EmediateAd
Sund for Sjov

Lader du alt-eller-intet-tankegangen spolere din madlavning?

Hvis der er en ting, som går igen, når det handler om manglende succes og mislykkede vægttabsprojekter, så er det alt-eller-intet-tankegangen. Forleden kom jeg til at tænke på den og tænke tilbage på, hvordan selvsamme tankegang kunne styre (eller rettere spolere) min madlavning i ”gamle” dage.

Jeg havde set en opskrift på svensk pølseret i Jane Faerbers nyeste bog ”LCHF Året rundt” og den ville jeg prøve. I opskriften udgjorde knoldselleri kartofler og det vidste jeg ville blive afvist herhjemme. Så jeg havde købt en butternutsquash i stedet.

Som sædvanlig havde jeg ikke fået sat mig helt ind i opskriften, så da jeg gik i gang manglede jeg selvfølgelig ingredienser. Førhen var mangel på ”rigtige” ingredienser nok til at slå mg ud: ”Ejjj det er simpelthen løgn. Nu er det hele ødelagt. Så kan det også være lige meget”. Og så var den aften ødelagt … eller det vil sige, så var den aften en oplagt mulighed for at spise slik eller overspise, for nu kunne det jo være lige meget.

Adfærdsmæssigt set holder vi mennesker ikke fast i en vane med mindre, der er en gevinst forbundet med adfærden. Sådan er vi mennesker skabt fra naturens side. Og selvom overspisning og vægtstigning ikke virker som attraktive gevinster, så tro mig, der er altid en gevinst. I mit tilfælde var gevinsten, at jeg kunne slippe kontrollen et øjeblik, få fred og bare være “mig selv” – indtil det en dag gik op for mig, at den gevinst var for dyr og at jeg var klar til en ny med meget færre og selvdestruktive konsekvenser.

Tilbage til opskriften … i dag er min madlavning styret af muligheder. “Hvad har jeg i skabet?” Hvis jeg ikke har det, der skal i opskriften, hvad kan jeg så bruge i stedet, som minder om det? Og i 98 % af tilfældene ender det i en ny ret, som stadig smager helt fantastisk.

Pølseretten blev således til denne udgave:

 • 600 g kyllingepølser
 • En god klat smør
 • 1 butternutsquash
 • 2 løg
 • 1 frisk chili
 • 1 tsk. herbamara boullion
 • 1 spsk. sukrin gold
 • 200 g koncentreret tomatpure
 • Havsalt og peber
 • 2 dl piskefløde

Skær butternutsquashen ud i fire halve (så er den lettere at håndtere). Tag kernerne ud med en ske og skræl den. Skær den derefter i mundrette tern på ca. 1 x 1 cm.

Skær pølserne i stykker.

Kom smør i en gryde og svits tern af butternutsquash i 4-5 minutter. Tilsæt løg og frisk chili (i små tern) og lad det svitse yderligere et lille minuts tid. Skru ned for varmen og tilsæt herbamara boullion, sukrin gold, havsalt og peber og lad det småkoge 5-10 minutter. Tilsæt piskefløde og tomatpure og vend det hele godt sammen. Lad det stå et par minutter. Så er det klar til servering.

Jeg manglede lidt ekstra grønt, så jeg lagde revet spidskål og gulerod under pølseretten og så skal jeg love for, at jeg blev dejlig mæt. Dagens pointe er derfor – lad ikke alt-eller-intet-tankegangen spolere en lækker menu. Den gevinst, som du får ved at se muligheder er meget større og meget mere velsmagende!

svensk pølseret

 

Tilbage

2 kommentarer


 1. mar 18, 2015
  1:47 pm

  Dorte Petersen

  Kære kreative kvinde.
  I går lavede jeg mix af pølser, kartofler og spejlæg og blev selvfølgelig dårlig bagefter, men sådan går det når kokken tager ekstra vagter.
  Denne opskrift vil jeg huske. Kartoflerne erstattes af Butternutsquashen. Tak.
  <3


  • mar 18, 2015
   3:05 pm

   sundforsjov

   Du er så sød Dorte :-*
   Erfaring er guld værd og det har du fået. Og det glæder mig, at du kan bruge opskriften <3
   Kærlig hilsen Charlotte

Skriv en kommentar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort eller delt. Krævede felter er markeret med *