EmediateAd
Sund for Sjov

Bør man give sine børn sukker? Og hvis ikke, hvad gør man så?

Apropos mandagens blogindlæg som satte fokus på ”må” kontra ”må-ikke”, så er det her et af de indlæg, som sikkert kan opfattes ud fra et enten-eller-syn-på-livet. Livet er ikke sort/hvidt. Det er fyldt med smukke grå nuancer, som ligger lige mellem de sorte og hvide farver. Læs med, mærk efter og gør det, som virker allerbedst for dig og din familie.

For kort tid siden fik jeg en mail fra en bekymret mor, som havde læst, at agavesirup var dårligt for kroppen (det kan du bl.a. læse om her). Hendes bekymring gik først og fremmest på hendes børn, som hun selvfølgelig ønskede at give det bedste og sundeste her i livet (hvem gør ikke det!!). I stedet for sukker på havregrøden, var hun gået over til agavesirup bl.a. pga. det lavere glykemisk indeks, som der er i agavesirup. Så i dybt forvirring skrev hun til mig; “hvor meget skal man tro på det?”. Det er et utrolig svært og meget relevant spørgsmål at stille, for der dukker hele tiden ny forskning op og det kan være svært at gennemskue både indholdet og interesser, som ligger til grund for forskningen (også for os som arbejder med kost og ernæring). Jeg har skrevet til Marianne Palm fra Sund-Forskning, som i samarbejde med Torrun Laksafoss arbejder på et give et mere fyldstgørende svar.

Indtil da kunne man vælge en helt anden løsning, hvor man ”søder” sin grød med frugt evt. frugtgrød. Det kunne f.eks. gøres på denne måde…

Havregrød til 4 personer

 • 3 dl havregryn
 • 7 dl. Naturli sojamælk med vanilje (den blå) eller anden form for mælk
 • 2 spsk. smør
 • 4 æg
 • 20 hakkede mandler
 • Stødt kanel

Sådan: Kom havregryn og mælk i en gryde og bring det under kog. Pisk æggene sammen, så de er klar til at røre i grøden, når den begynder at blive tyk. Lad det koge yderligere 1-2 minutter under omrøring, tag det af varmen og tilsæt smør. Nogle er lidt pas på det med at komme æg i havregrøden. Jeg gør det for at skrue op for mængden af protein og som du kan se på billedet, er der ingen spor af æg, når grøden er færdig.

Pynt med frugtgrød (kunne være den fantastiske pæremos, som du finder opskriften på i nedenstående), hakkede mandler og stødt kanel. Vores piger kunne rigtig godt lide denne variation og syntes, at den mættede utrolig godt. Jeg må indrømme, at jeg nærmest fik fornemmelsen af, at jeg sad og spiste dessert – tror nok det var smagen af mælk og æg, da jeg plejer at bruge det som grundbasis i min kagecreme!

Pæremos

 • 12 pære (gerne meget modne)
 • 6 blade stevia fra steviaplanten
 • 1 vaniljestang
 • Vand

Skræl pærerne, skær dem i både eller tern og kom dem i en gryde med vand, steviablade og en stang vanilje (jeg har en staviaplante stående i mit vindue, som jeg kan nippe blade fra).

Kog pærerne til de er godt møre og lad dem køle af. Hæld evt. lidt af væden fra, hvis du ikke vil have grøden for tynd og blend så resten med stavblenderen. Sæt pæregrøden på køl i en skål og så er den klar til næste morgen, når du har kogt havregrøden.

Tilbage

4 kommentarer


 1. nov 28, 2012
  10:43 am

  Jane

  Ser lækkert ud. Herhjemme er der kanelsukker lavet af kokossukker og kanel på grøden. 🙂


  • nov 28, 2012
   11:33 am

   sundforsjov

   Jeg har endnu ikke smagt kokossukker, det lyder spændende … tror lige jeg må have læst lidt mere om dette 🙂 Tak Jane!


 2. dec 2, 2012
  5:02 pm

  Jonna

  Herhjemme kommer vi kun kanel og smør på. Nogle gange også en klat æblemos. Jeg skal dog huske dét med æggene i havregrøden! For det bliver den ikke kun mere mættende af, den bliver også helt fløjlsblød 🙂 Tak for reminder!


  • dec 2, 2012
   8:54 pm

   sundforsjov

   Kære Jonna
   Velbekomme – Den bliver både blød og utrolig mættende 🙂
   Kh Charlotte

Skriv en kommentar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort eller delt. Krævede felter er markeret med *