EmediateAd
Sund for Sjov

Super, lækker chiagrød med søde blåbær

I fredages fortalte en af mine søde klienter om en opskrift på morgenmad uden mælk, som hun havde fundet hos kære Jane.  Det var en opskrift, som hun virkelig kunne anbefale og nu forstår jeg hvorfor! Derfor vil jeg meget gerne give anbefalingen videre til alle jer (altså fra mig selv denne gang og med et par enkelte justeringer, men du kan finde Janes originale opskrift her).

Opskrift til 2 voksne + 2 børn

Gå ikke gå på kompromis med kokosmælken. Køb en god økologisk udgave, da de billige og fedtfattige ikke giver den samme harmoni og konsistens i grøden (jeg har prøvet i mangel af bedre!)

  • 2 store dåser økologisk kokosmælk
  • 8 spsk. chiafrø
  • 1 håndfuld hakkede mandler
  • 1 stang vanilje
  • Saften fra en ½ citron
  • Blåbær
  • Flydende stevia
  • Kanel

Grøden tilberedes om aftenen og er klar til at tage ud af køleskabet næste morgen, så den her opskrift er super simpel, hvis man er en af dem, som ikke har særlig meget tid om morgenen.

Sådan:

Bland chiafrø, kokosmælk, korn fra vaniljestangen, hakkede mandler og saften fra citronen i en skål (børnene kan sagtens være med). Dæk skålen til med film eller en tallerken og sæt den i køleskab.

Har du ikke friske blåbær, kan du tage en pose frosne blåbær op samme aften og komme dem i en skål vendt i et strejf af flydende stevia. Blåbærerne overdækkes også og sættes i køleskab til næste morgen.

Næste dag har du den fineste grød, som du pynter med blåbær og et godt drys kanel, hvis du altså kan lide kanel. Jeg elsker bare kombinationen af blåbær og kanel og så har kanel også en god indvirkning på blodsukkeret.

Tip: denne grød kan laves i et hav af kombinationer. Mandlerne kan erstattes af andre nødder eller frø. Bærerne kan varieres osv.

Måske så du Køkkenkrisen i sidste uge?

Det jeg hæftede mig ved, var, at Bo Bech havde lidt svært ved at forstå, at den unge, enlige far ikke ”bare” kunne finde ud af at bytte græskaret ud med gulerødder eller selleri, hvis de ikke har græskar i supermarkedet. Jeg er enig med Bo Bech og gør præcis det samme (jeg har også gjort det i denne opskrift, da jeg ikke havde flere hampfrø, som i den oprindelige), men jeg må også sige, at jeg oplever rigtig mange for hvem denne ”bytte ud” er en kæmpe udfordring og det kræver altså en forståelse for, hvad der har sødme og nogenlunde samme konsistent og denne forståelse kommer kun af én ting – erfaring og lysten til at tude begå fejl og udforske.

Så det er bare i gang. Jeg kan varmt anbefale det – også selvom du ikke har de ”rigtige” ingredienser.

Tilbage

23 kommentarer


  1. apr 21, 2013
    1:16 pm

    Susanne

    Skal grøden slet ikke varmes? Ser ellers rigtig godt ud!


    • apr 22, 2013
      7:01 pm

      sundforsjov

      Kære Susanne
      Nej grøden skal ikke opvarmes 🙂 Den er super nem, velsmagende og fyldt med gode næringsstoffer!
      KH Charlotte


  2. apr 22, 2013
    7:54 pm

    Hanne

    Kære Charlotte,
    Kan man bruge hjemmelavet nøddemælk i stedet for kokosmælk eller skal mælken være tyk og cremet? 🙂


    • apr 22, 2013
      8:39 pm

      sundforsjov

      Kære Hanne
      Jeg har endnu ikke prøvet, men jeg har haft den præcis samme tanke evt. med en kombi af mandel- og hasselnødde- og kokosmælk. Vil dog ikke tro, at du får den helt samme mæthedsfornemmelse og cremethed uden kokosmælken, men det skal da prøves 🙂
      KH Charlotte


  3. apr 22, 2013
    8:26 pm

    Gisela Zofia Nielsen

    Hej Susanne.
    Lyder rigtig lækkert, men da jeg er alene er det så ikke en voldsom portion med 2 dåser kokosmælk bla ? Kan det evt holde sig et par dage da ???
    KH Gisela


    • apr 22, 2013
      8:41 pm

      sundforsjov

      Kære Gisela
      Du halverer bare portionen, så du kun bruger 1 dåse og så kan det sagtens holde sig et par dage 😉
      KH Charlotte


  4. apr 23, 2013
    7:13 pm

    Tenna

    Hej charlotte 🙂
    Kan den holde sig 2 dage i køleskabet så man evt kunne lave dobbeltportion?
    Det ser mega lækkert ud!

