EmediateAd
Sund for Sjov

Elsk det grønne … og denne lasagne

Tænk sig, et nyt amerikansk studie har vist, at vores hjerne kan omprogrammeres til at elske det sunde! At selv den mest inkarnerede junkfoodspiser kan ende med at længtes efter sunde salater og et veldækket grønt bord.

Lyder det for godt til at være sandt?
Måske, men ny forskning viser det altså og faktisk kan jeg selv skrive under på det, men det vender jeg tilbage til.

Er det noget, som kan få os op af stolen, så er det mad bestående af fedt, salt og sukker. Netop disse fødevarer og særligt kombinationen af dem vækker nemlig vores center for belønning og får os til at frigive dopamin – et signalstof som blandt andet får os til at føle glæde og velvære.

Spørgsmålet er dog, hvorfor det lige netop er denne type mad, som kan få os til at spise… og spise mere? Hvorfor er det fedt, salt og sukker, som kan få os til at frigive dopamin og ikke gulerødder og grønne salater?

Svaret er ifølge ny forskning, fordi vi udvikles til at elske fedt, salt og sukker. Vi fødes, ifølge studiet, ikke til at elske pizza og pomfritter og afsky peberfrugter. Det er derimod en tilstand og et behov, som vi udvikler over tid som en konsekvens af, at vi har spist for meget af den hurtige og usunde mad. Her må jeg dog byde ind og sige, at andre studier viser, at vi biologisk og instinktivt set er skabt til at række ud efter mest mulig energi til mindst indsats og der er jo umådeligt mere energi (altså kalorier) i en pizza end der er i en pakke gulerødder.

Det er min erfaring, at vores instinkt bliver mere aktivt, når vi er stressede og udsættes for store mængder lettilgængelig mad fyldt med fedt, salt og sukker (hvilket vi netop gør i en tid, hvor alt skal gå stærkt og det er nemt at bestille pizza eller tage en burger med hjem).

Men et nyt studie netop offentliggjort i lægetidsskriftet “Nutrition & Diabetes”, konkluderer altså, at sidder vi fast i sukker, fedt og salt fælden, så er der faktisk en vej ud, for vores hjerne kan lære at holde af den sunde mad (du kan læse om studiet her, hvis du vil vide mere).

Personligt har jeg hadet grøntsager (i dag udgør de størstedelen af min kost og jeg spiser dem med velbehag). Efter diverse slankekure hvor jeg tvang mig selv til at spise 300 g grønt til frokost og aftensmad (og læg mærke til ordet tvang), nåede jeg til et punkt, hvor jeg nærmest fik kvalme, når jeg fik kogt blomkål og kogt broccoli ind i munden. Til sidst var det nærmest som om, at min hals lukkede sig og sagde STOOOOP! Jeg kunne simpelthen ikke mere, vel nok fordi jeg heller ikke smagte på maden, men blot sørgede for at sluge den… i hvert fald den grønne… når nu jeg skulle for at opnå det skide vægttab!

En dag gik det op for mig, at det grønne faktisk gjorde noget godt for min krop. Jeg lagde mærke til, at når jeg spiste grønt til mine måltider, så kunne jeg stadig spise brød uden at tage på i vægt, men undlod jeg det grønne – uden at spise mere brød – så steg min vægt langsomt. Den erkendelse fik mig til at tage en beslutning om at blive “venner” med det grønne. Når nu det gjorde noget godt for min krop og min vægt, så kunne jeg lige så godt få det bedste ud af det.

Og det har jeg fået.

I dag er det grønne tilbehør dét, jeg først tager stilling til og får på plads, når jeg planlægger eller tilbereder et måltid. Skulle de ske, at jeg ikke får spist nok grønt i et par dage, så kan jeg mærke det med det samme. Min fordøjelse bliver dårligere og min energi lavere. Og faktisk … og her kommer pointen så langt om længe… kan jeg mærke, at jeg higer efter et grønt måltid. Så joooe… der er altså noget om snakken.

Når den overvældende lyst til det grønne melder sig, så er det bare med at komme i køkkenet og kokkerere. Det er ikke altid, jeg har en opskrift, men så finder jeg en og lader mig inspirere af den. Det er der blandt andet komme denne grønne lasagne ud af:

Fyld:

 • 1 stort løg
 • 1 porre
 • 1 rød eller gul peberfrugt
 • 2 store, groftrevede gulerødder
 • 1 god håndfuld ærter – frisk eller frosne
 • 2 store, frisk hakkede tomater
 • 1 dåse koncentreret tomatpure
 • 1 dåse (drænet) kidneybønner (du kan også koge den, fryse den og tage en lille portion op til lasagnen)

Plader:

 • Squash i tynde skiver

Sauce:

 • Ca. 400-500 g økologisk hytteost
 • Koriander og spidskommen

Pynt:

 • B-gær flager eller friskrevet parmasanost

Sådan:

Rens og skyl alle grøntsagerne. Riv gulerødderne groft på rivejernet og svits dem på en pande sammen med et snittet løg. Tilsæt de resterende grøntsager og lad det hele svitse godt sammen. Smag til med lidt havsalt samt koriander og spidskommen. Har du lidt frisk chili eller tørrede chiliflager, er det også super at tilsætte.

Se om du kan hælde lidt af væden fra fyldet inden du lægger lasagnen sammen. Tag et ildfast fad og start med at lægge et lag fyld. Kom dernæst plader af squash og et lag hytteost drysset med koriander og spidskommen. Gentag med samme lag en gang til. Bag lasagnen midt i ovnen i ved. 175 grader i ca. 40-45 minutter.

Tilbage

Skriv en kommentar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort eller delt. Krævede felter er markeret med *