EmediateAd
Sund for Sjov

10 trin til at lukke munden på sukkermonsteret

Julen er ved at være slut, men desværre slutter trangen til sukker ikke altid sammen med højtiden. Tværtimod. Har du det som flertallet, så står du netop nu overfor en udfordring, som handler om at få sukkermonsteret til at slippe sit tag i dig og finde tilbage på rette spor eller det spor, hvorpå du gerne vil starte det nye år.

Luk munden på sukkermonsteret
10 simple trin lige til at gribe fat i med det samme.

1. Accept – tag et ærligt kig på dig selv og din adfærd. Har sukkertrangen fået lidt for meget fat i dig, så er første skridt accept og erkendelse. Erkend at du har lyst til sukker og har svært ved at styre det. At det netop nu er en kæmpe udfordring at komme igennem et måltid uden at afslutte det med en småkage, to stykker konfekt eller 4 halvgamle lakridser. Hvis du vender ryggen til problemet pga. irritation og skam over, vil du kun få sværere ved at komme tilbage på sporet. Jo mere du indser og accepterer dine svage punkter netop nu, dets mere forberedt og stærk vil du stå, når trangen til at impuls- eller overspise melder sig.

2. Lyt til kroppen – hvad er det egetlig sukkertragen handler om? Er det ”bare” et ustabilt blodsukker, der skal rettes op eller handler det om noget  andet? Er du i virkeligheden træt, selvom du lige har ”slappet” af og holdt ferie? Eller føler du dig ensom, fordi du har glemt dig selv og først og fremmest været god ved alle andre i juledagene?

Hvis det er blodsukkeret….

3. Så er det tid til oprydning – du kan ikke spise det, der ikke er der. Smid alt det, der kan fryses i fryseren. Giv de sidste julesmåkager væk og har du ikke nogen at give dem til, ja så smid dem ud eller giv dem til fuglene. Virker det lidt for drastisk, så mærk et øjeblik, hvem det er, der har kontrollen, så længe fristelserne er i nærheden? Dig eller maden? Jeg lover dig, at du vil stå tilbage med den mest fantastiske følelse, når du har smidt fristelserne ud og tænker: ”der fik jeg dig, tak for denne gang, det var hyggeligt, men nu er det mig der har kontrollen”.

4. Køb citroner – drik et glas vand med en halv friskpresset citron i hver morgen. Det gør underværker for fordøjelsen og sætter skub i maven, som højst sandsynligt er blevet lidt træg i julen. Og så letter det på energien, fordi du kommer af med alle affaldsstofferne, som ellers sidder i kroppen og gør dig træt.

5. Spis mættende morgenmad – få styr på blodsukkeret for morgenstunden. Spis en god omelet eller et måltid, som både indeholder protein, lidt sundt fedt og grønt tilbehør. Jo mere stabilt dit blodsukker bliver fra morgenstunden af, dets lettere bliver det at tæmme sukkertrangen senere på dagen.

6. Go green – gør det grønne lækkert. Lad vær med at falde tibage til, at det grønne bare skal på tallerknen og overstås, som var det en anden slanekur. Det er ”straf”, og det kommer du ingen vegne med. Køb i stedet ind, så du har en masse lækre grøntsager at lave skønne salater af og spis dem sammen med kød, hjemmelavet dressing eller hjemmelavet sovs.

7. Vær parat – beslut dig for, hvad du vil spise eller gøre, når sukkertrangen melder dig. At du eksempelvis vil spise en appelsin og drikke en kop te. Hvis du først skal tage stilling, når sukkertragen er der, er det ofte for sent og sandsynligheden for at du ”falder i” er meget større.

8. Frisk luft – kom ud i naturen og den friske luft. Ikke fordi du SKAL eller fordi du skal brænde kalorier af, men fordi det er dejligt og giver dig fornyet energi. Energi som du måske i virkeligheden forsøger at spise dig til via sukkeret.

