, kan jeg godt se. Det faldt mig bare lige ind. Jeg ved ikke hvilken rolle spiller. Jeg tror mere det handler om at indse at der ikke er en metode, der virker for alle. Og det er jo her, hvor dit system eller din tilgang, Charlotte, er så fin 🙂


 6. jun 21, 2012
  10:01 am

  sundforsjov

  Kære Jane
  Kommer helt til at grine – det kan være den viser sig lige pludselig .. altså din holdning 🙂
  Det du har oplevet for 100 år siden tyder på en ubalance i stofskiftet, som sagtens kan opstå pga. rygning og stress. Når der er tale om et forstyrret stofskifte og en ubalance i hormonerne, så KAN det tage op til et helt år at hele og genoprette stofskiftet (det behøver ikke at gøre det, men det kan). I den periode kan man opleve, at selvom man spiser de rigtige ting og motioner, så kan vægten alligevel stå stille. Når stofskiftet er blevet genetableret, så kommer vægttabet. Så egentlig er du blot et klassisk eksempel på, at når man slipper stressen, slipper kampen og fortsætter sin livsstil, fordi man i stedet ønsker at være sund, så genopretter kroppen sin balance og begynder pludselig at slippe kiloene. Derfor kan man sige, at overvægt blot er et tegn på en ubalance i kroppen, som skal rettes op. Detektivarbejdet består så i at finde frem til, hvad der har skabt ubalancen – og det kan være en eller flere ting, som stresser kroppen – derfor holistisk 🙂 Tak for de søde ord 🙂 KH charlotte


  • jun 21, 2012
   11:19 am

   frk. sveske

   Hej igen,
   Dit svar til Jane bekræfter mig blot i, at jeg skal slippe mit fokus på vægttab (som ligger så indgroet i mig efter mange års ‘kamp’ med ekstra kilo). Jeg er rigtig glad for min nye kost uden korn. Det svære for mig er at nyde processen… Jeg er rigtig glad for, at jeg vha. kosttilskud kan forsøge at rette op på kroppens ubalancer, men det gør det jo ikke alene… (Jeg tror på, at en holistisk tilgang er vejen frem, så kæmpe kredit til dit arbejde.) Jeg oplever heller ikke mærkbar forandring med kosttilskudene her efter en måned – men der skal nok en god portion tålmodighed til?
   Hov, beklager sidesporet.
   KH
   – frk. sveske


 7. jun 21, 2012
  11:40 am

  sundforsjov

  Kære frk. sveske
  Det er intet sidespor 🙂 Det er utrolig vigtigt, at du giver dig selv lov til at slippe kampen (og tro mig, jeg ved godt, at det er lettere sagt end gjort). Så længe vi er i “kamp” producerer vi store mængder af stresshormoner, og det er med til at skabe ubalance i hormoner og stofskifte.
  Kosten og kosttilskud har uden tvivl en positiv indvirkning på dine ubalancer, men psyken (og sjælen) må også med. Det vigtigste er, at du tillader dig selv, at mærke din smerte og angst .. angst for ikke at tabe dig, angst for … hvad der nu kan være, sorg, frustration, vrede og hvad der end ligger gemt i kroppen. Vi har alle en tendes til at skubbe smerten væk, fordi vi ikke bryder os om at mærke den, MEN for at få den til at slippe og forsvinde, er det nødvendigt, at vi konfronterer den – går ind i den. Det er blandt andet derfor Tanke Felt Terapi er så effektivt et redskab, fordi det er en meget konfronterende terapiform. PNN Terapi bygger på samme princip og fås på http://www.holisiticamedica.dk som CD (jeg har blogget om den tidligere). Det vil jeg anbefale dig at arbejde med for at slippe kampen og få bugt med stresshormonerne. Så kommer det helt sikker 🙂 Kram Charlotte

Skriv en kommentar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort eller delt. Krævede felter er markeret med *