EmediateAd
Sund for Sjov

Små skridt giver store forandringer

Har du det med at sætte forventningerne for højt? Tror du kan ændre en masse ting på en gang? Og lider du en lille smule (læs meget) af utålmodighed? Så læs med her…

Rigtig mange har det med at ville det hele på én gang og lader sig forblinde af hurtige resultater på vægten, når de starter et vægttabsforløb. Det er slet ikke ualmindeligt. Desværre betyder det ofte, at vi lader tallet på vægten afgøre, om det projekt som vi har gang i, er en succes eller ej og det betyder, at vi let kommer til at overse alle de andre små skridt, som vi tager og som i sidste ende kan bliver til store forandringer.

Vidste du eksempelvis, at ½ liter cola om dagen kan blive til ca. 6 kg på ét år?

Af samme årsag lægger jeg stor vægt på at fokusere på meget mere end et tal på vægten. Hvis vi skal foretage en varig ændring af vores vaner, så får vi størst succes ved at ændre dem i små skridt, så det bliver realistisk i forhold til vores hverdag.

Lad mig give dig et eksempel på dette…  

En af mine klienter har haft for vane at have en pose lakridser liggende i sin skrivebordsskuffe. Det var dejlig at have lakridser liggende lige ved hånden, for så kunne hun altid liiige åbne skuffen og dykke hånden ned i posen, når blodsukkeret dalede eller hvis opgaverne blev lidt for store og besværlige.

I stedet for ”bare” at sige; ”det må du ikke” eller ”det skal du stoppe med”, så aftalte vi, at hun skulle gøre det besværligt at få fat i lakridserne (hvis vi ”bare” siger nej og slut til alt det usunde, så kan vores hjerne ikke koncentrere sig om andet). Det ville vi ikke ud i, for så ville det blive en konstant kamp!

I stedet flytte hun lakridserne fra skrivebordsskuffen og ud i sit klædeskab, så hun skulle gøre en større indsats og rejse sig, når trangen til lakrids meldte sig. Ved at gøre dette, tog vi udgangspunkt i ”ude af øje, ude af sind”-tanken og udnyttede samtidig, at vi mennesker er dovne anlagt og går efter den mad, som vi skal yde mindst mulig indsats for at få fat i. Lakridserne kom væk fra skuffen og blev erstattet af en mini billedcollage over hendes nye mål.

Med andre ord ændrede vi på hendes omgivelser, så hun fik støtte fra disse, i stedet for at hun kun skulle sætte sin lid til sin viljestyrke.  

Nu har hun flyttet lakridserne, indtaget af lakrids er fladet markant og det begynder vægten også at gøre. Det næste skridt i processen bliver, at hun smider sine lakridser ind bageste i klædeskabet og sætter et glas hjemmelavede saltmandler frem forrest i skabet. Og så tager vi næste skridt derfra!

Tilbage

4 kommentarer


 1. mar 11, 2013
  8:17 pm

  Den helseinteresserede

  Kan sagtens følge det du skriver i “ude af øje – ude af sind”. Jeg bruger det, når jeg er ude at handle. Her prøver jeg for så vidt muligt at undgå at købe lækkerier med hjem til skabet – for jeg ved en ting: Har jeg det liggende, bliver det ihvert fald ikke for gammelt. Et stykke smager som regel af mer´ – og så stopper man først, når posen er tom 😉 Jeg har lige læst bogen “Slip slikket. Du behøver ikke at kæmpe”. Her beskrives der bl.a. hvad ens favoritslik er lavet af. Det er yderst interessant læsning.


  • mar 12, 2013
   9:18 am

   sundforsjov

   Kære Helseinteresserede
   Det er du vist ikke ene om 🙂
   Uh ja jeg må se at få læst den bog – jeg har godt hørt flere gode omtaler af den! Tak for tippet 🙂
   KH Charlotte


 2. mar 17, 2013
  12:12 pm

  Aquila

  Ja, det trick virker sgu! Havde lagt en halv pose chips i kælderen for 2 måneder siden, da jeg godt vidste, at jeg ikke så nemt ville gå om bord i den. Men jeg glemte den altså, for jeg fandt den først i går helt tilfældigt. Nu ryger den ud 🙂


  • mar 18, 2013
   8:06 am

   sundforsjov

   Kære Aquila
   Åhh ja – selvom det nærmest virker for simpelt til at have nogen virkning, så er det faktisk super effektivt 🙂
   Fedt at du glemte chipsposen og ikke mindst finder styrke og lyst til at smide resterne ud, da du endelig finder posen igen – godt gået 🙂
   KH Charlotte

Skriv en kommentar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort eller delt. Krævede felter er markeret med *