9. Sov godt – det frister at være længe oppe og se julefilm i disse dage, men det gør dig også træt og mere modtagelig for fristelser næste dag. Faktisk har du flere sulthormoner og færre mæthedshormoner i kroppen, når du har sovet for lidt. Sluk for tv’et og gå tidligt i seng.

10. Kære du – sæt dig godt til rette med en god kop the og skriv et brev til dig selv. Et brev som du efterfølgende gemmer væk og ført åbner til næste jul. Skriv alle de erfaringer, du netop har gjort dig. Alt hvad der er gået godt og mindre godt. Noter konsekvenserne og skriv argumenter for, hvorfor du måske gerne vil handle anderledes til næste år. Det skal ikke være et brev fyldt med skyld, skam og skæld ud, men derimod et brev fyldt med refleksion og erfaring, som du kan bruge og blive kogere af.

Hvis det ikke er blodsukkeret… 

3. Træk vejret – tag en dyb vejrtrækning og tillad dig selv at mærke dine følelser. Hvad er det, du i virkeligheden har brug for? Hold fast i dig selv også selvom du ikke mærker noget umiddelbart. Lige pludselig kommer svaret. Læg gerne dine hænder på dit bryst og mærk dit hjerte. Hvilken følelse er der derinde. Du finder altid svaret i hjertet – ikke i hovedet. Vær derfor opmærksom på, hvor du “er”, når du leder efter svaret.

4. Accept – lad følelserne komme. Giv plads. Skub dem endelig ikke væk, men mød dem med accept.

5. Sig ja til dig selv – giv dig selv det, du mangler… bare på en sundere måde. Er du træt, så tag dig et hvil eller gå tidligt i seng. Er du ”overstimuleret” og har brug for fred, så få noget tid for dig selv også selvom det er ferie og du ”burde” være sammen med familien nu hver tiden endelig er der.

6. Få overblik – kig på resten af din ferie og måske også den hverdag, som snart venter dig. Måske flygter du fra tingene, fordi du ikke kan overskue dem eller fordi du har et arbejde eller en hverdag, som dræner dig for energi.

7. Tag action – tanker som ikke tænkes til ende og ting som du ikke handler på giver stress. Tag action og gør noget ved det, der dræner dig og giver dig et behov for at flygte eller hente ”kunstig” via sukkeret.

8. Tid til oprydning –  få først styr på de praktiske ting og hverdagen, som du netop har kigget på og dernæst på skuffer og skabe. Du kan ikke spise det, der ikke er det. Smid alt det der kan fryses og som frister dig i fryseren. Giv de sidste julesmåkager væk og har du ikke nogen at give dem til, ja så smid dem ud eller giv dem til fuglene. Virker det lidt for drastisk, så mærk et øjeblik, hvem det er, der har kontrollen, så længe fristelserne er i nærheden? Dig eller maden? Jeg lover dig, at du vil stå tilbage med den mest fantastiske følelse, når du har smidt fristelserne ud og tænker: ”der fik jeg dig, tak for denne gang, det var hyggeligt, men nu er det mig der har kontrollen”.

9. Fyld op – fyld dine omgivelser med gode sunde sager. Brug tid på at lave sund mad og smid sunde retter i fryseren, så du har noget nemt, som også  er sundt, når hverdagen melder sig.

10. Kære du – sæt dig godt til rette med en god kop the og skriv et brev til dig selv. Et brev som du efterfølgende gemmer væk og ført åbner til næste jul. Skriv alle de erfaringer, du netop har gjort dig. Alt hvad der er gået godt og mindre godt. Noter konsekvenserne og skriv argumenter for, hvorfor du måske gerne vil handle anderledes til næste år. Det skal ikke være et brev fyldt med skyld, skam og skæld ud, men derimod et brev fyldt med refleksion og erfaring, som du kan bruge og blive kogere af.

