Lette, ”luftige” og lækre stenalderboller
Gennem de sidste måneder har vi hjemme hos os talt om, at vi godt kunne tænke os et 14 dages familieprojekt på en ren kostretning som eksempelvis stenalderkost eller LCHF.
Egentlig er vi i bund og grund bare fortaler for at spise rigtig mad af gode, sund og naturlige råvarer og ikke følge bestemte kostretninger og lade sig begrænse af diverse restriktioner. Vi går ind for at lytte til kroppen og given den det mad, som både krop og sind trives bedst med. Men det sker, at FORVENTNINGER har det med at spænde ben for nye, sunde retter og initiativer. Nøddebrødet smager bare ikke lige så godt – i hvert fald i følge min mand og mine børn – når man forventer ”det gamle” eller ”det traditionelle”. Og det er jo nemmere liiiige at vælge rugbrødet, når det nu ligger der i kassen alligevel.
Så manden foreslog – helt på eget initiativ – om vi ikke skulle lave et familieprojekt på 14 dage i det nye år, hvor vi prøvede de kornfri forslag af med HELT åbent sind. Det tog jeg selvfølgelig imod med kyshånd.
Vi er begge spændte på at se, hvad der sker, hvis vi tager 14 dage på en “ren” kostretning. Vil det ændre holdning hos nogle af os? Både til smag, konsistens og energi? Vil vi mærke en forandring på vores krop. Hvad vil det egentlig ske?
Det får vi svar på om 14 dage! I dag er vi startet op på en ”semi” stenalderkost og med semi mener jeg, at vi ikke har fravalgt rodfrugter og stadig spiser en lille smule økologisk smør.
Første udfordring blev pigernes madpakke. De ville gerne have en stenalderbolle og det måtte jeg så i gang med. Heldigvis fandt jeg en super inspirerende opskrift hos Jeanette fra bloggen ”mad i harmoni”. Jeg havde ikke alle ingredienserne hjemme og ville også gerne have lidt grønt i bollerne, så min version endte sådan her.
Ingredienser til 12 boller:
- 200 g mandler
- 175 g hasselnødder
- 25 g chiafrø
- 1 tsk. carob
- 20 g Fiberhusk
- ½ tsk. havsalt
- 2 gulerødder (ca. 150 g uden skræl)
- 65 g bløde dadler uden sten
- 2 dl økologisk sojamælk
- 50 g kokosolie
- 4 økologiske æg str. M/L
Sådan:
Mandler og hasselnødder males til en fint og luftig mel og kommes op i en skål sammen med chiafrø og carob. Gulerødderne rives på den fine side af rivejernet og kommes op i melet sammen med fiberhusk og havsalt.
I en ny skål blandes dadler, sojamælk og kokosolie og blendes med en stavblender. Den blendede masse røres sammen med de øvrige ingrediensen og til slut piskes æggene til en luftig masse. Pisk æggene i ca. 3 minutter og vend den luftige æggemasse forsigtigt sammen med dejen. Del evt. æggemassen og rør den i over 2-3 gange.
Lad dejen hvile i ca. 10 minutter og form herefter 12 boller med en ske (med samme teknik, som når du former frikadeller).
Bollerne bages midt i ovnen ved 160 grader varmeluft i ca. 25-30 minutter. Lad bollerne køle af på en rist og opbevar dem i en papirspose eller i en lufttæt beholder. Indlægget indeholder affiliatelinks.
Tilbage