EmediateAd
Sund for Sjov

Undgår du mælk, men savner smagen af ost? Så læs med her!

En af de ting, som Caroline Fibæk anbefaler på Nyd dig Sund kurset og som jeg af og til et stødt på gennem diverse paleo- og stenalderblogs, er gærflager.

Smagen af gærflager beskrives de fleste steder som lidt ostet, og det var klart den beskrivelse, som fik mig til at hoppe ud i et køb af gærflager. Selvom jeg er vild med flagerne, så vil jeg vil også sige, at hvis man skal opleve smagen lidt ostet, så kræver det, at man har levet uden mælk og ost i et stykke tid. Går man lige fra ost over til gærflager og forventer samme smag og klisterede konsistens (som smeltet ost), så føler man sig i den grad snydt.

Der er dog noget om snakken. Jeg har været utrolig glad for at vende gærflagerne ned i en gang lynstegte grøntsager med kokosmælk, hvidløg og lidt revet ingefær til frokost eller som et grønt mellemmåltid (det er revet knoldselleri på billedet – ikke revet ost).

Og jeg kan også varmt anbefale flagerne ovenpå dampede, grønne bønner sammen med tamari, kokosolie og sesamfrø. Den kombination er vores datter på 8 også helt vild med.

Gærfalger er inaktivt gær. Det betyder, at du ikke kan bruge flagerne, hvis du vil bage et gærhævet brød. Du kan sagtens komme flagerne i brødet, men det får ikke brødet til at hæve, her skal du bruge almindeligt gær. Flagerne begynder derfor heller ikke at hæve, eller gære om man vil, i fordøjelsessystemet.

Mia fra mia-mad.dk har en super god beskrivelse af gærflagerne, som du kan læse her. Mia har virkelig mange inspirerende forslag til, hvordan man kan bruge gærflager i madlavningen. Da jeg besøgte hendes blog, faldt jeg over disse snacks, som jeg i den grad må prøve!!!

Har du erfaringer eller lækre opskrifter med gærflager, så smid endelig et link i kommentaren. Ellers har jeg kun tilbage at sige GOD WEEKEND!

Tilbage

10 kommentarer


 1. apr 12, 2013
  7:30 am

  Mia

  Hej Charlotte

  Mia fra http://www.mia-mad.dk her! Mange tak for dine fine ord. Det varmer at du bliver inspireret og måske kan bruge nogen af mine opskrifter. 🙂

  Jeg har først lige opdaget din blog men vil klart gå på opdagelse herinde snarest. Ser spændende ud!

  God weekend.

  Mvh Mia


  • apr 12, 2013
   12:44 pm

   sundforsjov

   Kære Mia
   Skønt du fik lyst til at kigge forbi og de fine ord er bestemt velfortjent 🙂
   God weekend til dig og dine!
   Kærlig hilsen Charlotte


 2. apr 12, 2013
  7:33 am

  Jane

  Spændende! Tanken om at leve uden ost skræmmer mig jo, og det har været en af de ting, det har været sværest at finde alternativer til i mælkefrie perioder. 🙂


  • apr 12, 2013
   12:47 pm

   sundforsjov

   Kære Jane
   Det kan altså anbefales! Som sagt skal man ikke gå lige fra ost og over til gærflagerne og forvente et mirakel, men det kan bestemt være et rigtig godt alternetiv. Kokosolie og kokosmælk virker aller bedst for mig, for selvfølgelig kan jeg også savne smagen af smeltet ost – hvem kan ikke det!!! Men jeg elsker smagen af kokosolie, og det kan give mig samme mæthedsfornemmelse som mælken, så det er klart blevet mit alternativ 🙂
   KH Charlotte


 3. apr 12, 2013
  3:42 pm

  Lovelyliller.com

  jeg bruker ofthe gjær flak (vutritional yeast) 🙂


  • apr 12, 2013
   3:55 pm

   sundforsjov

   Dejligt at høre – er sikker på, at du også har masser af inspirerende opskrifter med gærflager 😉


 4. apr 13, 2013
  8:33 pm

  Malene fra paleolivet

  Jeg synes også de er geniale i hjemmelavet pesto


  • apr 14, 2013
   9:42 am

   sundforsjov

   Genialt Malene – tusind tak for tippet 🙂


 5. jun 22, 2015
  9:19 am

  Majbrit

  Hej. Jeg har laktose intollerance men er begyndt at reagere på mælk i alle former, også laktosefri, så jeg har googlet lidt og fandt denne side
  http://englerod.com/2014/05/22/vegansk-ost/
  Der bruger de også gærflager
  Men hvor købes det?
  Mvh majbrit


  • jun 22, 2015
   3:27 pm

   sundforsjov

   Kære Majbrit
   Sikke en spændende side 🙂
   Du kan købe gærflager i helsekostbutikker, Matas og på nettet.
   Pøj pøj med de nye retter 😉
   Kærlig hilsen Charlotte

Skriv en kommentar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort eller delt. Krævede felter er markeret med *