Ved du, hvor meget sukker dit brød indeholder?
Med jævne mellemrum underviser jeg på Højskolen Marielyst og til juni står jeg sammen med forstander Mette Grønnegaard for kurset ”Sund og Stærk”. I den anledning skal vi kigge nærmere på vores fødevarer og vi skal også have et indblik i, hvor meget sukker der kan ”gemme” sig i vores mad.
Normalt regner jeg hverken kalorier eller sukker ud, når jeg vejleder i sund kost. Det er simpelthen for tidskrævende og en af de ting, man hurtigt ender med at give op overfor. Det behøver man i øvrigt heller ikke, hvis man spiser rigtig mad – altså den, som naturen har skabt og som ikke har været rundt omkring diverse fabrikker og e-numre.
Alligevel kan jeg godt blive forundret, forbavset og fascineret, når jeg støder på plakater, hvor man visuelt kan se, hvor meget sukker forskellige fødevarer indeholder. Derfor har jeg “leget” lidt og regnet på et par forskellige brødtyper.
Du kan selv gøre det ved hjælp af denne formel:
- 1 fødevare (eksempelvis 500 g brød)
- Find sukker eller sukkerarter pr. 100 g og divider det med tallet 100
- Eksempelvis 10 g sukker pr. 100 g (10 divideret med 100 = 0.10 g)
- Find sukker i fødevaren ved gange vægten på fødevaren med det tal, du netop fandt altså 500 X 0,10 = 50 g.
- Antal sukkerknalder findes ved at dividere med 2 til slut – 2 divideret med 50 = 25 sukkerknalder
Formlen er lånt fra fødevarestyrelsen og sundhedsstyrelsen.
Her kan du se et par eksempler på brød, som jeg har ”leget” med:
Sundhedsstyrelsen anbefaler maksimum 55 g sukker (28 sukkerknalder) til kvinder og 70 g sukker (35 sukkerknalder) til mænd om dagen.
Hvad tænker du om disse anbefalinger og er der nogen af disse brød, der overrasker dig?
Tilbage