EmediateAd
Sund for Sjov

Hormonforstyrrende stoffer – hvad gør du?

De er over alt – hormonforstyrrende stoffer. Første gang jeg stødte på begrebet var under min uddannelse til Autoriseret Helsevejleder. Alle på uddannelsen (jeg var ingen undtagelse) havde et ønske om at leve sundere, men de fleste af os (mig selv inklusiv) drak vand – på plastikflasker.

Vi troede, vi var sunde og anede intet om, at rigtig mange plasttyper frigiver bisphenol A (BPA), som mistænkes for at være hormonforstyrrende.

Siden har jeg forsøgt at være meget mere opmærksom på hormonforstyrrende stoffer blandt andet ved at skifte pigernes madkasser og drikkedunke ud, så de er fri for BPA, men nu viser studier foretaget af amerikanske forskere, at plast uden BPA, som bruges til fødevarer, også kan være hormonforstyrrende.

madkasser

Helt ærligt så syntes jeg, det er møj frustrerende. Selvom vi gør en kæmpe indsats for at gøre ”rigtig mad” til omdrejningspunktet i vores kost, så er der bare områder, hvor jeg må melde pas. Eksempelvis med pigernes madpakker. Glas får de simpelthen ikke med i skole og hvordan skulle det overhoved være muligt at pakke en hel madpakke til både formiddag, frokost og eftermiddag sammen i et glas?

Hvad med kikærterne, de er jo også pakket ind i en pose af plast? Bønnerne. De sunde rester fra aftensmaden, som ryger i fryseren til en anden dag?

Det er simpelthen SÅ svært at finde den optimale løsning her.

Sidder du (som jeg af og til gør) og tænker, hvad er det egentlig, det betyder for kroppen og vores balance, at vi udsættes for disse hormonforstyrrende stoffer, så kan jeg anbefale dig at lytte til dette klip, som jeg fandt på you tube.

Det kan jo være fristende bare at give op og bare vende ryggen til det hele, fordi det virker så uoverskueligt, men det er ikke løsningen. Hos Miljø og Sundhed giver de en række råd, som jeg gerne vil dele med dig her:

 1. Vælg som udgangspunkt fødevarer på glas og bruge glas til opbevaring i stedet for plast (Charlotte: Alle de steder, hvor det overhoved er muligt). Vær dog opmærksom på, at også låg til glas kan indeholde BPA, som er mistænkt for at være hormonforstyrrende.
 2. Opvarme mad i mikrobølgeovnen i et fad frem for i plast (Charlotte: Vil du have mit råd, skal du bare glemme ALT om mikroovn og smide den langt væk. Den ændrer strukturen så meget i din mad, at din krop ikke kan kende den, men det er en anden historie, som du kan læse mere om her).
 3. Vælge kun at bruge plastmaterialer til det, de er beregnet til. F.eks. kun bruge plast i mikrobølgeovnen, hvis der er et mikrobølgeovnssymbol på og kun bruge plast til fødevarer, der er beregnet til fødevarer. Så er der trods alt mindre risiko for frigivelse af problematiske stoffer (Charlotte: Igen drop mikroovnen).
 4. Undgå at plast står i sollys, da UV-strålerne kan få plasten til at frigive kemiske stoffer med østrogen aktivitet.
 5. Lade være med at bruge plast, der er slidt, til fødevarer.
 6. Vælge plast med plastpilene 02, 04 og 05. Det er lavet af polymerer, der endnu ikke er fundet hormonforstyrrende. Men de kan dog være tilsat stoffer, som er det. (Charlotte: Se det var brugbar information. 2-4-5 det er da til at huske!).  

Hvordan forholder du dig til hormonforstyrrende stoffer i din hverdag?

Tænker du overhoved over dem? Virker det alt for uoverskueligt? Eller har du fundet løsningen, som du bare MÅ dele med os?

