EmediateAd
Sund for Sjov

Om urinstinkter og valget mellem skolebod og madpakke

Siden 0.klasse har vores piger fået penge med i skole hver fredag til at købe frokost i skoleboden. De har altid fået en lille, sund madpakke med til formiddagspausen og mellem 15-20 kr. til at handle frokost for.

Jeg har ikke altid været begejstret for indholdet i skoleboden, men jeg må indrømme, at jeg har forsøgt at se igennem det. Der har både været sunde valg som grøntsagsstænger og frisk frugt, men der har også været de mere usunde (set med mine “briller) så som frugtyoghurt, juice, riskiks og fredagskage. Vi har ikke gjort noget ved det, men valgt en vinkel hjemme hos os, der hedder: ”der er fristelser alle steder. Hvordan lærer vi bedst muligt at håndtere disse”.

Vi har tidligere taget en snak om, hvad der er sundt og mættende i forhold til skolebodens udvalg og vores yngste datter (som er den af pigerne der lettest falder for fristelser), har fået en lamineret seddel med i sin pung med de gode muligheder (bare hvis hun skulle glemme det, når hun nu stod alene oppe i skolen).

Fredag i sidste uge var vores yngste så, så ærlig (og det har hun fået ros for), at hun fortalte os, at hun var kommet til at bruge sine penge på juice og is. Og jeg må indrømme, da hun sagde ”is”, så steg blodtrykket lige en anelse.

Det fik mig i går morgens til at banke på hos skoleinspektøren, hvor vi fik en god snak og jeg spurgte ind til, om der var en politik på skolen ift. skoleboden. Inspektøren kunne godt kunne se, at det var et uheldigt “valg”, som vores yngste var kommet til at tage. Han lyttede, og lovede at tage en snak med indehaveren af skoleboden, men en decideret skolepolitik ikke var der ikke, og det kom der heller ikke, nu hvor den nye skolereform er på vej.

Jeg skriver ikke dette indlæg for at hænge nogen ud. Vi har alle travlt, mange er økonomisk presset og hvad vi hver især vælger at bruge vores tid på, det skal jeg ikke gøre mig til dommer for. Fakta er, at min datter købte is i skoleboden i fredages. Fakta er, at skoleinspektøren lyttede. Fakta er, at vores skole ikke har en kostpolitik og at der heller ikke kommer en foreløbig. Hvordan vi tolker det, er op til os alle hver især.

Nu er det op til mig og min familie at afgøre, hvordan vi har lyst til at “vælge” fremover. Vi skal finde ud af, om vi vil vælge skoleboden fra eller om vi vil give pigerne bodpenge med en anden dag. I går spurgte jeg på Facebook, hvad I derude ville vælge og der kom mange gode bud ud af.

Flere foreslog, at vi skulle tage en snak med pigerne om, hvad der er sundt at købe og selvom det er ved at blive et rigtig langt indlæg, så vil jeg gerne fortælle lidt om, hvorfor det ikke altid nytter i den her situation.

HER HANDLER DET SLET IKKE OM VILJESTYRKE, VIDEN OG KONTROL – DET HANDLER OM URINSTINKTER.

Når vi står foran valget mellem den sunde frokost og en is, så sker der noget i hjernen. Faktisk sker der det, at vores reptilhjerne slår til. Det er den del af hjernen, som vi bruge tilbage i urtiden og som hjalp os med at overleve.

Da vi levede som urmennesker, var det ikke muligt at spise mad på samme måde, som vi gør det i dag. Der var dage eller perioder uden mad blandt andet pga. årstiderne. Der kunne være is på vandet, der kunne være nøgne buske og træer, der kunne være langt mellem dyrene osv. og dengang var det smart, at vi havde et ”system”, som fik os til at skrue ned for forbrændingen og samtidig række ud efter mad, når chancen bød sig. Og det er lige netop dette system, som slår til, når vi ser isen. Her tænker reptilhjernen: ”så meget energi for SÅ LIDT indsats – det er genialt. Det gør jeg”.

Og det sker ikke kun for børn! Det sker også, når vi står i køen og den ”venlige” ekspedient spørger os, om ikke vi vil købe 2 sodavander – ”du får nummer to med for kun 5 kr”. Smart tænker reptilhjernen og slår til.

Nå men tilbage til familien. Vi har endnu ikke taget en beslutning. Vi har snakket og pt. vil pigerne helst ”bytte”, så de solder onsdag i stedet. Jeg må dog indrømme, at jeg er mere til forslaget fra Ulla om at give pigerne en sund snack med i madpakken fredag, som jeg kan stå indenfor – det kunne være en bananpandekage eller en hjemmelavet muffin.

Nu må vi se. En ting er sikker. Fredag er sløjfet som boddag!

Tilbage

2 kommentarer


 1. okt 30, 2013
  11:42 pm

  tanterne

  Man kunne godt ønske sig 30 år tilbage i tiden, hvor der næsten kun kunne købes en mørk bolle i skoleboden.
  Og jeg er lykkelig for at vores skolebod-besøg ikke er lagt fast i et skema. Nu kan det holdes på et par gange gennem et år


  • okt 31, 2013
   7:56 am

   sundforsjov

   Det kunne man sagtens 😉 Jeg syntes, vi er ved at komme frem til en løsning, som virker for alle parter. Vi havde en god snak med tøserne i går og de er frisk på at droppe boden, hvis vi sammen laver nogle hjemmelavede lækkerier, de kan få med i stedet. Så jeg må bare i sving 😉
   KH Charlotte

Skriv en kommentar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort eller delt. Krævede felter er markeret med *