EmediateAd
Sund for Sjov

Vil din læge ikke teste din blodtype, så kan du “gøre-det-selv”

Det er ikke ualmindeligt, at man får afslag, hvis man går til lægen og beder om at få taget en blodprøve, som kan klarlægge ens blodtype. Om det skyldes, at der har været en større tilgang pga. bøger og kostretninger som ”spis efter din blodtype”, skal jeg ikke kunne sige, men jeg fortælle dig, at du ikke behøver at opgive, hvis du gerne vil have kendskab til din blodtype.

I enkelte helsekostforretninger kan du købe et ”kend-din-blodtype-kit”, som du kan bruge til at foretage en hjemmetest. Jeg har længe haft en liggende, som jeg har forsøgt at lokke min mand til at teste (jeg fik for flere år siden svar via blodprøve hos lægen) og i sidste uge lykkedes det mig.

Testen er enkel og nem at gå til. Jeg blev lidt forvirret over de tekniske detaljer i starten og tænkte puuhhaa, men da vi kastede os ud i testen og fulgte den trin-for-trin, så gik det lige, som det skulle. På under 10 minutter havde vi et tydeligt svar på testen (og nu har jeg et bedre indblik i, hvorfor min mand søger kød og jeg søger grønt).

Personligt lader jeg mig i perioder inspirere af blodtypediæten – og jeg mener KUN inspirere. Det er bestemt ikke alle – trods den samme blodtype – som reagerer ens ift. tolerance af bestemte  fødevarer. Jeg er selv blodtype A og jeg kan uden tvivl se en sammenhæng ift. at blodtype A har sart mave-tarm kanal og reagerer kraftigt på stivelse og visse mælketyper. Her har bogen givet mig en bedre og dybere forståelse af mig selv og min evne til at fordøje bestemte typer af mad.

Som terapeut ser jeg ofte også en sammenhæng mellem blodtype A og særligt sensitive, hvilket jeg syntes er utrolig interessant.

Men jeg syntes, det er vigtigt at tage en individuel test af ens egen krop, eventuelle ubalancer og fødevareintolerancer, da vi som sagt ikke reagerer ens. Og det er da synd og skam at undvære lækre fødevarer som avokado og paranødder bare fordi en bog siger det, hvis det viser sig at din krop reagerer fint på dette trods blodtype.

Hvad mener du?

Tilbage

27 kommentarer


 1. feb 6, 2013
  9:30 am

  Charlotte

  YES! Har levet mere eller mindre efter min blodtype siden jeg var 19.
  Jeg er A-positiv, som dig. Dog spiser jeg kød, men kun i form af fisk og kylling.
  Jeg undgår kidney- og limabønner, hvede, tomat og mælkeprodukter, som bogen indikerer skulle være dårligt for min blodtype. Og jeg kan, som dig, tydeligt mærke når jeg har spist brød og mælkeprodukter.. Puuh..
  Selvom der står at soya vil stimulere mit vægttab, føler jeg, at det er svært at fordøje, især med soyayoghurt.. Jeg bliver sindssygt tørstig, ved ikke hvad det skyldes.. Men så vælger mandel- og rismælk i stedet. Jeg syntes at bogen som udgangspunkt, er genial som guideline!

  🙂


  • feb 6, 2013
   9:28 pm

   sundforsjov

   Kære Charlotte
   Fedt at du skriver om din erfaring med blodtypediæten 🙂 Jeg har det til gengæld rigtig godt med soyamel og soyamælk, men jeg bryder mig ikke så meget om soyayoghurt, så den undgår jeg og spiser masser af kokos, selvom det frarådes, da det bare virker så godt for mig 🙂
   KH Charlotte


 2. feb 6, 2013
  5:35 pm

  Lovelyliller.com

  jeg har blodtype A,men har ingen tro på blodtypedietten.


