EmediateAd
Sund for Sjov

Sundhed – hvad er det egentlig?

17 september , 2013 - af sundforsjov - Kategori: Kost, krop og kosttilskud

IMG_1744I dag har jeg haft fornøjelsen af at være en del af SOSU Nykøbing Falsters temadag “Sundhedsfremme – hvordan?”. Det har været en rigtig spændende dag med mange forskellige vinkler og bud på sundhed. Vi har forsøgt at definere, hvad sundhed er og ikke mindst, hvad der skal til, for at vi kan opnå ejerskab i forhold til sundhed.

Personligt bød jeg ind med foredragene: “Spis dig til et superstofskifte og boost din sundhed” samt “Kan man tænke sig rask”, mens Guldborgsund Kommune satte fokus på folkesundhed i det brede perspektiv. Det blev dog først rigtig spændende (syntes jeg), da det hele blev vendt på hovedet af cand.mag Lotte Schlosshauer Frøik og hendes filosofiske syn på, hvordan vi kan opnå ejerskab i forhold til os selv og vores liv.

Vi ved det jo godt. Vi ved godt, at det er usundt at ryge, at det er usundt at drikke for mange genstande, at det er usundt at veje for meget, at vi skal motionere mindst 30 min. om dagen osv. osv. Vi ved det godt, men derfra og til at gøre noget ved det i praksis, der kan af og til være rigtig langt. Og skal vi overhoved gøre noget ved det?

Det endegyldige svar kom aldrig. Måske fordi det ikke findes? Måske fordi vi løb tør for tid?

Jeg syntes, det var vildt spændende og vil meget gerne tage debatten op her på bloggen og høre din mening.

Hvad mener du er sundhed?

Hvad skal der til for at du kan opnå ejerskab i forhold til dit liv og din sundhed?

Er det nye kostråd, som dem der er kommet i dag? (jeg har endnu ikke haft tid til at gennemlæse dem, så min holdning kommer først senere)

Er det viden og dokumentation?

Er det at blive ”set” og mødt med tillid og forståelse?

Hvad er det, der kan ”vække”, inspirere og/eller motivere dig?

Jeg håber virkelig, at du har lyst til at byde ind her, for det er et super spændende område!

PS: nu er teknikken endelig på plads omkring opsætningen af min e-kogebog. Jeg har endnu ikke foretaget det sidste testkøb, men når det er på plads, så skal du nok høre det og er du med på mit nyhedsbrev (du kan tilmelde dig her), så kan jeg også godt love dig, at du får et godt lanceringstilbud.

Tilbage

4 kommentarer


 1. sep 18, 2013
  12:16 am

  Jette

  Hej Charlotte
  Kunne ikke skrive før (var inde på bloglovin’), men nu virker det vist : )
  Vil bare sikre mig at du har modtaget min mail, da jeg har haft problmer med mailen her på det sidste… kan godt se at du har været travlt optaget hele dagen (lyder som en virkelig spændende dag), så det er kun for at være sikker på at du har modtaget!
  : )


  • sep 18, 2013
   8:16 am

   sundforsjov

   Kære Jette
   Mailen er gået igennem 🙂 Jeg har haft rigtig travlt, men har sendt dig en kort mail.
   Kærligst Charlotte


 2. sep 20, 2013
  9:46 am

  Lotte

  Hej Charlotte

  Ja selv tak for en god dag og de rosende ord.
  Som jeg også sagde på dagen, synes jeg det er noget af et problem, hvis vi beskæftiger os med sundhed, generelt, men ikke er i stand til at definere begrebet sundhed. Det er vigtigt at vide, hvad det er man vil, og det kan man i sagens natur ikke vide, hvis man ikke ved, hvad udgangspunktet er. Den gode Sokrates ville afkræve os en definition til at starte med, og han ville insistere på, at hvis erkendelse skal opstå, så må modsætninger fjernes. Jeg kan have en idé om, at jeg gerne vil være sundere, men hvis jeg ikke ved, hvorfor, kan jeg heller ikke finde frem til hvordan.

  Er sundhed f.eks. at vi alle lever længe/længst muligt?
  Er sundhed bare trivsel? Hvis det er det, så er der jo masser af mennesker, der lever glimrende med og i lidelse.
  Er sundhed en moralsk forpligtelse overfor samfundet, familien eller?
  Kan det hele føres ned til individniveau eller er vi nødt til at tænke større over fænomenet sundhed?

  Jeg har ikke svarene, men jeg har en hypotese om, at nuværende sundhedsepoke ogsp vil slå fejl på linje med det hav af andre vi har set tidligere. Den samlede mængde at sundhed vil ikke ændre sig en tøddel før, vi har adresseret det fundamentale spørgsmål: hvad ér sundhed.

  Usunde hilsener fra Lotte 😉


  • sep 20, 2013
   9:52 pm

   sundforsjov

   Kære Lotte
   Det er jo en meget væsentlig pointe, som du kommer med. Så jeg kaster mig ud i det 🙂 Sundhed er for mig en krop fri for stress. Det er en individuel eller personlig oplevelse af “liv”, glæde og frihed. At vi får lov til at være dem, og at vi elsker og acceptere os selv – præcis, som vi er. Og jo, det er store sager, men det er sundhed for mig. Sundhed er ikke, at vi lever længst muligt. Sundhed er, at vi selv FØLER, vi lever, mens vi er her. I virkeligheden er det, om der er liv og glæde i vores øjne.
   Nye undersøgelser viser en sammenhæng mellem kolesterol og følelser. http://www.holistica-medica.dk/site/kolesterolet_afspejler_dine_flelser__endelig_en_undersgelse_der_kan_flytte_fokus
   Sætter vi kun restriktioner og løftede pegefingre op, som udløser skyld og dårlig samvittighed, så er spørgsmålet jo ift. undersøgelsen, om ikke det er spild af nye kostråd og gode intentioner. Dét syntes jeg, er spændende at kigge på 🙂
   Kærlig hilsen Charlotte

Skriv en kommentar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort eller delt. Krævede felter er markeret med *