Kæmper du med en sød tand, selvom du lige har spist?
Forleden morgen, mens jeg sad på skolens parkeringsplads
Fuldt optaget af at skrive aftaler ind i min kalender
Bankede det på min bilrude
Det var en af mine travle mødre
Som lige havde brug for at stille mig et spørgsmål
Jeg er sikker på at du kan svare på det her
Hvorfor får jeg lyst til kaffe og kage lige efter, jeg har spist?
Hvis jeg mærker efter, så er jeg jo mæt…
I den kolde morgenbrise indleder vi en detektiv-opgave sammen.
Mig: Får du nok af det sunde fedt i dine måltider?
Moren: Ja, i går til frokost havde jeg både avokado, torsk og ægte mayonnaise
Mig: Okay, hvad spiste du til morgenmad?
Moren: Åhhh (griner), det kan jeg ikke huske
Moren: Jo, det var vist en banan Â
Moren: Jeg tror også, jeg spiste en skive rugbrød med ost til formiddag
Mig: Der har vi svaret
Mig: Dit blodsukker ikke været stabilt fra morgenstunden
Kæmper du også med en søde tand, selvom du lige har spist?
Hvis du vil holde dit blodsukker stabilt – hele dagen
Er det ikke ligegyldigt, hvad du spiser til morgenmad
Lad mig fortælle dig om et studie, som jeg plejer at gennemgå
Når jeg er ude og undervise eller holde foredrag
En forsker ved navn Dr. David studerede over 12 uger
3 grupper af overvægtige børn
Hver morgen fik de 3 grupper af børn et forskelligt morgenmåltid
Måltiderne var forskellige, men de indeholdte lige mange kalorier
Gruppe 1. fik pulverhavregrød
Gruppe 2. fik havregrød af grovvalsede havregryn
Gruppe 3 fik grøntsagsomelet og frugt
I alle 3 grupper blev børnenes blodsukkerværdier målt
Både før de spiste og hver halve time over de næste fem timer
Til frokost fik grupperne det samme at spise, som de fik til morgenmad
Det vil sige, at de børn som fik pulverhavregrød
Fik pulverhavregrød igen til frokost osv.
Nu kommer pointen
Efter frokost fik børnene at vide
At de måtte spise, hvad de ville, når de blev sultne
Resultatet var overraskede!
Gruppe 1 spiste 81 % mere end børnene fra gruppe 3 (som fik grøntsagsomelet)
Gruppe 1 var ikke bare mere sultne
Deres blodsukkerværdier så også helt anderledes ud
Børnene fra gruppe 1 havde et højere niveauer af sukker i deres blod
De havde mere insulin (lagringshormon)
Og mere adrenalin (stresshormon) i kroppen
Selvom de havde fået samme antal kalorier
Gruppe 2 spiste 51% mere om eftermiddagen
Sammenlignet med gruppe 3
Det er ikke “bare” kalorier
Men typen kalorier, som er afgørende
Heldigvis handler det ikke “bare” om at undgå havregrød
Det handler mest af alt om, hvordan du sammensætter dine måltider
Et godt, nærende og blodsukkerstabiliserende måltid
Består altid af protein, sundt fedt og grønt til alle måltider
Elsker du havregrød til morgenmad
Så prøv at tilføre grøden protein og grønt
MÆTTENDE MORGENGRØD
Grød
1 håndfuld grovvalsede havregryn (ca. 30 g)
1 tsk. chiafrø og 1 tsk. hørfrø samt en lille fintrevet gulerod
2 dl vand og 1 æg M/L tsk. hørfrø og en lille fintrevet gulerod
Forslag til topping
Kanel, kakaonips, kokosolie og sukrin gold
Det er en grød som både giver varme og mæthed i den kolde tid.
Tilbage