EmediateAd
Sund for Sjov

Indsigt, forståelse, kærlighed og accept – de fire grundpiller

Overvægt, overspisning og/eller afhængighed er stort set altid forbundet med følelser. Holistisk set er der en tæt forbindelse mellem følelser og mad. Sund mad kan genopbygge vores krop og fremme dens forbrænding, men mad kan også nedbryde vores krop og drukne vores mest sårbare og dybtliggende følelser (eller i hvert fald holde dem på afstand for en stund). Jo mere vi spiser, jo mindre mærker vi. Og netop derfor må vi kigge indad, hvis vi gerne vil ”knække koden” til et varigt vægttab (eller det tilbagevendende sukkerbehov).

I sidste uge gik det op for en af mine klienter, at hun bar rundt på en indre, smertefuld overbevisning, som hun ubevidst havde gjort alt for at holde på afstand med mad og usunde sager. En overbevisning som lød ”du er altid til gene for andre. Lad vær med at sige din mening og vise, hvem du er. Det koster dig noget. Det er dyrt. Du ved jo godt, at du bare ender med at miste dine venner eller din familie – igen”. Men hvor ondt gør det lige, at man inderst inde føler, at man ikke har ret til at være sig selv og sige sin ærlige mening uden det koster noget – at man ikke kan blive elsker og accepteret af sine kære præcis, som man er?

Langt inde i sjælen er det smertefuldt og den smerte kan man holde på afstand med mad. En sådan programmering og selvopfattelse er man nød til at bryde med, hvis man vil af med sin afhængighed. For først når ”stemmen” slipper (eller man får indsigt i, hvad det i virkeligheden er, den ønsker at sige til en), så slipper behovet for at holde smerten på afstand.

Sagt med andre ord logikken i at undertrykke sig selv og sine følelser er, at vi gennem vores opvækst og forskellige oplevelser (store som ”små”) er kommet til at tro på, at vi bliver nød til at undertrykke vores behov nærhed og kærlighed, hvis vi ikke vil miste vores familie eller dem, som står os nær. Og dermed er vores grundlæggende behov for kærlighed, nærhed og accept blevet koblet sammen med en konklusion i vores underbevidsthed, som siger, at vi for alt i verden må bide tænderne sammen og lægge låg på vores følelser, hvis vi ikke skal miste vores tryghed, vores familie, vores arbejde, vores fællesskab og vores evne til at overlevelse.

Og det er netop derfor, at det ikke bare nytter – på den lange bane – at sige ”skru op for motionen og ned for kalorierne” eller ”luk munden og let røven”. Det er en kortvarig løsning, som forsøger at motivere os gennem skyldfølelse og viljestyrke. Den varige løsning går altid gennem de fire grundpiller indsigt, forståelse, kærlighed og accept <3

Tilbage

2 kommentarer


 1. jan 13, 2014
  10:59 pm

  Dofute

  Puha det er hård læsning, ville gerne skrive noget godt tilbage….
  Faktum er at du rammer plet.
  ❤️
  Tak Charlotte


  • jan 14, 2014
   9:48 am

   sundforsjov

   Kæreste Dorte
   Det er absolut det bedste, du kan skrive <3 <3
   Kram og tanker Charlotte

Skriv en kommentar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort eller delt. Krævede felter er markeret med *