EmediateAd
Sund for Sjov

Er du også særligt sensitiv?

Der er en del snak i medierne lige nu om særligt sensitive og især om særligt sensitive børn. Det er et emne, som interesserer mig rigtig meget, for jeg har længe haft på fornemmelsen, at jeg hørte til den ”kategori”, men har ikke HELT kunne kende mig selv i alle spørgsmålene i testen udviklet af Elaine Aron (du kan finde testen her).

Til gengæld kan jeg i den grad kende mig selv i bogen; ”Er du også særligt sensitiv” af Susanne Møberg.

At være særligt sensitiv er IKKE en diagnose, men et karaktertræk som er kendetegnet ved en større modtagelighed overfor stimuli og indtryk på grund af biologien i nervesystemet. Karakteristisk for mennesker som er mere modtagelige overfor stimuli er, at vi nemt bliver overstimuleret og udmattede og derved mister vores indre glæde, humør og overskud, og spørger du mig, så er mangel på energi og glæde en rigtig væsentlig årsag til, at mange fristes til at spise mere sukker og hurtige kulhydrater, så de hurtigt kan få energi og ”lykkerus” – dog kunstig vis.  

Ifølge Susanne Møberg vil 4 ud af 5 mennesker ikke være i stand til at forstå denne ”sensitivitet” simpelthen fordi, de ikke genkender (eller accepterer) denne del af sig selv. Nogle mennesker har en tendens til at være negative og spydigt kommentere det, de ikke forstår eller kender, og som særligt sensitiv er det af samme årsag rigtig let at komme til at føle sig forkert. Man kan fejlagtigt – især hvis man har hørt eller følt det tilstrækkelig mange gange – komme til at tro på “de andres virkelighed” og derved føle sig forkert, anderledes og ensom (en følelse som jeg har kendt lige så længe, jeg kan husker).

Følelsen af at være forkert, udenfor, ensom mm. er vigtigt at være opmærksom på, fordi den får os til at producere stresshormoner. Øget stress giver øget trang til sukker, får os nemmere til at lagre fedt på sidebenene og dræner os for livsglæde.  

Har du nogen side tænke over, om du kunne være særligt sensitiv og om det kan hænge sammen med din energi og dit spisemønster?

Tilbage

25 kommentarer


 1. jan 28, 2013
  9:50 am

  Jonna

  Ikke hos mig selv, men jeg kan kende mange af de ting du skriver hos min datter på (næsten) 8 år… Hun var ikke andet end et par år gammel, da jeg første gang søgte efter materiale omkring særligt sensitive børn. Der er ingen til om, at hun er sensitiv, men om hun er SÆRLIGT sensitiv er jeg i tvivl om… Det er i bund og grund gås ligegyldigt. Vi ved hvad hun har brug for og hvordan vi bedst passer på hende – og det er jo det vigtigste 🙂


  • jan 28, 2013
   12:10 pm

   sundforsjov

   Kære Jonna
   Jeg har heller aldrig været i tvivl ift. vores børn. De blev utroligt hurtige bevidste om andre mennesker og “faren” ved at skulle over og hygge på armen hos en “fremmed”. Begge piger er forskellige, men sensitive alligevel. I bogen er der blandt andet en beskrivelse af, at vi kan være fysisk sensitive, følelsesmæssige sensitive osv. og DET giver mening! Også ift. mig selv 🙂 Og så kunne jeg ikke være mere enig – det handler om, at I lytter til,hvad der er godt for jeres datter og viser hende, at det er okay at elske sig selv – præcis som man er 🙂
   KH Charlotte


   • jan 28, 2013
    4:48 pm

    Jonna

    Den må jeg simpelthen læse, for min datter er MEGET fysisk sensitiv. Et “Hej” og “farvel” kram er det værste hun ved. Hun har aldrig rigtig ville sidde på skødet af os, osv. Bogen bliver straks lånt på biblioteket 🙂
    1000 tak for al din inspiration 🙂


    • jan 28, 2013
     5:29 pm

     sundforsjov

     Kære Jonna
     Det er bare så dejligt at kunne dele og inspirere 🙂 Prøv også at læse mere hos Lise August, som har meget mere om sensitive børn http://www.sensitiv.dk/
     KH Charlotte


 2. jan 28, 2013
  9:58 am

  frk. sveske

  Kære Charlotte,
  Jeg er ret sikker på, at jeg er sensitiv… Jeg synes i hvert fald, at der er mange faktorer, som suger min energi og mit overskud. Lykkerus af sukker og kulhydrater har været og er stadig (hvis jeg ikke er opmærksom) min ‘bobbel’, når de energi-sugende faktorer bliver for meget. For stort følelsesmæssigt stress er helt sikkert en faktor i min tendens til fedtlagring – men nøj, det er svært at rette op på! Input modtages gerne.
  Tak for endnu et bogtip – alt for meget spændende læsning og alt for lidt tid/ overskud…
  KH
  – frk. sveske