    Mvh Tenna


  5. apr 23, 2013
    7:14 pm

    Tenna

    Hov havde ikk set dit tidligere svar!
    Super 🙂 jeg laver sådan en portion til imorgen


  6. aug 14, 2013
    7:11 pm

    Mie

    Hej alle, man kan sagtens lave det med mandelmælk i stedet for kokos 🙂 Jeg plejer nemlig selv at lave det på vand og det der laver det til grød er at chia-frøene ligesom opsuger vandet. Så hvis bare der ikke er for meget væske i forhold til frø, kan selv noget så flydende som vand blive til grød. (de kan nu påtage overraskende meget)

    -Faktisk på kun ca. 15-20 min . 🙂

    Held og Lykke:)


    • aug 14, 2013
      8:22 pm

      sundforsjov

      Kære Mie
      Fedt du deler din erfaring 🙂 Jeg skal da helt sikkert prøve at lave chiagrød på vand også. Tænker også, at jeg skal prøve at blande dem med friske brombær, som mylrer frem i min have lige nu 🙂
      Kærlig hilsen Charlotte


  7. sep 23, 2013
    7:10 pm

    Kikki Thomsen

    Kan man bruge økologisk soya mælk med vanilie fra netto?


    • sep 23, 2013
      8:00 pm

      sundforsjov

      Kære Kikki
      Det kan du sagtens 🙂 Om grøden vil mætte lige så meget kan jeg være lidt i tvivl om pga. et mindre fedtindhold, men det er helt sikkert et forsøg værd.
      KH Charlotte


  8. sep 24, 2013
    10:06 am

    Trine

    Er det hele dåser kokosmælk eller som nogen gør, bruger den fede del kun?


    • sep 24, 2013
      1:00 pm

      sundforsjov

      Kære Trine
      Personligt foretrækker hele kokosmælken og ikke kun den fede del, da chiafrøene suger væske. Når du har kokosvandet med, får du dermed en mere cremet udgave – syntes jeg 🙂
      KH Charlotte


  9. jan 12, 2014
    10:22 pm

    Dofute

    Har brugt den som mellemmåltid idag, også med kanel, smager mums mums


    • jan 12, 2014
      10:34 pm

      sundforsjov

      Super ide Dorte 🙂
      En sund dessert kunne den også være en mulighed 😉 Og ja – MUMS!


  10. mar 30, 2015
    7:51 pm

    Tamara Julin

    Det er nogle fantastiske sunde, lækre og helt igennem verdensklasse opskrifter i har, TAK


    • mar 30, 2015
      10:45 pm

      sundforsjov

      Tak for din søde kommentar Tamara 🙂
      Velbekomme!


  11. jul 10, 2015
    9:21 am

    Bedstemor

    Jeg har lavet den med mandelmælk og det bliver ligeså lækkert og blødt i smagen 🙂


    • jul 10, 2015
      10:08 am

      sundforsjov

      Det lyder altså lækkert 🙂
      Tusind tak for tippet Bedstemor 😉
      Kærlig hilsen Charlotte


  12. aug 25, 2015
    12:11 am

    Bodil Johansen

    Hej Charlotte, har købt chiafrø og vil nu lave denne grød.
    Kunne ønske mig, at du lige skriver i din opskrift, hvor mange dl. kokosmælk til 8 spsk frø, da dåserne med kokosmælk
    jo forhandles i forskellige størrelser. Foretrækker at bruge dine erfaringer fremfor at starte helt forfra selv.
    I øvrigt en dejlig side du har her!!
    Mange sjove sundhedshilsener fra Bodil.


    • aug 25, 2015
      8:37 am

      sundforsjov

      Kære Bodil
      Det er hermed noteret – du skal bruge to store dåser kokosmælk til denne portion (som du sagtens kan halvere til 1 dåse kokosmælk og 4 spsk. chiafrø) 🙂
      Kærlig hilsen Charlotte

Skriv en kommentar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort eller delt. Krævede felter er markeret med *