Tilbage

6 kommentarer


 1. jan 9, 2015
  9:18 pm

  Gurli

  Kære Charlotte.
  Jeg håber du e kommet godt ind i det nye år.
  Ja, det viste sig at være det helt rigtige sted at kigge. Du havde som altid nøjagtig skrevet om det, som jeg nu står i. TAK! December har ikke været svær og jeg har ikke overspist eller åbnet marcipanen, før jeg skulle bruge den… Lige indtil det blev den 24. Så gav jeg slip resten af julen OG nytåret.
  Jeg træner 6 timer om ugen og spiser stort set hele tiden sundt ,med gode fedtstoffer protein og masser af grønt og frugt. Men jeg er kronisk smertepatient og har ikke haft et godt efterår. Jeg har haft øgede smerter og desværre med en angstoverbygning,- disse faktorer betyder, sammen med at de to slags medicin, som øger appetit og vægt, at jeg har virkelig svært ved at lade være med at kaste mig over sukker! Og nu er sukkertrangen jo større efter julen. Jeg er kun 5-7 kg overvægtig og det er jo dejligt! Jeg er godt gift og har 4 børn ml 10 og 20. Mit ønske om at kunne slippe sukker, styre mig eller hvad man skal kalde det, er SÅ stort og mit overskud lille!
  Kh Gurli


  • jan 9, 2015
   10:44 pm

   sundforsjov

   Kære Gurli
   Tak 🙂 Jeg er kommet dejligt ind i det nye år.
   Det glæder mig, du fandt, hvad du søgte. Det tyder på, at der også kunne være en alt-eller-intet-tankegang på spil (det kan du læse mere om her: http://www.charlotterasmussen.net/alt-eller-intet-tankesaettet-den-direkte-vej-til-fiasko/ ).
   Det lyder som om, du har godt styr på både kost og motion. Tænk også i hvile/afspænding, så du får balancen med og er god ved dit nervesystem (som også påvirker stress, angsten, hormoner og dermed også sukkertrang og forbrænding). Og dernæst om der kan være tanker eller gamle overbevisninger, som er med til at sætte stress og sukkertrang i gang. Har du brug for hjælp hertil, er dette forløb en mulighed: http://charlotterasmussen.com/taenk-dig-let-og-glad-med-dig-centrum/
   Det handler om at finde balancen og derigennem finde frem til, hvad det er, din krop forsøger at fortælle dig.
   Kærlig hilsen Charlotte


 2. jan 12, 2015
  2:37 pm

  Gurli

  Kære Charlotte. Tusind tak for dit svar. Min weekend blev reddet og nu vil jeg nærlæse ovenstående indlæg og indlægget om alt eller intet, for at kunne navigere konstruktivt også når jeg er påvirket af den medicin, som er nødvendig.
  Ja, et forløb hos dig vil være en god ide. Det kan bare ikke lige blive nu


  • jan 12, 2015
   6:02 pm

   sundforsjov

   Kære Gurli
   Det glæder mig at høre 🙂
   God læselyst og du er altid velkommen.
   Kærlig hilsen Charlotte


 3. jun 12, 2015
  1:59 pm

  Janicke

  Kjære Charlotte! Dette er en god liste. Jeg merker sukkertrangen spesielt når jeg er sliten på jobb kl. 14.00 tiden. Da er det en stund siden lunch og blodsukkeret faller. Da er det godt å ha noe sundt å putte i munnen så jeg holder meg unna hvetebakst og sjokolade. Min største utfordring er å få nok søvn. Nattdyr som jeg er. Er jo så produktiv seint på kvelden😃 Takk for denne listen!
  Klem fra Janicke


  • jun 12, 2015
   2:17 pm

   sundforsjov

   Kjære Janicke 🙂
   Det er ganske naturligt, at blodsukkeret falder let midt på eftermiddagen, men i kombination med træthed, så kan det være en rigtig sukkertricker og så er det vigtigt at lytte til kroppen og have en plan 😉 Søvn er også med til at regulere din sult og mæthedshormoner, så det kan jeg godt se, kan være en udfordring, men med dine mange sunde lækkerier, så er jeg sikker på, at du klarer det ganske godt 🙂
   Klem Charlotte

Skriv en kommentar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort eller delt. Krævede felter er markeret med *