EmediateAd
Sund for Sjov

Hvor ”hellig” skal man være?

Det er jo egentlig et rigtig godt spørgsmål, når det kommer til mad eller for den sags skyld alt mulig andet. Spørger du mig, så er svaret: ”lige så hellig, som du har LYST til at være”.

Har du lyst til at køre nul sukker politik, nul hvede politik eller nul mælk politik, så gør det, men gør det, fordi, det er et bevidst valg og fordi, du virkelig har lyst.

Jeg tror ikke på restriktioner, forbud og begrænsninger og personligt går jeg i baglås, hvis der er ting, jeg ikke må. Jeg føler mig begrænset og min hjerne kan næsten ikke tvinges til at ”indordne” sig. Det gælder i øvrigt for os alle. Hvis jeg siger til dig, at du ikke må tænke på en blå ballon, hvad tænker du så på? Rigtigt – en blå ballon. Det samme gælder, hvis jeg siger til dig, at du må ikke spise sukker. Så begynder din hjerne at fokusere på sukker og hele tiden minde dig om alt det, som indeholder sukker.

Vender jeg derimod det hele på hovedet og siger, du må gerne spise slik og alt mulig andet l-o-r-t – det må du, så længe du minder dig selv om konsekvenserne af at spise det, så sker der noget andet. Så sker det nemlig det, at du bliver i stand til at spørge sig selv, om du har LYST til konsekvensen?

I nogle tilfælde vil svaret være ja, og det er vel også okay? Eller hvad?

For mig er det helt okay, så længe vi ikke bruger vores valg til at gøre os til offer. Det kan ikke nytte noget, at vi spiser fredagsslik og eftermiddagskage på arbejdet flere gange om ugen og så brokker os over, at vægten går den forkerte vej og at vi har en dårlig forbrænding ift. til andre. Det er at bilde os selv en løgn på ærmet. Det er ikke synd eller snyd. Det er en konsekvens af et valg, som vi har taget eller undladt at tage. Længere er den i bund og grund ikke.

Men valget behøver jo ikke være det samme hele tiden – især ikke, hvis det medfører, at vi føler os begrænsede. Så er det jo ikke sjovt længere!!

For mig handler det derfor om at mærke efter.

Hjemme hos os spiser vi fredagsslik. Det sker, at det er sund slik, som vi har lavet i fællesskab, men det sker også rigtig tit, at vi netop denne dag vælger at spise kunstig slik. Slik fyldt med skidt, lort og kemi. Og at vi gør det med god samvittighed. Vi ved, at det er en dårligt valg hvad angår sundhed, men vi har taget en beslutning og den har vi ”fred” med.

Så er det jo desværre sådan, at sukker er et farligt stof, som kan hive og trække i os en HEL aften. Står der en skål slik på bordet, så kan en aften ende med at blive en laaang aften fyldt med indre skænderier og dialoger om, hvorvidt det er tid til at stoppe nu, eller nu, eller om man bare liiiige skal have et stykke mere osv.

Så hvad kan man gøre for at undgå dette, hvis man gerne vil spise lidt sukker nu og da?

Igen vil jeg anbefale, at man tager et bevidst valg. Spørg dig selv, hvor meget du gerne spise. Læg en plan og hold dig til den. Gør planen helt konkret. Har du besluttet dig for, at du vil spise fem stykker slik, så tager du en skål og kommer fem stykker slik op i den, ellers virker det ikke.

Fredagsguf

Når du synligt kan se, at du har fem stykker, så vil jeg love dig for, at du nyder dem, gemmer dem, smager på dem og i de fleste tilfælde også mærker roen og stoltheden, når du har spist din ration – også selvom familien ikke er færdig med deres. Du har fulgt din lyst, men du har gjort det med bevidst omtanke – og dét er fedt!

Hvad tænker du eller måske rettere, hvad vælger du?

Tilbage

4 kommentarer


 1. nov 21, 2013
  5:26 pm

  Dorte Petersen

  Hej Charlotte.
  I går da Emil og jeg var på sygehus til kontrol, blev vi sultne inden vi kørte hjem. Vi gik rundt i kiosken i vestibulen. Vi købte ingenting. Jeg overgav mig og Emil fik et happymeal fra Mac Donald da vi kørte hjemad. Jeg fik ingenting. Jeg havde mange overvejelser da vi gik gennem byen. Men havde ikke lyst noget af det. Spiste lidt da jeg kom hjem.
  Ang slikskålen, så ville jeg tømme den hvis den stod foran mig, derfor har jeg min egen skål. Jeg synes jeg er blevet bedre til at vælge rigtig mad og ikke slik.
  Ses snart.
  Dorte


  • nov 21, 2013
   10:47 pm

   sundforsjov

   Kære Dorte
   Sygehus og kiosker er ALTID en udfordring især fordi vi sjældent finder rigtig mad her. I sådanne tilfælde går jeg efter en banan og nogle nødder eller kører videre til en fakta og køber en salat med kål eller masser af grønt. Og så handler det selvfølgelig igen om vaner – flot at du mærker, at du er blevet bedre til at vælge rigtig mad fremfor slik 🙂
   Vi ses snart! Kærligst Charlotte


 2. nov 21, 2013
  9:49 pm

  Charlotte Lindhardt

  Det har jeg også lige netop selv haft oppe at vende.
  Jeg prøver så vidt muligt at leve sundt hjemme, og så skejer jeg lidt ud på restauranter og når vi har gæster. Tanken om at skulle leve komplet asketisk uden sukker, gluten og mælkeprodukter ALTID, får også min hjerne til at gå agurk 🙂

  Fint indlæg!


  • nov 21, 2013
   10:48 pm

   sundforsjov

   Tak Charlotte – og fedest at høre, at du har fundet og valgt en løsning som passer netop til DIG 🙂
   Kærlig hilsen Charlotte

Skriv en kommentar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort eller delt. Krævede felter er markeret med *