EmediateAd
Sund for Sjov

5 sunde tips til påskedagene

Påskefrokosterne står for døren og jeg tænker derfor, at det er oplagt med et par tips til, hvordan du kommer sundere og ”lette” gennem påsken. Dem får du her:

1.     Spis morgenmad  Morgenmad afbryder nattens faste – deraf kommer det engelske ord ”breakfast”. Spiser du en god, mættende morgenmad med protein, sundt fedtstof og langsomme kulhydrater fra bær og grønt er det med til at holde dit blodsukker stabilt resten af dagen og gør det nemmere for dig at modstå fristelserne og fadet med påskeæg, når det bliver sendt rundt om bordet for tredje gang.

2.     Spis rigeligt med fisk  Tag godt for dig at fiskeretterne. Fisk indeholder omega 3 fedtsyrer, som fremmer din fedtforbrænding. Du får den mest optimale fedtforbrænding ved at spise 10 gram fiskefedt dagligt. Vælg fede fisk sild, makrel, sardiner og laks, der alle har et højt indhold af omega 3.

3.     Spis nøddebrød eller brød med fuldkorn Skær som udgangspunkt ned på brødet (især det hvide brød som ofte serveres til rejerne og osten). Hvidt brød er hurtigt og nemt at spise og nedbrydes hurtigt i dit mave-tamrsystem, men prøv lige at tænke over, hvor meget brød du kan spise 20 minutter (som det tager for din hjerne at frigive mæthedshormonerne, hvis alt er i balance) sammenlignet med nøddebrød, rugbrød og alt det lækre, grønne tilbehør.  Det er muligt, at du kun har planer om at spise et stykke hvidt brød, men før du ved at det, har du spist mere og mange flere kalorier end du reelt har behov for (og planlagt), fordi det hvide brød er med til at aktivere en uhensigtsmæssig spiseadfærd. Et højt fiberindhold i maden øger din mæthedsfornemmelse og bevirker, at du forbrænder flere af de kalorier, du indtager.

4.     Drop alkoholen og tilbyd at køre hjem Alkohol feder – desværre – for det er ikke så tit, vi kommer gennem en påskefrokost uden øl, snaps, rødvin og dets lige! Når vi har alkohol i blodet, stopper vores lever med at forbrænde fedt og forbrænder i stedet alkohol. En hel flaske vin svarer cirka til, at leveren stopper fedtforbrændingen i 8 timer! Det svarer til, at vi ”mangler” en tredjedel af døgnets fedtforbrænding.

5.     Spis langsomt Der går som nævnt 20 minutter før din hjerne registrerer, at du er mæt.  Undgå at spise for hurtigt og for mange kalorier ved at lægge dit bestik fra dig hver gang, du har taget en bid. Løft først bestikket igen, når du har tygget og sunket din mad. På den måde når din hjerne at følge med og du undgår at spise mere mad, end din krop reelt har brug for.

Og sidst men ikke mindst – læg en plan – en detaljeret plan. Tag eksempelvis din kalender frem eller en lille notesbog og skriv følgende: “torsdag skal vi til påskefrokost hos mine svigerforældre, her vil jeg:

  • Spise ommelet og grøntsager til morgenmad
  • Gå/løbe en tur på … km
  • Spise et stykke rugbrød (eller nøddebrød), dele det i fire kvarte og smage lidt af det forskellige pålæg
  • Spise ekstra af det grønne tilbehør (eller tager noget med selv – hvis, hvad skal det da være)
  • Drikke danskvand og nyde en kop kaffe med fløde eller et glas vin og tilbyde at køre hjem
  • osv.

Fredag kommer søren og birthe til påskefrokost her. Her vil jeg sørge for…

Jo mere detaljeret og forudseende du er, det større er dine chancer for succes. Når alle de gode, velmenende råd nu er givet, så får du lige et sidste …. NYD påsken og det helt uimodståelige vejr! Slap af og gør ting, som får din sjæl til at slappe af og le. Rigtig god påske!

Tilbage

Skriv en kommentar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort eller delt. Krævede felter er markeret med *