EmediateAd
Sund for Sjov

Brød er ikke ”bare” brød! Her er, hvad du bør lægge vægt på, hvis du vil spise brød..

Det er meget oppe i tiden at spise og leve efter LCHF (Lavt Kulhydrat Højt Fedt) og Lav Karbo (Lav Kulhydrat). Personligt har jeg det sådan, at hvis man først har sagt, det må du ikke, så kan hjernen ikke tænke på andet. Derfor råder jeg altid mine klienter til at glemme restriktioner og i stedet begynde at lytte til deres krop og dens signaler i forhold til det de spiser, de tanker de tænker, den mængde søvn og hvile de får osv. Nogle klienter har det super godt med at skære alt brød, stivelse, frugt mm. væk, mens andre syntes det er rigtig svært.

For mig er det vigtigt, at vi skærer udviklingsprocessen og vægttabet ned i små dele. Hvis det bliver for svært og uoverskueligt, så ender vi med at give op og smide det hele på gulvet og så er vi jo lige vidt. Det handler om at finde et ståsted, som vi kan overskue og som giver os energi og lyst til at bryde gamle vaner og mønstre skridt for skridt. Og det er meget individuelt, hvordan og hvor hurtigt det sker.

Når alt dette er sagt, så ligger jeg rigtig stor vægt på, at den mad vi spiser, er RIGTIG mad – altså mad som er så tæt på dens naturlige oprindelse. Brød er ofte en af de ting, som jeg bliver spurgt om; ”hvilken slags brød er bedst at spise?”.  

Svaret er kort og enkelt – rug!

Ikke fuldkornsmel som mange af de “fine” nøglehulsmærkede brød og boller består af (du ved, dem du kan klemme sammen i hånden), men hele rugkerner. Hele korn er det absolut bedste at vælge, når vi spiser brød, fordi de øger vores fiberindtag i kosten. Det brød jeg til dags dato har set med det højeste indhold af rugkerner (hele 50 %) er Multikerne Rugbrød fra Schulstad og for kort tid siden er det endda dukket op i en økologisk udgave – ikke dårligt!

Nyere undersøgelser viser, at rugfibre sænker blodsukkeret og frigivelsen af insulin, hvilket kan mærkes ved en mindre sukkertrang og øget mæthedsfornemmelse. En anden god ting ved rug er, at det indeholder fytonæringsstoffer – rettere sagt lignaner – som har en kemisk lighed med vores hormoner. Disse fytonæringsstoffer har i flere undersøgelser vist sig at mindske risikoen for kræft og hjerte-kar sygdomme.

Tilbage

6 kommentarer


 1. jan 23, 2013
  6:11 pm

  Anne

  Vi plejer at spise dette rugbrød: http://www.schulstad.dk/Produkter/Det-Gode/Solsikke-26-skiver/
  Hvad ville du mene om sådan et rugbrød i forhold til det du linker? 🙂

  Og har du eventuelt en opskrift på et godt og sundet hjmmebagt rugbrød? 🙂

  Med venlig hilsen,
  Anne


  • jan 24, 2013
   9:22 am

   sundforsjov

   Kære Anne
   Super relevant spørgsmål. Forskellen på brødet du linker til og det jeg linker til er fiber, hele korn og mængden af sukker. Hvis vi tager ingredienserne i det brød, du spiser, så læg mærke til, hvilke ingredienser som er sukker … Rugsigtemel (dette er sigtemel, som ikke mætter på samme måde som kerner), vand, rugsurdej (vand, fuldkornsrugmel og surdejskultur), rugkerner (12%), solsikkekerner (6%), hørfrø (5,5%), rugbrødsrasp, bygmaltsirup (SUKKER), salt (1,1%) tilsat jod, eddike, gær, tørret rugsurdej, rapsolie, sirup (SUKKER), bygmaltmel og hvedemel.
   Alt er dog relativt, så dit brød er helt fint ift. så mange andre brødtyper 🙂
   Rugbrød bager jeg stort set aldrig – jeg har ganske enkelt ikke tålmodigheden til det!!! Hvis jeg gør det, køber jeg gerne en økologisk rugbrødsblanding med masser af kerner.
   Kærlig hilsen Charlotte


   • jan 24, 2013
    5:00 pm

    Anne

    Mange tak for dit svar – det er rigtig spændende at læse om 🙂 Og rigtig god blog du desuden har.

    Ha’ en dejlig dag

    KH Anne


    • jan 24, 2013
     8:38 pm

     sundforsjov

     Så lidt Anne og rigtig dejlig dag til dig og dine 🙂


 2. jan 25, 2013
  7:05 pm

  Line

  Tusind tak for tippet!
  Har i lang tid spist kernegrov rugbrød, men har nu skiftet til dette og det har faktisk en god smag 🙂 Har været i tvivl om, om kernegrov var så rundt som det lød, så dette var et indlæg lige efter min smag. Super spændende blog du har 😀


  • jan 26, 2013
   10:15 am

   sundforsjov

   Kære Line
   Selv tak 🙂 Kernegrov virker mere “sødt”, men i multikerne rugbrøddet får du virkelig godt gods og god smag samtidig 🙂
   KH Charlotte

Skriv en kommentar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort eller delt. Krævede felter er markeret med *