Har du fokus på fedt eller sukker, når du handler?
I går – første gang – blev jeg interviewet på lokal TV om vægttab og kalorier. Har du lyst til at se det, kan du klikke lige her (du skal ca. 12 minutter ind i indslaget, hvis du ikke har tid til at se det hele).
En af de ting som slår mig allermest i indslaget er – som vi har været inde på før – fedtforskrækkelse. En af kvinderne i supermarkedet fortæller, at hun hellere går uden om fedtholdige fødevare frem for sukkerholdige, fordi hendes børn nemmere forbrænder sukker. Det vil jeg bare lige slå fast, at det er jeg ikke enig i. Sukker er langt farligere for vores sundhed, helbred og vægt end fedt (og her taler jeg om sundt fedt). Er du i tvivl om, hvad sundt fedt er, så kan du læse mere om det her.
ALLE kulhydrater bliver til sukker i blodet, men det er især de simple/hurtige, som er de store syndere. Simple kulhydrater kaldes også for sukker, tilsat sukker, glukose, fruktose, maltose, sirup, maltsirup mm. Dem finder vi især i slik, is, kage, saft, sodavand men også i morgenmadsprodukter, marmelade, yoghurt, salatdressinger og brød – især de nye, bløde, brune brødtyper, som får deres brune farve fra maltsirup. Sagt med andre ord – sukker fylder mere og mere i vores hverdag end de fleste lige regner med.
Mange har i en lang årrække troet, at de blev fede af fedt (og mange tror det altså stadig!). Derfor fjernede fødevareindustrien fedtet fra vores fødevarer og kaldte dem ”fedtfattige”, ”magre” eller “light” produkter. Som erstatning for fedt tilsatte man flere kulhydrater, stivelse og sukker og resultatet er, at vi er blevet mere og mere overvægtige med alverdens sygdomme til følge (og ja så har vi samtidig fået en mere stillesiddende livsstil). Sukker gør os sliksultne, stresser vores bugspytkirtel, gør den overnervøs og får os til at lagre mere energi fra den mad, vi spiser. Lad os derfor sætte meget mere fokus på sukker og især skjult sukker!
Vidste du, at ½ l sodavand indeholder 50 g sukker og at sundhedsstyrelsen max. anbefaler børn i 3-6 års alderen 30 g. sukker om ugen?
Tilbage