Uhhhmmm så må det være tid til rabarberkompot …
Vi har to store blokke rabarber i vores have og hver forår og sensommer bliver der tilberedt lækkerier med rabarberne. I mange år troede jeg faktisk, at den hørte til blandt frugt og bær, men rabarber er faktisk en grov grøntsag med et lavt energiindhold og et højt fiberindhold, som mætter utrolig godt.
Derfor er det tid til at få den mere ind i madlavningen!
Jeg forsøgte mig jo med en rabarber salsa og den arbejder jeg stadig på!! Men en opskrift på rabarberkompot uden store mængder sukker – det kan jeg da byde på.
Det er ikke alle, som er lige vilde med rabarber blandt andet på grund af dens indhold af oxalsyre, som er kalkbindende. Oxalsyren kan dog neutraliseres med calciumclorid, men det skulle kun være nødvendigt, hvis man jævnligt spiser rabarber. Personligt gør jeg det ikke – det er kun en sæsonvare her i familien. Jeg har dog læst et sted, at der skulle være kommet en eller flere nye sorter med et meget lavt indhold af oxalsyre.
Rabarbersorter er meget forskellige. De rabarbere, som vi har i haven, er ret grove, men mine forældre har investeret i en jordbærrabarber, som jeg fik lov at plukke lidt i forleden og jeg må sige, at de er fine, lækre og meget sødere (jeg har allerede sat mig på en aflægger her til efteråret).
Det er jordbærrabarber, som jeg har brug i dagens kompot og det gode er, at der skulle meget mindre sukker i for at give en god og dejlig sødme i kompotten.
Ingredienser:
- 350 g jordbærrabarber
- 1 dl æblemost
- 1 stang vanilje
- 4-5 spsk. agavesirup
Sådan:
Vask og rens rabarberne og skær dem i fine, mundrette stykker. Kom stykkerne op i en gryde sammen med æblemost, lidt vand, kornene fra en stang vanilje og gerne selve stangen også og lad det småkoge i en lille time. Smag til med agavesirup og lad det trække natten over i køleskabet.
Jeg er løbet tør for blade på min stevia plante, men en anden gang skal der helt sikkert et par friske blade stevia i kompotten mens det koger. Jeg forestiller mig, at det kan give endnu mere naturlig sødme.
Har du en skøn opskrift med rabarber, så håber jeg, du har lyst til at dele den.
Tilbage