EmediateAd
Sund for Sjov

Lette, ”luftige” og lækre stenalderboller

Gennem de sidste måneder har vi hjemme hos os talt om, at vi godt kunne tænke os et 14 dages familieprojekt på en ren kostretning som eksempelvis stenalderkost eller LCHF.

Egentlig er vi i bund og grund bare fortaler for at spise rigtig mad af gode, sund og naturlige råvarer og ikke følge bestemte kostretninger og lade sig begrænse af diverse restriktioner. Vi går ind for at lytte til kroppen og given den det mad, som både krop og sind trives bedst med. Men det sker, at FORVENTNINGER har det med at spænde ben for nye, sunde retter og initiativer. Nøddebrødet smager bare ikke lige så godt – i hvert fald i følge min mand og mine børn – når man forventer ”det gamle” eller ”det traditionelle”. Og det er jo nemmere liiiige at vælge rugbrødet, når det nu ligger der i kassen alligevel.

Så manden foreslog – helt på eget initiativ – om vi ikke skulle lave et familieprojekt på 14 dage i det nye år, hvor vi prøvede de kornfri forslag af med HELT åbent sind. Det tog jeg selvfølgelig imod med kyshånd.

Vi er begge spændte på at se, hvad der sker, hvis vi tager 14 dage på en “ren” kostretning. Vil det ændre holdning hos nogle af os? Både til smag, konsistens og energi? Vil vi mærke en forandring på vores krop. Hvad vil det egentlig ske?

Det får vi svar på om 14 dage! I dag er vi startet op på en ”semi” stenalderkost og med semi mener jeg, at vi ikke har fravalgt rodfrugter og stadig spiser en lille smule økologisk smør.

Første udfordring blev pigernes madpakke. De ville gerne have en stenalderbolle og det måtte jeg så i gang med. Heldigvis fandt jeg en super inspirerende opskrift hos Jeanette fra bloggen ”mad i harmoni”. Jeg havde ikke alle ingredienserne hjemme og ville også gerne have lidt grønt i bollerne, så min version endte sådan her.

Ingredienser til 12 boller:

 • 200 g mandler
 • 175 g hasselnødder
 • 25 g chiafrø
 • 1 tsk. carob
 • 20 g Fiberhusk
 • ½ tsk. havsalt
 • 2 gulerødder (ca. 150 g uden skræl)
 • 65 g bløde dadler uden sten
 • 2 dl økologisk sojamælk
 • 50 g kokosolie
 • 4 økologiske æg str. M/L

stenalderboller

Sådan:

Mandler og hasselnødder males til en fint og luftig mel og kommes op i en skål sammen med chiafrø og carob. Gulerødderne rives på den fine side af rivejernet og kommes op i melet sammen med fiberhusk og havsalt.

I en ny skål blandes dadler, sojamælk og kokosolie og blendes med en stavblender. Den blendede masse røres sammen med de øvrige ingrediensen og til slut piskes æggene til en luftig masse. Pisk æggene i ca. 3 minutter og vend den luftige æggemasse forsigtigt sammen med dejen. Del evt. æggemassen og rør den i over 2-3 gange.

Lad dejen hvile i ca. 10 minutter og form herefter 12 boller med en ske (med samme teknik, som når du former frikadeller).

Bollerne bages midt i ovnen ved 160 grader varmeluft i ca. 25-30 minutter. Lad bollerne køle af på en rist og opbevar dem i en papirspose eller i en lufttæt beholder. Indlægget indeholder affiliatelinks.

bolle

Tilbage

12 kommentarer


 1. jan 7, 2014
  1:26 pm

  Jette

  Hvad synes I så om bollerne? Er de gode?
  Jeg troede da ikke at stenalderkost var uden rodfrugter, er det ikke kun LCHF der fravælger dem?


