EmediateAd
Sund for Sjov

Et kram kan have mange betydninger

28 maj , 2013 - af sundforsjov - Kategori: Selvudvikling

En af mine søde læsere her på bloggen, har for kort tid siden sendt mig en ”bid” af sin historie, som hun har spurgt, om jeg vil dele med jer andre – dog som anonym. Hun havde læst mit indlæg om betydningen af vores fødsel og kropskontakt gennem kram og det fik hende til at kigge indad for en stund.

Det er altid spændende og inspirerende at læse andres historier, så jeg giver hermed ordet videre…

”Forleden spurgte jeg min mor om min fødsel. Jeg er hjemmefødt. Min mor havde lige nået at lægge min storesøster ind og sove til middag.

Jeg har en barndom, der ikke huskes. Hvor er den og hvad skete der. Brudstykker huskes, men ikke fra en tidlig alder. Jeg blev kørt ned som 4 år, husker ingenting. Jeg har fået fortalt lidt.

Dybt indeni sidder en vred 4årig, som ikke forstår, hvorfor mine forældre ikke passede på mig.

Gennem årene jeg husker, er der ingen kram var, ingen godnathistorier, ingen tid at putte godnat, ingen til at holde min hånd. Var jeg så slem at elske?

For meget alene som barn, har gjort mig tilbageholdende overfor andre personer. Mistroisk, forventninger og hvad vil de en ”pige” som mig?

Overgreb, omsorgssvigt og ptsd er nogle af de ord, som jeg har hørt flere sige om mig. Det er svært at forholde sig til, det var jo den måde, vi levede på, ”det var jo normalt for mig”.

Gennem flere år har jeg kæmpet med at få styr på billederne i mit hoved og hvad de gør ved min krop.

Mine forældre havde lange arbejdsdage, min mor knoklede både med arbejde, hus, mad og børn og derfor var der ingen overskud til ét kram.

Kram er først noget jeg er begyndt på, da jeg selv fik børn. Når dagen har været/er svær og jeg kommer hjem og får et kram af den mindste dreng, så glemmes det svære for en stund. Den største er nået en alder, hvor der ikke må krammes så meget.

Min ældste søn er født på den normale måde, men en måned for tidligt. Han lå hos mig efter han var tilset af en læge. Efter et par dage på barselafdelingen, kom vi på børneafdelingen, da han har fået gulsot og skulle ligge i lyskasse (22 timer). Eneste tidspunkt han var ude af kassen var da han skulle ammes. Han har aldrig rigtigt ville kramme så meget.

Den mindste søn er født 3 uger for tidligt ved akut kejsersnit. Han havde først kontakt med mig lang tid efter fødslen. Jeg blev kørt til opvågning på en stue på barselgangen.Han blev født kl. 23.03 og jeg vågnede først efter midnat. Derefter gik der et stykke tid inden jeg kunne amme ham første gang. Han havde problemer med amningen. Efter vi kom hjem fra sygehus og havde sundhedsplejerske, som fortalte at hans tungebånd skulle klippes. Så gik det bedre. Han vil kramme
(mig) altid. Antal kram på en dag er over 10 stk.

Så hvad gør forskellen med deres kram og deres start på livet? Søger den mindste søn som jeg, et moderkram? Følte vi os ensomme ved vores start på livet? Havde min mor travlt med at passe mine søskende og overså hun mine behov. Hvad med den ældste søn, er hans fravær fra mig (lyskassen) grunden til at han ikke giver kram, skal der krammes så skal han opsøges?

Efterhånden giver flere og flere mennesker kram når de hilser på hinanden. Nogle er nogle hurtige overfladiske kram. Mellem veninder kan jeg godt holde krammet lidt længere. Men krammene fra mine børn er dybe og giver en ro indeni. Jeg kan ikke kramme mænd, det er overfladisk hvis det sker. Kvinder er det ok med, men savner dybt indeni et moderkram”.

Alle har vi vores egen historie – tak fordi du delte din!
Kærligst Charlotte

Tilbage

2 kommentarer


 1. maj 28, 2013
  9:49 am

  Jane

  Puha, det er hård læsning! Sidder her og spekulerer på om jeg har krammet mine børn nok, for som tvillingemor er man jo hele tiden en i undertal. Må absolut kramme dem, når de kommer hjem i eftermiddag. Tak for den fine og modige historie. Også til den anonyme 🙂


  • maj 28, 2013
   2:00 pm

   sundforsjov

   Selv tak Jane. Og husk – det er aldrig for sent. God krammelyst 🙂

Skriv en kommentar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort eller delt. Krævede felter er markeret med *