  • jan 28, 2013
   12:12 pm

   sundforsjov

   Kære frk. sveske
   Hvor er det dejligt med din ærlighed 🙂 Jeg lover dig, at der kommer MEGET MERE om at være særligt sensitiv i den tid 🙂
   Kærligst Charlotte


 3. jan 28, 2013
  10:38 am

  Vikki Träger

  Kære Charlotte 🙂
  Super godt indlæg om, hvordan det føles, at føle sig anderledes.
  Jeg har igennem hele mit liv følt mig anderledes, udenfor og alene i verden. Jeg har ikke kunne forstå, hvorfor jeg ikke havde det samme overskud som andre mennesker, og ikke kunne holde til det samme.
  Da jeg mødte min mand, mødte jeg samtidig for første gang et menneske, som havde det ligesom mig, og han ligeså. Det føltes som at komme hjem.
  Jeg er ikke i tvivl om, at både han og jeg er særligt sensitive – og det er rart at være to, semvom det naturligvis har sine begrænsninger, at være to mennesker sammen, som er så følsomme.
  I min hver dag kommer min sensitivitet frem på flere måder. Det der generer mig mest, er nok, at jeg ganske enkelt ikke har overskud til at have et studiejob. Jeg læser humaniora, og det er ikke et studie der kræver fuldtid af mig. Og flere fra mit dtudie har 2-3 jobs. Men jeg kan simpelthen ikke – jeg knækker nakken på det.
  En anden ting er, at jeg er utroligt lydsensitiv, og høje stimuli i form af lyde kan udmatte mig utroligt meget.

  Nå, det blev lidt langt – men tak fordi du bringer fokus på emnet – det er vigtigt!


  • jan 28, 2013
   12:17 pm

   sundforsjov

   Kære Vikki
   Det er i den grad rart at have en mand, som også er særligt sensitiv, men kan også være en udfordring, som du skriver. Min mand er blevet mere sensitiv efter sin blodprop og havde i mange år rigtig svært ved at acceptere den del af sig selv, men det har vendt og det er en helt ny forståelse, som vi kan havde af hinanden 🙂 Jeg er i den grad også lydsensitiv og jeg kan i den grad blive stresset, hvis radioen kører til aftensmaden og mand og barn forsøger at tale til mig på samme tid!! Jeg har også siddet i på et åbent kontor på et tidligere arbejde og det var bestemt ikke godt for mig. Sammenlagt ligger min sensitivitet især på det fysiske område, da jeg også reagerer kraftigt på et ustabilt blodsukker. Tak for rigtig gode imput Vikki 🙂
   KH Charlotte


 4. jan 28, 2013
  11:23 am

  Stella

  tak for anbefalingen, den tror jeg faktisk, jeg vil kigge på. Selv om jeg elsker at være omgivet af mennesker, er jeg også den, der tidligt trækker mig tilbage – går tidligt hjem fra festen osv. fordi jeg bliver ‘udmattet’.


  • jan 28, 2013
   12:19 pm

   sundforsjov

   Kære Stella
   Den er super god og jeg kan varmt anbefale den 🙂 Især fordi det giver en ny forståelse af ens evne til at passe på sig selv, sine energi ressourcer og sige stop i tide med god samvittighed og selvaccept 🙂
   KH Charlotte


 5. jan 29, 2013
  11:14 am

  Marianne Fisker

  Kære Charlotte
  Tusind tak for et super indlæg, som virkelig åbnede mine øjne for, at der kan være en god grund til, at jeg altid har følt mig kejtet og “overfølsom” og har haft mere brug for fred og ro end min familie og venner. Og hvorfor flere forhold til meget udadvendte mænd er gået helt gslt. Indlægget ramte så meget, at jeg sidder med en klump i halesn lige nu, og den slags skal ikke ignoreres… Den bog må jeg simpelthen læse!


  • jan 29, 2013
   11:19 am

   sundforsjov

   Kære Marianne
   Selv tak! Jeg får helt gådehud over din reaktion og bliver rørt ved tanken om, hvor mange af os som har troet, at der var noget “galt” med os og vendt frustrationen indad som selvkritik. Tak fordi du deler Marianne. Jeg ønsker dig held og lykke med læsningen og ikke mindst “oppakningen” af din smukke gave 🙂
   Kærligst Charlotte


 6. jan 30, 2013
  4:26 pm

  stephanie

  Skønt indlæg! 🙂

  Jeg har for nyligt ‘opdaget’ det man åbenbart kalder særligt sensitiv. Tidligere har jeg altid troet, at det bare var mig der var og tænkte sådan, derfor var det en enorm befrielse da jeg fandt ud af at mange faktisk har det på samme måde!


  • jan 30, 2013
   7:22 pm

   sundforsjov

   Kære Stephanie
   Du har bare så meget ret, det er virkelig en befrielse at vide, at man ikke er “den eneste”. Jeg prøver også at introducere vores børn til dette “begreb”, så de vokser op med forståelsen af, hvorfor de af og til reagerer kraftigere på kammerater som råber højt osv.
   KH Charlotte


 7. jan 30, 2013
  6:30 pm

  Nana

  Det er et meget interessant område, som forhåbentlig kommer til at fylde mere inden for psykologien.
  Jeg tænker, at det ikke gør så meget, at du ikke kan kende dig selv i testen, selv om du føler dig som særligt sensitiv, for selv om der er nogle fællestræk, adskiller folk sig jo inden for denne “kategori”.


