EmediateAd
Sund for Sjov

”Du vil en hel masse, men gør aldrig en skid”

Selvkritik og et alt-eller-intet mind-set er en af de mest giftige ting, som du bør være opmærksom på, når du beslutter dig for at ændre livsstil. Du kan have de bedste intentioner, den bedste motivation og en kost, som du rent faktisk godt kan lide og alligevel kan dit mind-set (den måde du tænker og opfatter verden og i høj grad dig selv på) ende med at spænde ben og få projektet med de bedste intentioner til at falde til jorden.

Ofte hører jeg klienter (især de kvindelige) sige; ” Jamen jeg kan jo sagtens finde ud af det, når det handler om at holde hus og når det gælder mit arbejde, men når det kommer til mad og motion, så kan jeg ikke – og jeg fatter ikke hvorfor?”.

Og forståeligt nok til kæmpe frustration.

For hvor svært er det lige at acceptere, at vi på nogle områder er så succesfulde og på andre områder føler os, som de største fiaskoer?

Rent ud sagt hamrende svært og samtidig aldeles nødvendigt. Accept og bevidsthed er altid første skridt mod forandring. Hvis vi konstant kæmper for at skjule særlige sider af os selv og samtidig er bange for, at de sider pludselig bliver opdaget, så ender det med at blive en selvforstærkende og negativ spiral, som dræner os for energi og øger behovet for sukker og slik (som om det ikke var stort nok i forvejen!).

Bare det at give slip og sige ”de grimme” ting højt gør underværker: ”Jeg spiser slik hver aften, når børnene er lagt i seng”. For når først det er ude, så begynder vi at kunne se os selv på ærlig vis og gøre noget ved problemerne.

Og her begynder det spændende arbejde. For det er her, vi begynder at se på, om det er en gevinst forbundet med vores mind-set og vores dertilhørende adfærd. Jeg kan med det samme godt afsløre, at det er der!

I de fleste tilfælde handler det om balance. Når vi stiller så høje krav og forventninger til os selv, når vi har svært ved at sige stop og sætte kærlige grænser, dræner vi os selv for livsglæde og energi. Har vi været på hele dagen (som vi måske i bund og grund ikke havde lyst til) og serviceret vores indre dialog, vores chef, vores børn osv. så skriger kroppen nærmest på en pause – ja i virkeligheden, så skriger den på fred.

“Så lad mig dog være. Jeg er træt. Jeg er brugt. Jeg har været “på” hele dagen og alle har kaldt på mig. NU er det mig. Nu er det min tid. Og gud hjælpe dig, hvis du forsøger at tage den fra mig”. Hvorfor tror du, at vores krop skriger, når vi forsøger at presse endnu et projekt ned over hovedet på os selv?

For mange bliver mad, slik og usunde sager altså lig med fred.

Og hvis fred er behovet, så forsvinder det ikke, før vi lytter til det og indfrier det. Vores krop bliver ved med at skrige på fred og på egenomsorg. For at genskabe balancen bliver vi nød til at acceptere, at vi har behov for fred. At vi har behov for egentid og at vi ikke kan rumme at være ”på” hele tiden. Det er ikke et svaghedstegn, det er ikke et tegn på manglende vilje eller hvad vi (eller vores omverden) ellers kan finde på at fortælle os selv. Det er et tegn på, at vi er mennesker.

Jo hurtigere vi opfylder vores behov for fred uden brug af slik og andre stimulanser, jo hurtigere begynder energien, overskuddet og lysten til at planlægge og leve sundt at vende tilbage og så er kæmpen og den onde cirkel pludselig brudt.

Kan du kende dig selv i ovenstående, så prøv at spørge dig selv om følgende, når du kaster (eller har kastet) dig over noget sukkerholdigt næste gang:

Hvad er det i virkeligheden, jeg har brug for?

Er der noget, jeg flygter fra – noget jeg ikke har lyst til at mærke?

Hvad fortæller jeg mig selv om mit behov for at flygte, for at få fred eller for at spise sukker (dit mind-set)?

Og så vil jeg selvfølgelig elske, hvis du får lys til at dele dine tanker med os i en kommentar.

Tilbage

8 kommentarer


 1. feb 26, 2014
  2:49 pm

  Mai-Britt

  Ja, det er lige præcis det der er mit problem! Og da jeg læste dit indlæg, faldt der en masse ting på plads inde i mit hoved! Tusind tak for det!
  Jeg spiser sukker og brød når jeg bliver stresset, presset og har for mange tanker . Og nu ved jeg at det er min krop, der skriger pause…. Fantastisk, sikke en øjenåbner!
  Nu har jeg jo nøglen til at gøre noget ved mit sukkermisbrug., Og ikke bare slå mig selv i hovedet, over at jeg ikke kan holde mig fra det.

  Tak!
  Mvh
  Mai-Britt


  • feb 26, 2014
   9:28 pm

   sundforsjov

   Kære Mai-Britt
   Hvor det glæder mig at høre, at du har genkendt dig selv og fået en øjenåbner og ny forståelse af dit sukkermisbrug. Din krop forsøger altid at fortælle dig noget 🙂 Nu hvor du kender dit grundlæggende behov kan du begynde at arbejde med andre, sundere og mere langtidsholdbare ting, som kan opfylde det samme behov – fred.
   Kærlig hilsen og god fornøjelse 🙂
   Charlotte


 2. feb 27, 2014
  8:33 am

  frk. sveske

  Kære Charlotte,
  Endnu et skønt indlæg fra din hånd.
  Jeg kan i den grad genkende mig selv i det du skriver, derfor har jeg også indført ‘migtid’. Det er dog bare ikke altid, jeg evner at lytte, men jeg er da nået et skridt på vejen.
  KH
  – frk. sveske


  • feb 27, 2014
   9:13 am

   sundforsjov

   Kære frk. sveske
   Det er en proces. Det er som at skrælle et løg, hvor du tager et lag af gangen. Nogle lag er tykkere og tungere end andre, men skridt for skridt mærker du lettelse og en evne til at lytte og forstå dig selv på et helt andet plan 🙂 Så jeg kan kun sige GODT GÅET 🙂 🙂
   Kærlig hilsen Charlotte


 3. mar 3, 2014
  11:58 pm

  Louise

  Kender det alt for godt.. Hjælper altid at spise lidt usundt, så har man det meget bedre..Indtil man tager på, så bliver man endnu mere trist 🙁


  • mar 4, 2014
   12:39 pm

   sundforsjov

   Kære Louise
   Sådan er det jo desværre. Usund mad holder følelserne på afstand og det gør, at vi aldrig kommer helt derind, hvor vi finder ud af, hvad det er, vores adfærd handler om og hvad der er, vores krop egentlig gerne vil fortælle os.
   Kærlig hilsen Charlotte


 4. mar 6, 2014
  9:39 am

  Regitze

  Spot on! Det er tankevækkende at så mange synes at bruge mad, alkohol, shopping etc til at flygte fra følelser eller træthed. Når overskuddet er væk er der lang vej til “det sunde”.
  Tak for indlæg der sætter fokus


  • mar 6, 2014
   10:21 am

   sundforsjov

   Selv tak Regitze – dejligt det “rusker” op og giver indsigt 🙂
   KH Charlotte

Skriv en kommentar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort eller delt. Krævede felter er markeret med *