Tilbage

8 kommentarer


 1. sep 11, 2013
  8:37 am

  Jane

  Åh, jamen jeg har skiftet al min egen opbevaring ud med glasbeholdere. Nogle af dem med plastiklåg, godt nok, men andre med glaslåg (dem fra Weck). Ungernes madkasser er fra Sistema, som i hvert fald siger at de er fri for skrammel. Men dog af plastik.

  Men som du selv er inde på, er det frustrerende at gøre så meget herhjemme og så købe sit fine og dyre øko-kød (eller andre produkter) pakket i netop plastik. Ja, det er svært at vinde… :-/


  • sep 11, 2013
   2:33 pm

   sundforsjov

   Skide svært (parten my french) i dette her tilfælde Jane, men alligevel skønt med din inspiration 🙂


 2. sep 11, 2013
  12:56 pm

  tanterne

  Jeg har desværre ikke løsningen.
  Men har lige fået nye ståldrikkedunke leveret fra FlyLady.net

  Du fik mig tilgengæld til at fordybe mig i emnet mikrobølgeovne:
  Det er iøjnefaldende hvor stor passion der ligger bag udtalelser både for og imod eventuelle skadelige effekter af mikrobølgeovne. Den ene lejr kan forstås med en ‘Uskyldig indtil andet er bevist’ holdning, og den anden med en ‘Better safe than sorry’ holdning.
  Men, da man altid kan blive klogere, men ikke alle skader kan rettes op, vælger jeg her samme side som dig.


  • sep 11, 2013
   2:34 pm

   sundforsjov

   Hvor har du ret 🙂 Der er visse ting, jeg ikke behøver eksperimentere med og det her er bestemt en af dem!
   KH Charlotte


 3. sep 11, 2013
  7:30 pm

  Susanne

  Hvad med metal, til f.eks. madkassen? Eller indeholder de også dårlige stoffer? Forsøger selv nemlig at være meget bevidst, især nu jeg er gravid. Men jeg måtte opgive at have vandflaske i glas med mig, så har nu købt en pba fri plastflaske…


  • sep 13, 2013
   9:33 am

   sundforsjov

   Kære Susanne
   Jeg er faktisk i tvivl her. For lige netop med metal syntes jeg, det er rigtig svært at gennemskue. Er der andre som læser med og ved mere, må de meget gerne byde ind 🙂
   KH Charlotte


 4. sep 20, 2013
  8:30 pm

  Malene fra paleolivet

  Lige med drikkedunke, bruger jeg også mest metal. Men det er korrekt, de fleste af dem er heller ikke uproblematiske. Det er bare nogle andre stoffer. Puha, det er svært.
  Maden i madpakken bliver jo tit delvist pakket ind i madpapir, satser på det hjælper lidt? (Selv om jeg også nogle gange bruger “film” og det er sikkert heller ikke godt?)


  • sep 20, 2013
   9:37 pm

   sundforsjov

   Kære Malene
   Det er vist korrekt. Jeg fandt lige dette svar på forbrugerkemi.dk – “Vi har ikke undersøgt markedet for metalholdige drikkedunke og madkasser, og vi ved ikke hvilke metaller, de er lavet af, eller hvilke lakker eller film de eventuelt er overfladebehandlet med. Men metal-emballage til fødevarer kan godt udgøre et problem for sundheden, især hvis de ikke benyttes rigtigt. F.eks. bør man ikke bruge emballage lavet af aluminium til sure fødevarer som juice og frugtgrød, til salte fødevarer eller til at koge vand i. Fødevarestyrelsen skriver på deres hjemmeside, at hvis aluminiumen er overfladebehandlet, er der ikke noget problem. Fra en forsigtighedsvinkel kan stoffer fra selve overfladebehandlingen dog i visse tilfælde gå over i fødevaren. Det kender man blandt andet fra fødevarer på dåser, som indvendig er behandlet med en epoxylak, som kan frigive bisphenol A til fødevaren”.
   Madpapir hjælper uden tvivl, men film er heller ikke godt.
   KH Charlotte

Skriv en kommentar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort eller delt. Krævede felter er markeret med *