Hvad må du spise? Hvad må du IKKE spise? Og hvad gør alle disse regler ved din krop og vægt?
I sidste uge gav jeg 5 tips til at komme sund og slank gennem julen på Radio Sydhavsørerne. Som sædvanlig fik jeg det klassiske spørgsmål; ”må jeg så spise …” (i dette tilfælde pebernødder)? Måske jeg trænger til juleferie, men jeg har brug for at sætte to streger under, at du må spise ALT!
Selvom jeg kan kalde mig for sundhedsterapeut, så har jeg intet ønske om at gøre mig til dommer for, hvad nogen MÅ spise. I min verden handler det ikke om, hvorvidt vi MÅ spise pebernødder eller ej. Det handler derimod om, hvorvidt vi har LYST til den virkning, som pebernødderne giver os og vores krop?
Det kan nemt komme til at lyde som retningslinjer og forbud, når vi læser sundhedstips, men hvis vi opfatter dem som regler frem for inspiration, så kan vi komme til at spænde ben for os selv. Har vi én gang har læst/hørt, hvad vi IKKE må spise, så kan vi stort set ikke tænke på andet – sådan er vores hjerne!
Tilbage til radioudsendelsen hvor jeg svarede; ”du gerne må spise pebernødder. Det er dog en rigtig god ide at være opmærksom på, at købe-pebernødder indeholder store mængder sukker, hvedemel og vegetabilsk olie (som ikke tåler opvarmning uden at blive til dellefedt). Mit bedste råd er derfor, at du bager dine pebernødder selv, så du ved, hvilke råvarer der er i dem”. Sjovt nok var der ikke mange, som ”hørte” min pointe. De hørte i stedet, at de IKKE MÅTTE spise pebernødder.
Jeg ELSKER at oplyse om sundhedsværdien i vores mad og inspirere folk til at vælge et sundere liv, men af og til stiller jeg mig selv spørgsmålet; hvor sunde er vi egentlig, hvis vi hele tiden er på vagt og bekymrer os om, hvad der er rigtig og forkert at spise? Jeg møder mennesker, for hvem maden er blevet en fjende – også den sunde mad. Mennesker som har læst/hørt alt for meget om, hvad de må og ikke må OG DET BEKYMRER MIG!
Hvis vi hele tiden er ”på vagt”, tæller kalorier og bekymrer os om vores mad, så er vores kamp-flugt nervesystem hele tiden ”tændt” (det system, som gør os sultne, som får os til at hige efter sukker, som gør vores stofskifte langsommere og som får os til at lagre mere energi af den mad, vi spiser). Når det sker, tager vi pludselig ikke kun på af de kalorier, som vi spiser. Vi skaber også ubalancer i vores stofskifte og tager dermed også på af den stress, som vi udløser, når vi spiser – ja endda bare tænker på at spise.
Er det sundt?
Ikke hvis du spørger mig. Jeg mener, at du er din egen vigtigste ekspert. Der findes ikke nogen, der kender din krop så godt, som du. Det kan godt være, at du skal have hjælp til at forstå de signaler, som din krop sender dig. Og det kan også være, at du har brug for ro og afslapning før du kan høre din krops signaler rigtigt. Men jeg vil godt våge den påstand, at når du først giver dig tid og lærer at lytte, så vil du være i stand til at stå foran din mad eller en bestemt råvare og mærke, hvordan du vil få det i din mave/krop, hvis du spiser den.
Hvad mener du?
Tilbage