  • feb 6, 2013
   9:34 pm

   sundforsjov

   Det skal der også være plads til 🙂


 3. feb 6, 2013
  6:45 pm

  stella

  Jeg har ikke lige overskud til at læse en masse, men måske skulle jeg læse og lade mig B-typeinspirere en dag, når jeg kommer til bunds i de bøger, jeg arbejder med i øjeblikket.. Men forståelse er jo altid en god begyndelse – og nu kan manden din med god samvittighed nyde en bøf 🙂


  • feb 6, 2013
   9:35 pm

   sundforsjov

   Kære Stella
   Det kommer, når det kommer – hvis det skal komme 🙂 Og ja manden blev MEGET glad for resultatet 😉


 4. feb 7, 2013
  8:10 pm

  Henriette

  Selvom jeg ikke idag er specielt BTD så har jeg alligevel en del erfaring med det. I dag er D´adamo nået meget længere end bare alm A, B AB ogf O
  Genotyper og især Swami versionen har finpudset meget og gjort at billedet er meget mere variaret. Der findes feks A typer som trives mere med især lyst kød og fisk- især de skandinaviske typer har mere brug for protein end de mere middelhavsagtige. Ligesom især O typer fra Norden sjældent er så negativt påvirket af nogen typer mælke produkter. B typer kan både være traditionelt B typer – men også B typer der skal passe meget på gryn og frugt – eller B typer der trives med mere fedt.
  Jeg har selv prøvet at leve både vegetarisk og vegansk og blev hunde syg af især veganerkosten. Min lille datter prøvede at snige kød i vores indkøbskurv konstant- men ville hverken spise mit grove brød eller min yoghurt. Det viste sig at jeg er B neg type ( som trives utroligt dårligt med både soja produkter og mange af de vegetariske bønner og linser for ikke at tale om flerumættet planteolier og kylling som jeg får rigtig ondt i maven af. Hvede og rug samt majs ved jeg også nu ved at jeg ikke tåler – som er på no go listen for B. Min datter derimod er O type -så hendes trang til protein er jo ikke overraskende-og yoghurt 😉 I dag spiser i begge en moderat LCHF – hun spiser kun smør, ost og meget små mængder fløde og er nok gladere for kød end jeg . Mens jeg er mere mælkeorienteret . Om selve kostplanen holder – tjah – måske ikke 100 % – men faktum er at hans beskrivelse af sygdomme mv er langt henne af vejen korrekt. A typer har flere problemer med kræft og hjertekarsygdomme end O typer. B får oftere sære sygdomme men ikke så meget kærft og hjertekarsydomme. O typer oftere højt blodtryk, allergi mv.


  • feb 7, 2013
   8:11 pm

   Henriette

   ja der skulle stå at yoghurt og groft hvedebrød er ikke det bedste for O typer –


  • feb 7, 2013
   8:39 pm

   sundforsjov

   Kære Henriette
   Ej hvor spændende! Se det vidste jeg ikke. Jeg må sige, at det er fascinerende at læse – ikke mindst om dine egne erfaringer ift. dig selv og din datter, som mærker sin krops behov helt igennem. Jeg har også flirtet med LCHF, men selvom jeg bliver mæt af det og får ro i kroppen, så gør det noget skidt for min fordøjelse i længden, som jo kan være A-typen. Tak for super inspiration Henriette 🙂
   Kærlig hilsen Charlotte


 5. feb 7, 2013
  8:34 pm

  Line

  Hejsa
  Jeg er også blodtype A og har tidligere læst i blodtype bogen. Der hvor jeg finder diæten ” svær” er at man ifølge blodtypediæten ikke må spise ret meget animalsk protein og mælkeprodukter, hvilke dog primært er der hvorfra jeg får min protein. I disse tider hvor det bliver anbefalet at spise meget protein hvis man vil tabe sig, kan jeg tænke hvordan man som blodtype A kan få “nok” protein til at tabe sig…. Eller sådan skal jeg måske ikke tænke?


