5 gode grunde til at spise FLERE grøntsager
Ligesom der er trends inden for tøj, så er der det også trends inden for kost og kostretninger. En af de største trends lige nu er at spise mad med et lavt indhold af kulhydrater og det betyder desværre, at mange skærer ned for deres indtag af grøntsager. Grøntsager er kulhydrater, men ligesom der er forskel på fedt, så er der også forskel på kulhydrater og den indvirkning, som de har på vores stofskifte og helbred.
Kulhydrater i deres naturlige form – det vil sige i den form, som du finder dem i ude i naturen – indeholder essentielle næringsstoffer, som er med til at holde dig sund og booste dit stofskifte, mens forarbejdede og raffinerede (også kaldet simple) kulhydrater som hvidt mel, hvidt sukker, hvide ris, hvid pasta, morgenmadsprodukter m.fl. mangler næringsstoffer og ofte betegnes som ”tomme kalorier”.
Gode kulhydrater i deres naturlige form indeholder fytonæringsstoffer (fyto betyder plante), som har stor betydning for et godt helbred og en sund og stabil vægt. Fytonæringstoffer er med til at ”tænde” for de gener, som får os til at forbrænde fedt og så indeholder de et hav af antioxidanter, som mindsker oxidativ stress og modvirker at vi ældes alt for hurtigt.
Derfor vil jeg gerne slå et slag for at (gen)indføre grøntsagerne. Det får du 5 gode grunde til her…
- Grøntsager indeholder fibre, som er gode til at holde fordøjelsen i gang, så maden ikke ophober sig i mave-tarmsystemet og får mulighed for at rådne. Det giver en sundere tarmflora.
- Grøntsager indeholder antioxidanter, som kan neutralisere frie radikaler og dermed forbygge skader på celler og væv og modvirke aldringsprocesser.
- Grøntsager er basedannende (grønne grøntsager er meget basedannende). Hvis du spiser en kost, som overvejende består af syredannende fødevarer, sænker du blodets pH-værdi. Kroppen vil som udgangspunkt gøre alt for at opretholde en sund pH-værdi og syre-base-balance og frigiver derfor kalk fra dine knogler (kalk er basedannende). Med andre ord mindsker mange grøntsager udviklingen af ”skøre” knogler.
- Grøntsager har et lavt kalorieindhold, som betyder, at du kan spise store mængder af mad med god samvittighed, når det kommer fra grøntsager.
- Grove grøntsager har et HØJT fiberindhold, hvilket gør, at du bliver mæt hurtigere og i længere tid. Og så har grøntsager også en fantastisk evne til at rense vores krop for affaldsstoffer (hvis de altså er økologiske).