EmediateAd
Sund for Sjov

Engang sukker-junkie altid sukker-junkie…

Hvad f… mener du med det? Er det ikke meningen, at du skal give mig troen på, at hvis jeg bare spiser sundt og arbejder med mig selv, så kan jeg slippe min afhængighed?

Det kunne da være en fantastisk tanke, men i virkeligheden bare en af de illusioner, drømme eller forestillinger, som vi er så gode til at stille op for os selv i et forsøg på at flygte fra sandhedens realiteter (og smerte).

Forskning viser nemlig, at hjernen aldrig glemmer et misbrug af rusmidler, på samme måde som vi aldrig glemmer, hvordan det er at køre på cykel.

Sukker, kokain, sex, motion mm. har alle det til fælles, at de udløser basale mekanismer i vores hjerne, som får os til at have det godt. Alle typer af stimulanser rammer vores belønningssystem i hjernen – et urgammelt system, som har lært os at overleve.

Helt præcist sker der det, at vi udløser dopamin, et såkaldt signalstof som frigives, når vi gør noget, som giver mening for os – og man må da sige, at overlevelse giver mening.

Dopamin styrer hjernens center for belønning. Når vores hjerne udløser dopamin, får vi det godt og vi bliver motiveret til at gøre flere af de ting, som udløser dette signalstof. Grundlæggende set er dopamin grundstammen i et meget stærkt indlæringssystem i vores hjerne. Når vi får det godt af at have sex, spise og bevæge os, er det fordi, at samtlige af disse aktiviteter øger vores chancer for at overleve længe nok til, at vi kan sætte børn i verden.

Du har sikkert allerede tænkt, at det ikke er alle aktiviteter, som er lige sunde for kroppen og her er det, at sukkerjunkien kommer ind i billedet. For på samme måde som motion og sex er sukker med til at øge mængden af dopamin  i hjernen, og fordi hjernen er bygget til at opfatte aktiviteter, der udløser dopamin, som noget, der skal efterstræbes, bliver et misbrug af sukker indlært i hjernen på samme måde som evnen til at cykle.

I stedet for at ignorere dette faktum og skabe indre smerte, fordi vi ender med at få ondt af os selv, når vi endnu engang mærker, at vi ikke kan slippe vores afhængighed med viljestyrke, så kan vi starte med accept. Accept af at det nu engang er sådan vores hjerne er indrettet og at vi får mest ud af at arbejde sammen med dette system. Vil vi den varige løsning, må vi lære at lytte til kroppen og vælg sundere ting, som ligeledes får hjernen til at frigive dopamin blandt andet sundt, kød, fisk og fjerkræ.

Fakta er dog, at jeg ikke tror på, at vi skal spise os til alt. Vi kan nemlig også bruge musik – og som sagt motion og sex – til at frigive dopamin.

Tilbage

4 kommentarer


 1. jun 24, 2013
  10:44 am

  Louise

  Stemmer i med et rungende klart ja – lige præcis derfor jeg ikke tør prøve kræfter med sukker – ever again :0) Helt uden at savne det, for det er jo netop junk!!!


  • jun 24, 2013
   12:23 pm

   sundforsjov

   Og der findes jo så mange andre gode alternativer, som er lykkegivende – både med og uden smag 😉


 2. aug 17, 2013
  11:16 am

  Ole

  Du taler fuldstændig som Anonyme Alkoholikere, men er det måske 2 sider af samme sag


  • aug 20, 2013
   9:30 am

   sundforsjov

   Kære Ole
   Det kan du sagtens sige. I bund og grund er det jo en årsag til, at vi har brug for at drikke eller spise mere vores krop har brug for. Og den årsag ligger sjældent langt fra hinanden, når vi taler om misbrug af enten den ene eller anden stimulans.
   KH Charlotte

Skriv en kommentar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort eller delt. Krævede felter er markeret med *