  • feb 7, 2013
   8:52 pm

   sundforsjov

   Kære Line
   Jeg går ind for at mærke og lytte til kroppens signaler fremfor at tænke – hvis du forstår. Jeg tror på, at kroppen kender svaret. Protein er uden tvivl det nye “sort”, men det betyder ikke, at det virker for dig og din krop. Som A-type kan du få protein fra fisk, kalkun, kylling, æg, tofu og bønner. Personligt virker min krop bedst med minimum 50 % grønt + en overvægt at sundt fedt ift. protein. Det giver mig den bedste fordøjelse og en god, lang mæthedsfornemmelse.
   Kærlig hilsen Charlotte


 6. feb 8, 2013
  11:50 am

  Linda Eg

  Det er altså interessant… er der i bogen også beskrevet om der er forskel på om man er negativ eller positiv? 🙂 Ved jeg er 0 positiv… måske jeg skulle låne bogen på biblioteket 🙂


  • feb 8, 2013
   1:27 pm

   sundforsjov

   Kære Linda
   Der står en lille smule om Rhesus positiv og negativ i slutningen af bogen, men der skelnes ikke mellem positiv og negativ ift. kost i denne bog. Måske skulle man skrive til læge Knut T. Flytlie, som er faglig konsulent på bogen og høre om sidste nyt 🙂 http://www.vitamindoktor.dk/
   KH Charlotte


 7. feb 10, 2013
  10:09 am

  Henriette

  På dansk findes også lev efter din blodtype.
  Det er en efter min mening bedre bog end spis efter din blodtype.

  Der erkun små forskelle på om man er rh neg eller ej- men for B og O typer betyder det at neg har brug for en smule mere protein og mindre brød mv.
  Til gengæld arbejder han med udskillere og ikke udskillere i bogen.
  Udskillere er de fleste af os – det betyder at man feks kan måle vores blodtype i feks spyttet- det giver en fordel i forhold til immunforsvar mens ikke udskillere ikke har denne fordel. rent kostmæssigt betyder det også en del. Kan anbefales meget i forhold til den lidt forældet bog Spis efter din blodtype. Han har også et ret god forum


 8. feb 10, 2013
  10:15 am

  Henriette

  A typer og mælk…
  De fleste A typer kan spise Ghee,(klaret smør) yoghurt og nogle typer ost – så vidt jeg husker især gede og fåreost. Så man behøver ikke at være mælkefri. Til gengæld er det ret vigtigt at holde sig fra okse, kalv, svine kød. Nogle A typer kan også spise lamme og gedekød 🙂
  Det her med meget fedt og protein… tjah det er jo ikke alle der trives med det( og A typerne har brug for mindre protein end de øvrige) -lige så lidt som jeg er et fint eksempel på at jeg ikke trives vegansk eller fedtfattigt. Jeg har lige haft en længere periode hvor jeg af økonomiske grunde har spist mere kostpyramide mæssigt – det vil sige en del rodfrugter, lidt grove gryn -noget frugt mv meget lidt kød/fisk og moderat med fedt= desværre en del fedt på maven :(…( ja dette er kombineret med stress og lidt nedsat motion… men det illustrerer jo bare at vi ikke er ens:)


  • feb 11, 2013
   10:06 am

   sundforsjov

   Det illustrerer lige præcis, at vi er forskellige og at vi reagerer forskelligt på kost, men også på stress. Efter min VEGA test kan jeg især mærke, at der er kommet ro på kroppen og at jeg ikke har brug for de store mængder protein – jeg kan simpelthen ikke fordøje det. Og selvom det af og til koster et par kilo den forkerte vej, så er det altså også vildt spændende at være vidne til de forskellige reaktioner, som kroppen får 🙂
   KH Charlotte


 9. apr 30, 2013
  12:42 pm

  Malene Roselil

  Jeg har lige lavet testen på mig selv, men jeg blev lidt skuffet, da det så ud til, at testen var forkert, men nu ser jeg så at den du har lagt et billede ud af er præcis det samme som min viste, så kan du mon fortælle mig hvilken type man er, hvis man har en test, der ser ud som på dit billede? 🙂 Jeg troede, at hvis kontrolfeltet så ud på den måde, så var der gået noget galt, men nu håber jeg, at det ikke har været forgæves alligevel.
  Kh., Malene


  • apr 30, 2013
   1:44 pm

   sundforsjov

   Kære Malene
   Det kan du tro 🙂 Hvis din test er præcis den samme som på billedet, så er du blodtype “0”
   Kærlig hilsen Charlotte