  • jan 7, 2014
   2:00 pm

   sundforsjov

   Kære Jette
   Overraskende GODE 🙂 Vores ældste datter sagde i går, at det slet ikke havde føltes som at være på “kur” (og det er bestemt heller ikke meningen), da hun spiste sin madpakke og heri en af bollerne.
   Hvad jeg har kunne læse mig til, så undlader de hardcore stenalderfolk alle stivelsesholdige grøntsager – og det er rodfrugter jo. Det har jeg blandt andet læst her http://sannabanana.com/paleo-liste/ og på et par andre blogs. Må indrømme, at jeg ikke har studeret det helt til bunds, så er der en ekspert i stenalderkost, er de velkommen til at melde sig på banen og give et meget mere præcist svar 🙂
   Kærlig hilsen Charlotte


 2. jan 7, 2014
  2:05 pm

  Malene B. Dollerup

  Hej Charlotte. Jeg får stadig fejl når jeg forsøger at kommentere på din blog øv altså. men her er hvad jeg ville have skrevet til dine stenalderboller. Det er lidt vigtigt for mig, at budskabet med rodfrugterne når frem! Kh Malene:

  Hej Charlotte. De ser gode ud, de boller. God fornøjelse med projektet. Altså, jeg er lige nød til at korrigere dig, for Stenalderkost indeholder ALTID rodfrugter. De udelades nogen gange af folk, der vil tabe sig, men generelt at stenalderkost/ paleofolket fortalere for rodfrugter. Rigtig mange spiser også smør, så på den måde, vil jeres projekt skam blive 100% stenalderkost! (Det eneste der med sikkerhed skal udelades er korn, sukker, tilsætningsstoffer, bønner) Man kan sige, der er tale om “Low crab” og ikke “low carb”. Du er jo selv god til opskrifter, men hvis du savner flere, har jeg en liste her: http://www.paleolivet.blogspot.dk/p/opskrift-arkiv.html


  • jan 7, 2014
   2:08 pm

   sundforsjov

   Kære Malene
   Så lykkedes det mig at få din kommentar igennem 😉
   Fedt at du lige giver din kommentar med og korrigerer mig! For der er altså flere blogs “derude”, hvor det ikke fremgår særlig tydeligt og det kan da skabe en del forvirring. Så nu skulle den “ged” være barberet – tusind tak :-*
   Jeg skal klart forbi og lade mig inspirere til flere nye opskrifter.
   Kærlig hilsen Charlotte


 3. jan 11, 2014
  5:01 pm

  Dofute

  Du inspirerer til bagning i regnvejr….. Hvis man ikke har 1 stk. carob…. Hvad kan man erstatte med ?
  Smil fra mig til dig


  • jan 11, 2014
   6:14 pm

   sundforsjov

   Kære Dorte
   Det glæder mig 🙂 Hvorfor ikke bruge tiden indendørs på noget fornuftigt 😉 Kakao hvis du er til en sød udgave og kardemomme, hvis du er til en “mad”udgave. Kærligst Charlotte


 4. jan 11, 2014
  11:23 pm

  Dofute

  De blev så gode, jeg lavede dem uden carob, men med en halv fint revet squash og en enkelt gulerod….. De er SÅ delikate.


  • jan 12, 2014
   3:25 pm

   sundforsjov

   Fantastisk at høre Dorthe 🙂 Jeg har selv haft squash i tankerne, så fedt at få din respons herpå – tusind tak!
   Kærlig hilsen Charlotte


 5. jun 14, 2015
  6:03 pm

  Anja

  Er sojamælk en del af stenalderkosten?
  Jeg har hørt/lært at soja er en bønne og derfor ikke noget “vi” spiser 🙂
  Men jeg vil da lige prøve at lave disse lækre boller med mandelmælk i stedet for (det har jeg nemlig i køleskabet) 🙂


  • jun 15, 2015
   8:10 am

   sundforsjov

   Kære Anja
   Sojamælk er ikke en del af den “rene” eller hardcore stenalderkost, da man – som du skriver – ikke må spise bønner. Jeg trives rigtig dårligt med for mange restriktioner, så vi valgte en semi-version og brugte derfor “bare” sojamælk, men du kan sagtens skifte ud med mandelmælk 😉
   God fornøjelse – syntes disse boller er super lækre!
   Kærlig hilsen Charlotte


 6. jan 29, 2018
  8:47 pm

  Elisabeth

  Mon de kan laves uden dadler?


  • jan 30, 2018
   8:53 pm

   sundforsjov

   Kære Eisabeth
   Det tænker jeg sagtens, de kan. Vil du have bollerne søde, kan du prøve med sukrin gold i stedet. Ellers kan du tilsætte lidt ekstra nødde- eller sesammel.
   Kærlig hilsen Charlotte

Skriv en kommentar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort eller delt. Krævede felter er markeret med *