  • jan 30, 2013
   7:24 pm

   sundforsjov

   Kære Nana
   Jeg håber – og tror – også, at dette “begreb” kommer til at fylde meget mere inden for psykologien og forhåbentlig også på skoler og arbejdspladser. Og ja vi adskiller os uden tvivl og det gør det på en eller anden måde kun endnu mere interessant, så dejligt at der er andre som også skriver så godt om emnet 🙂
   KH Charlotte


   • jan 31, 2013
    7:13 pm

    Nana

    Lige for tiden arbejder jeg som frivillig på Lise og Martin Augusts seminarer om særligt sensitive, og det er jo utroligt spændende + de er simpelthen så sympatiske og selv meget særligt sensitive 🙂 De er vist i gang med at udgive en bog, men ellers er det vist Elaine Aron, som har skrevet det meste.. Har faktisk selv lige lånt to af Susanne Møbers bøger om særligt sensitive og hhv. selvværd og mindfulness. Måske burde jeg også finde den bog, du har der… De er vist hurtigt læste 🙂 Men det lader til, at der er mere og mere forskning inden for feltet, og der udgives flere og flere bøger… Dejligt 🙂


    • feb 1, 2013
     1:20 pm

     sundforsjov

     Kære Nana
     Hvor lyder det bare spændende 🙂 🙂 Jeg har også hørt rygter om en bog og glæder mig til den kommer og ikke mindst, at der kommer så meget spændende materiale indenfor feltet. Susanne Møbergs bøger er utrolig gode og letlæselige og jeg kan varmt anbefale denne 🙂
     Kærlig hilsen Charlotte


     • feb 3, 2013
      12:00 am

      Nana

      Så må jeg hellere i gang med at læse dem 🙂
      Og dejligt at du bringer emnet op..


     • feb 4, 2013
      7:12 pm

      sundforsjov

      Skønt Nana – dejligt du har lyst til at læse om dette emne 🙂


 8. feb 6, 2013
  9:53 pm

  Den helseinteresserede

  Kære Charlotte.

  Jeg har først for godt et år siden fundet ud af, at jeg er sensitiv (faktisk med hjælp fra dig ;). Det har hjulpet mig meget til at forstå, hvorfor jeg føler, som jeg gør i forskellige situationer.

  Jeg synes dog til tider godt, at det kan være lidt af en udfordring at være sensitiv. Det kan fx være svært at forklare andre, hvorfor man fx ikke lige har lyst til at deltage i arrangementer, som alle de andre finder helt vildt spændende.

  Glæder mig rigtig meget til at læse endnu mere om emnet her på siden 🙂 Tak for en rigtig god blog!! 🙂


  • feb 6, 2013
   10:10 pm

   sundforsjov

   Kære Laila 🙂
   Du har helt ret, det kan virkelig være en udfordring at være særligt sensitiv og af samme årsag bliver det også noget, som vi forsøger at skubbe væk, fordi vi oplever det eller rettere den del af os selv som besværlig. Jeg syntes “kodeordet” ligger i, at vi arbejder med at acceptere den del af os selv, så vi bliver i stand til at sige; “sådan er det” fremfor at forklare og undskylde. I stedet giver det en fantastisk frihed at sige: “Jeg har ikke lyst – bare fordi – intet andet!”.
   Tak for de søde ord – du skal nok komme til at høre meget mere om emnet 🙂
   KH Charlotte


 9. feb 7, 2013
  7:25 pm

  Den helseinteresserede

  Kære Charlotte.
  Det her emne kunne være oplagt til et kursus/foredrag 😉
  Det kunne være rart at få nogle redskaber til at takle sin sensitivitet. Jeg kan se på nettet, at der udbydes kurser i Kbh. og Jylland, men det får jeg aldrig taget mig sammen til. Det kunne være rart, om der også kunne udbydes noget på Lolland. Meget gerne mindre hold, som mange gange gør det lidt mere hyggeligt og trygt at deltage i 🙂 Så kunne man evt. tage udgangspunkt i en af de bøger, som omhandler emnet og få sat handling bag 😉
  God aften.


  • feb 7, 2013
   8:35 pm

   sundforsjov

   Kære Laila
   Det er jo en super ide 🙂 Den vil jeg meget gerne arbejde på i slutningen af foråret, hvor vores hold i fitnesscenteret slutter 🙂
   Kærlig hilsen
   Charlotte


   • feb 9, 2013
    2:43 pm

    Den helseinteresserede

    Det lyder herligt 🙂 Det vil jeg glæde mig til at høre nærmere om. Rigtig god weekend 🙂

Skriv en kommentar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort eller delt. Krævede felter er markeret med *