 10. sep 29, 2013
  2:32 pm

  Pia

  Hej Charlotte,

  Spændende hjemmeside.
  Jeg er blevet noget fascineret af dette, spis efter din blodtype – er som du, type A.
  Men samtidig må jeg sige at jeg er noget skræmt over at sidde i en alder af 43 år og læse at, det er nærmest den mest trælse blodtype at have, type A da denne type bliver ramt af kræft og hjerte kar sygdomme. Men igen, hvis der så leves efter type A, at jeg/alle os kan undgå kræft mod at hvis vi bare levede som vi havde lyst til, måske måtte få kræft…………..ved det ikke, men noget tankevækkende og måske noget træls, at sidde inde med den viden – hvad tænker du/I ???
  Samtidig vil jeg høre dig til om hvordan det her med udskiller/ikke udskiller skal tænkes ?? I bogen ser det ud til at størstedelen af alle typer, er i kategorien udskiller (15-20 % udskillere). Skal jeg så bare som udgangspunkt kikke under rækken, udskiller ??? Det at sende prøve til USA osv, hvor troværdigt er det og hvor kan testen købes ???
  Mange tak for hjælpen
  Mange hilsner Pia


  • okt 2, 2013
   11:23 am

   sundforsjov

   Kære Pia
   Om det er træls eller ej at være blodtype A – det tænker jeg jo “bare” er en overbevisning. Jeg føler det bestemt ikke som nogen begrænsning og jeg er ikke bange for at få mavekræft, fordi min krop fortæller mig, at jeg har det rigtig godt med grønt og så længe jeg lytter og giver den det, jamen så er alt jo godt – hvis du kan følge mig?
   For mig er det ikke træls at sidde inde med denne viden. Viden gør, at jeg bliver i stand til at afprøve og eksperimentere mere, men i sidste ende så er det min krop og dens reaktioner, som får lov til at give mig svaret. Det er ikke alle fødevarer, som frarådes til blodtype a, som jeg reagerer dårligt på. Når jeg bliver testet eksempelvis en vega test eller kinesiologisk muskeltest, så er det mange af de fødevarer som står på negativ listen, men ikke alle. Så jeg lytter, prøver af og vælger at have tillid til det svar min krop sender mig og ikke kun en liste i en bog.
   Ift. det med at være udskiller eller ikke udskiller er jeg desværre ikke ret stærk, men jeg ved, at læse Søren Flytlie ved en masse om dette og han kan helt sikkert give dig et meget mere præcist svar. http://www.flytlie.com/
   Kærlig hilsen Charlotte


 11. jan 16, 2014
  10:02 am

  Tine

  Det kan være jeg er tumpet, men hvordan aflæser man blodtypekortet?
  Jeg troede man kunne have blodtype A, B og 0. Men her står A, B og D.
  Og er man den type hvor blodet er “helt” eller skiller?


  • jan 17, 2014
   9:43 am

   sundforsjov

   Kære Tine
   Det tror jeg bestemt ikke, du er 🙂
   Der står en meget udførlig beskrivelse på kortet, som følger med i testsættet. Men på billedet kan du se, at blodet i en ene cirkel skiller ad i små klumper og det er svaret. Altså du er den blodtype som skiller. Og D er hvad der svarer til 0 – det står ligeledes i testen.
   Kærlig hilsen Charlotte


 12. okt 3, 2014
  12:56 pm

  Gitte Brix

  Jeg er B reh +
  Hvor finder jeg den bedste oversigt over mine fødevarer?
  Jeg kan ikke finde ud af om chiafrø og savoy kål er godt eller skidt….


  • okt 14, 2014
   10:31 am

   sundforsjov

   Kære Gitte
   Jeg har kun bogen der hedder “Spis efter din blodtype” men jeg er sikker på, at du vil kunne finde en mere opdateret fødevareliste. I bogen er der eksempelvis ikke angivet chiafrø. Prøv evt. at skrive til læge Knut Flytlie som arbejder med blodtypekosten i sine konsultationer. Jeg er sikker på, at han kan give dig et meget bedre svar 🙂
   Hans website kan du finde her: http://www.vitamindoktor.com/cm2/
   Kærlig hilsen Charlotte

Skriv en kommentar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort eller delt. Krævede felter er markeret med *